Uutiset:
https://kauppa.fi/rss/feed/uutiset
Tiedotteet:
https://kauppa.fi/rss/feed/tiedotteet
Lausunnot:
https://kauppa.fi/rss/feed/lausunnot
Blogit:
https://kauppa.fi/rss/feed/blogit

RSS-syötteet voit tilata omaan RSS-lukijaasi klikkaamalla ylläolevia linkkejä.

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. 

Pysy kartalla kaupan alan uutisista ja tilaa Kaupan liiton uutiskirje. Uutiskirjeessä on koottuna tärkeimmät ja ajankohtaisimmat uutiset, tiedotteet ja tapahtumat.

Tapahtumakirjeestämme saat tietoa Kaupan liiton koulutuksista ja seminaareista.

Liity kirjeiden postituslistalle täältä

Arkipäivän yritystekojaBroman Group lahjoittaa hyväntekeväisyyteen

Broman Group tukee vuosittain erilaisia järjestöjä, hankkeita sekä yhteistyökohteita. Tavoitteena on keskittyä pitkäkestoisiin yhteistyösopimuksiin kumppaneiden kanssa. Broman Group haluaa osaltaan kannustaa ihmisiä urheilullisen, terveellisen ja turvallisen elämän pariin sekä tukea heikoimmassa asemassa olevia. Hyväntekeväisyyskohteiden valinnassa Broman Group kiinnittää huomiota siihen, miten ne tavoittavat kohderyhmät ja sopivat vastavuoroiseen yhteistyötoimintaan. Broman Groupille on tärkeää, että yhteistyökumppanit jakavat heidän kanssaan yhteiset toimintatavat ja arvot. Niiden tulee olla yhdensuuntaiset Broman Groupin ja sen tytäryhtiöiden yrityskuvatavoitteiden kanssa. Lahjoituksia on jaettu mm. Itä-Suomen yliopistolle, Tukikummit-säätiölle, Joensuun Katajan Yleisurheilun Tukisäätiölle, SOS-lapsikylälle, maanpuolustustyöhön sekä sotiemme veteraaneille.

Lisätietoa: https://www.bromangroup.fi/yhteiskuntavastuu/

 

Heinon Tukku asentaa katoilleen aurinkopaneeleita

Heinon Tukku tuottaa jatkossa osan käyttämästään energiasta aurinkopaneeleilla, joita asennetaan sen neljän kiinteistön katoille kaikkiaan lähemmäs 5 000 kappaletta. Näiden ympäristövaikutus on merkittävä, kun tuotetulla energialla saadaan korvattua jopa 12 % näiden neljän kiinteistön sähkönkulutuksesta vuosittain ja hiilidioksidipäästöt vähenevät. Asennettavien aurinkovoimaloiden arvioitu vuosituotto vastaa 60 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Heinon Tukun kiinteistöt ovat melko ihanteellisia aurinkoenergialle, sillä niissä on paljon viilennettyä tilaa, joiden energiankulutus on suurin silloin, kun aurinkokin paistaa.

Lisätietoa: https://heinontukku.fi/uutiset/heinoon-aurinkosahkovoimalat/

 

IKEA laittaa käytetyt huonekalut kiertoon

IKEA Suomi haluaa pidentää käytettyjen huonekalujen elinikää IKEA-kiertopalvelun avulla. Asiakas voi viedä tavarataloon hyväkuntoisen ja käyttökelpoisen IKEA-huonekalun ja saa siitä itselleen hyvityksen. IKEA etsii huonekalulle uuden kodin tavaratalojen löytöpisteiden avulla lisäämällä asiakkaan saamaan hyvitykseen ainoastaan arvonlisäveron. Tarkoituksena on helpottaa omistajilleen tarpeettomien IKEA-huonekalujen kiertoa ja tuoda uusia mahdollisuuksia käytettyjen tavaroiden markkinoille.

Lisätietoa: https://m.ikea.com/ms/fi_FI/palvelut/kiertopalvelu/index.html

 

IKEA siirtyy kuljetuksissaan kokonaan pahvin käyttöön

IKEA on käyttänyt kuljetuksissa pahvisia lavoja puulavojen sijasta jo pitkään, ja nyt myös kalusteita suojaavat metallikehikot ja muovit on korvattu lähes kokonaan FSC-sertifioidulla pahvilla. Kesällä 2017 IKEA Suomi siirtyi käyttämään vastaavaa pakkaustapaa ensimmäistä kertaa myös kotiinkuljetuksissa. IKEA-konsernin tasolla kuljetuksista koituvat hiilidioksidipäästöt on saatu pahvilavojen avulla laskemaan 75 000 tonnia vuodessa. Kun pahvilava on kokonaisuudessaan kierrätettävästä materiaalista valmistettu, pahvi voidaan hyödyntää täysin raaka-aineena.

Lisätietoa: http://www.ikea.com/fi/fi/about_ikea/newsitem/fy17_pahvilavat

 

K-kauppojen ruokahävikistä ja kotitalouksien kinkkurasvasta polttoainetta

Vuonna 2016 K-ryhmässä muodostuneesta noin 3 700 tonnista biojätettä valmistettiin 2 800 MWh biokaasua, jota hyödynnettiin mm. uusien Pirkka-tuotteiden valmistuksessa. Hiilidioksidipäästöjä syntyy vuodessa 380 tonnia vähemmän, mikä vastaa yli kolmea miljoonaa ajettua kilometriä henkilöautolla.

Joulun ajan Kinkkutemppu -kampanjassa mm. K-Citymarkettien yhteydessä kerättävästä joulukinkkujen paistinrasvasta jalostetaan uusitutuvaa MY-dieseliä. Vuonna 2017 yli 145 000 suomalaista kotitaloutta kierrätti joulukinkun paistinrasvansa. Tämä tarkoittaa 44 tonnia rasvaa, josta valmistettavalla dieselillä voisi ajaa 14 kertaa maapallon ympäri.

Lisätietoa: https://www.k-citymarket.fi/kaupassa/kaikki-k-citymarketit-mukana-kinkkutemppu-2017--kampanjassa/

 

K-ryhmä mukana palveluiden digitalisoinnissa

K-Rauta on toiminut kumppanina kodin kunnostajille suunnatussa kokeilussa, jossa Liiteri.net -verkkopalvelusta vuokrataan laadukkaita akkukäyttöisiä työvälineitä sekä puhdistus- ja siivouslaitteita. K-Ryhmään kuuluva VV-Auto puolestaan lanseerasi digitaalisen vaihtoautojen verkkokauppa Caaran, jolla ei ole lainkaan perinteistä myymälää. Jos omaa autoa ei halua omistaa, auton voi hankkia väliaikaiseen käyttöön CaaraGo-palvelusta. Tällaiset digitaaliset alustat luovat mahdollisuuden jakamistaloudelle – aina ei ole järkevintä ostaa tavaraa omakseen, vaan toisinaan pelkkä väliaikainen käyttöoikeus voi riittää.

Lisätietoa: http://liiteri.net/ ja https://www.caara.fi/go

 

Lidl jakaa lämpöä järvenpääläisille

Järvenpäähän syksyllä 2018 valmistuvassa Lidlin jakelukeskuksessa käytettävä energia on sataprosenttisesti uusiutuvaa. Jakelukeskuksessa syntyvä lauhdelämpö ohjataan lämpöverkkoon järvenpääläisten käyttöön. Arviolta 500 omakotitaloa voi lämmittää käyttövetensä jakelukeskuksen lauhdelämmöllä. Kylmätilojen viilentämiseen käytetään vain luonnollisia kylmäaineita.

Kiinteistön energiankäyttöä seurataan tunti tunnilta innovatiivisella energianohjausjärjestelmällä niin, että se huomioi sähkönkulutuksen Suomessa, sään, kiinteistön käyttöasteen sekä sähkön ja lämmön hinnan vaikutuksen toiminnassaan. Näin rakennus käyttää jatkuvasti energiaa fiksuimmalla mahdollisella tavalla. Lisäksi rakennuksen katolle tulee 1 600 aurinkopaneelia.

Lisätietoa: https://www.lidl.fi/fi/Jarvenpaan-jakelukeskus-3312.htm

 

Partioaitta lahjoitti vuonna 2017 ympäristöbonusta 94 464 €

Partioaitta lahjoitti vuonna 2017 ympäristöbonusta peräti 94 464 €. Lahjoituksen saajat olivat vuonna 2017 Pidä Saaristo Siistinä, Metsämörri-toiminta ja Kiilopään reitin kunnostusprojekti. Lahjoitettava summa kertyy Partioaitan 365 Klubin jäsenten ostoista: 1 % klubilaisten ostoista lahjoitetaan vuosittain klubilaisten itsensä äänestämille järjestöille, jotka voivat olla ympäristöön, lapsiin, nuoriin, vanhuksiin tai yhteisvastuuseen liittyviä. Vuonna 2018 ympäristöbonus jaetaan Virtavesien hoitoyhdistyksen, Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanjan sekä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kesken.

Lisätietoa: https://www.partioaitta.fi/365klubi/ymparistobonus/

 

S-ryhmästä suuri aurinkosähkön tuottaja

S-ryhmän tavoitteena on tuottaa 80 prosenttia kuluttamastaan sähköstä omalla uusiutuvalla energialla vuoteen 2025 mennessä. Toistaiseksi jo yli puolet sähkönkulutuksesta katetaan omalla tuulivoimalla. Lisäksi vuosina 2018–2019 S-ryhmän 40 toimipaikan katolle asennetaan aurinkopaneelit. Pohjoismaiden suurimman katoille asennettavan aurinkosähköjärjestelmähankkeen myötä S-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja. Hanke tukee osaltaan sekä kiertotaloutta että kaupparyhmän ilmastotavoitetta vähentää ilmastopäästöjä miljoona tonnia vuoteen 2030 mennessä yhdessä arvoketjun kanssa.

Lisätietoa: https://www.s-kanava.fi/web/s-ryhma/uutinen/s-ryhmasta-suomen-suurin-aurinkosahkon-tuottaja/4451599_384136

 

S-ryhmän ruokahävikistä liikenteen biopolttoainetta

Ruokahävikin minimointi on tärkeä osa S-ryhmän kiertotaloutta. Tavoitteena on ollut vähentää suhteellista ruokahävikkiä 15 % vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2017 tavoite ylitettiin – suhteellinen hävikki on vähentynyt jo 17 prosenttia vuodesta 2014. Hävikkiä minimoidaan suunnitelmallisuudella, seurannalla ja alentamalla niiden tuotteiden hintaa, joiden parasta ennen -päiväys lähestyy. Hävikkiuhan alla olevia elintarvikkeita myös jaetaan hyötykäyttöön noin 700 ruokakaupasta kattavan 400 hyväntekeväisyyskumppanin avulla. Se osuus hävikistä, jota ei voida luovuttaa eteenpäin syystä tai toisesta, toimitetaan hyödynnettäväksi energiana – esimerkiksi biokaasun tai useiden ABC-asemien yhteydessä myytävän Eko E85-bioetanolipolttoaineen valmistukseen.

Lisätietoa: https://www.s-kanava.fi/web/s-ryhma/uutinen/s-ryhma-pisti-ilta-alella-ruokahavikin-kuriin/4430528_384136 ja https://www.abcasemat.fi/fi/polttoaineet/eko-e85 

 

Stockmann kouluttaa henkilöstöään ympäristötietoisuuden lisäämiseksi

Stockmann

Stockmann ylläpitää ja lisää henkilöstön ympäristötietoisuutta jatkuvalla koulutuksella ja sisäisellä viestinnällä esimerkiksi intranetin, henkilökunnan tiloihin sijoitettujen tietoruutujen ja ilmoitustaulujen avulla. Stockmannin ympäristöasiantuntija opastaa ja neuvoo niin omia työntekijöitä kuin vuokralaisia Stockmannin tiukan lajitteluohjeen noudattamisessa muun muassa laatukiertojen yhteydessä ja pitämällä koulutuksia.

Tavarataloissa vierailee myös ulkopuolisia kouluttajia esimerkiksi jätehuoltokumppani Lassila & Tikanojalta. Henkilökunnan kiinnostus ja sitoutuminen ympäristötyöhön ovat avainasemassa ympäristötyön kehittämisessä, ja henkilökunnalta tuleekin paljon hyviä kysymyksiä ja kehityskohteita ympäristötyön kehittämiseksi. Keskustelun lisäksi hyödynnetään myös luovia opetusmuotoja, kuten jakelukeskuksen jätenäyttely, johon koottiin henkilöstöä askarruttaneita, erikoisempia roskia.

Stockmannin Suomen tavaratalojen jätteistä yli 70 % ohjataan materiaalikierrätykseen, kun taas jätteiden hyötykäyttöprosentti, jätteiden polttaminen mukaan luettuna, on 100 %.

Stockmann panostaa vastuulliseen valikoimaan

Stockmann haluaa inspiroida asiakkaitaan vastuullisilla valinnoilla sekä tarjota kattavan ja ajankohtaisen valikoiman vastuullisesti tuotettuja vaihtoehtoja sesongista toiseen niin kodin, muodin kuin kosmetiikan alueilla. Stockmann tuo laajaa vastuullista tuotevalikoimaansa ja toimintatapojaan asiakkailleen tutuksi muun muassa erilaisten tapahtumien ja vaihtuvien pop up -myymälöiden avulla.

Keväällä 2018 Helsingin Stockmannilla oli kestävien valintojen kodin pop up -myymälä, joka esitteli erityisesti vastuullisesti tuotettuja kodintuotteita. Stockmann avasi myös vuoden 2018 alussa Jolie-luonnonkosmetiikkabrändin kanssa ECO pop up -puodin Helsingin tavarataloon täydentämään luonnonkosmetiikan valikoimaa. Helsingin tavaratalossa järjestettiin myös keväällä 2018 erityisesti vastuulliseen muotiin keskittynyt tapahtuma, jossa vastuullisuuden edelläkävijäbrändien edustajat kertoivat muun muassa vastuullisuustyöstään ja vastuullisista materiaalivalinnoista.

Stockmann panostaa omien muotimerkkiensä vastuullisuuteen niin hankintaketjun työolojen osalta kuin vastuullisten materiaalien, kuten luomupuuvillan, kautta. Vastuullisten materiaalien osuus on jo 30 % omien muotimerkkien mallistossa.

Stockmannin jakelukeskuksella GOLD-tason LEED-ympäristösertifikaatti

Stockmannin Tuusulassa sijaitsevalle jakelukeskuksella myönnettiin heti sen valmistuttua vuonna 2016 GOLD-tason LEED-ympäristösertifikaatti. 29 000 neliömetrin laajuinen rakennus on suunniteltu kestävän kehityksen lähtökohdista ja ympäristönäkökulmat huomioiden. Jakelukeskuksen maalämpöjärjestelmä tuottaa tarvittavan lämmitys- ja jäähdytysenergian ja sen valaistus on toteutettu LED-valaisimin.

Tarkett kierrättää muovilattian asennushukan

Lattiavalmistaja Tarkett toteuttaa toiminnassaan ”Cradle to Cradle”-periaatetta, jonka lähtökohtana on käyttää luonnon prosesseja tuotannon mallina. Käytännössä tämä hieno filosofia tarkoittaa mm. muovilattian asennushukan, joka on yleensä täysin kierrätettävissä olevaa materiaalia, sekä mallipalojen talteenottoa ja käsittelyä uusien muovimattojen materiaaliksi. Tarkett kerää asiakkailleen maksuttomalla keräysjärjestelmällä Pohjoismaista vuosittain noin 400 tonnia hukkamateriaalia, josta valmistetaan noin 85 000 neliömetriä uutta Tarkett-lattiaa. Tämän lisäksi Tarkettilla on kehitysprojekteja menossa vanhojen lattianpäällysteiden kierrätykseen liittyen. Tarkett on havainnut kuluttajien lisääntyneen kiinnostuksen ympäristöystävällisiä materiaaleja kohtaan sekä halun vanhojen lattianpäällysteiden kierrättämiseen. Tarkett etsiikin toimintamallia rakennusalan kauppojen kanssa, jossa kuluttaja voisi tuoda vanhat materiaalinsa kierrätykseen ostaessaan uusia.

Lisätietoa: https://kohdemyynti-lattiat.tarkett.fi/content/reuse-jaetteestae-raaka-aineeksi#.WuG3EohuYuV

 

UFF on kiertotalouden edelläkävijä

Suomalaiset ovat kierrättäneet vaatteita UFF:n kautta uudelleenkäyttöön kolmen viime vuosikymmenen aikana yli 170 miljoonaa kiloa. Tällä kierrätysmäärällä on syntynyt hiilidioksidisäästöjä 400 miljoonaa kiloa, vettä on säästynyt 170 miljoonaa kuutiota ja torjunta-aineita on käytetty 28 miljoonaa kiloa vähemmän. UFF:lla on vaatekeräyslaatikoita yli 3 000 noin 270 kunnan alueella Suomessa. Kerätyt vaatteet lajitellaan käytettäväksi uudelleen samaan tarkoitukseen, johon ne on alun perin suunniteltu. Vain pieni osa vaatteista päätyy hyödynnettäväksi energiana. Saavutettuja säästöjä lisää entisestään UFF:n vaatekierrätyksen logistiikassa käytetty jätteistä valmistettu uusiutuva diesel™-polttoneste, joka vähentää päästöjä jopa 90 %.

Lisätietoa: https://issuu.com/uff-yhdistys/docs/tiedote_2009.11.2017.docx

 

UFF:n logistiikkaketju vähähiilisemmäksi

UFF:n ympäristöpalvelu kerää vuosittain lähes 15 miljoonaa kiloa vaatetta omalla sekä sopimuskuljettajien kalustolla lähes koko Suomen alueelta. Omalla kalustolla vaatteiden keruusta vuosittain kertyy kilometrejä noin 950 000, mikä kuluttaa dieseliä noin 230 000 litraa. UFF aloitti kesäkuussa 2017 polttoainekumppanuuden Nesteen kanssa. Kumppanuuden myötä UFF:n kalustossa otettiin käyttöön Neste MY uusiutuva diesel™ -polttoneste, joka on valmistettu sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä. Polttoneste mahdollistaa kuljetukset jopa 90 prosenttia kevyemmin kasvihuonekaasupäästöin.

Lisätietoa: http://uff.fi/uffn-logistiikkaketjukin-on-mahdollisimman-ilmastoystavallinen/

 

Wihurin Metro-tukun logistiikkakeskus on rakennettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukun uuden logistiikkakeskuksen suunnittelu ja rakentaminen toteutettiin kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Rakentamisessa on noudatettu kansainvälisen LEED-sertifiointijärjestelmän vaatimuksia, joiden avulla pyritään vähentämään ympäristökuormitusta. Rakentamisessa mm. käytettiin vähäpäästöisiä pintamateriaaleja ja tehokkaita vesikalusteita sekä energiatehokkuutta parannetaan lauhdelämmön talteenotolla. Rakennusmateriaalien valinnassa suosittiin lähellä valmistettuja tuotteita. Logistiikkakeskuksen pihalle on tulossa myös sähköautojen latauspisteitä.

Rakennusaikaisten ympäristöhyötyjen huomiointi vaikuttaa kiinteistön koko elinkaaren aikaiseen taloudelliseen tehokkuuteen ja arvon säilymiseen. Se näkyy myös kiinteistön käyttäjien arjessa, kun terveyteen ja viihtyvyyteen vaikuttaviin tekijöihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Rakennuksessa on reaaliaikaiset mittausjärjestelmät, joiden avulla esim. energiankulutusta pystytään seuraamaan ajantasaisesti ja mahdollisiin poikkeamiin reagoimaan nopeasti.

Lisätietoa: https://verkkokauppa.emetro.fi/bulletin?item=8798419747900

Arkipäivän yritystekoja -artikkelit on koottu osana Kestävän liiketoiminnan johtamisen työkalua kevään ja kesän 2018 aikana.

Lue lisää työkalusta täältä