Kaupan esimiehen erikoisammattitutkinto antoi Minna Hovilalle hyvät eväät esimiehen tehtäviin.

Jo yläasteikäisenä Minna Hovila, 34, tiesi, että haluaisi tehdä jotain käsillään. Lukio ei houkutellut ja hän päätyi opiskelemaan puutarhuriksi.

– En kuitenkaan ehtinyt tekemään alan töitä varmaan päivääkään, kun lapset tulivat siihen samaan syssyyn.

Neljän lapsen äiti oli kuitenkin tehnyt kesätöitä kahviloissa ja asiakaspalvelu oli se, joka kiinnosti. Kun lapset olivat pieniä, Hovila työskenteli osa-aikaisena kyläkaupassa. Kaikki muuttui kuitenkin vuonna 2003, kun hän siirtyi Tammelan S-marketiin tuotevastaavaksi.

– S-ryhmän arvot olivat minulle sopivat ja se tuntui heti kuin toiselta kodilta. Olin pari vuotta Tammelassa ja sitten Jokioissa avautui marketpäällikön sijaisuus.

”En ole ihminen, joka istuu paikoillaan”

Hovila suoritti merkonomin tutkinnon aikuiskoulutuskeskuksessa työn ohessa.

– Järjestelmällisyyttä se vaati. Opiskelin lähinnä työajan päätteeksi ja lauantai-illat olin varannut opintoja varten. Opintojen jälkeen oli kyllä takki ihan tyhjä.

Kauaa ei Hovila kuitenkaan istunut paikoillaan. Elokuussa hänen toimipaikkansa muuttui Forssaksi ja samalla hänestä tehtiin koko Forssan alueen aluepäällikkö. Työnantaja kannusti häntä kouluttautumaan lisää. Hovila aloitti kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon opinnot Jollas Instituutissa, S-ryhmän oppimis- ja valmennuskeskuksessa. Työnantaja maksoi opinnot.

– Ammattitutkinto antoi todella paljon, mutta merkonomipohjasta oli minulle myös hyötyä. Opinnoissa korostui henkilöjohtaminen. Sitä oppi, että byrokraattinen johtajakuva on vanhentunut ja nyt pitää laittaa itsensä peliin.

Myyjä, suunnittelija ja huoltomies

S-marketissa aika ei käy pitkäksi. Kaikkea toimintaa ohjaa ajatus siitä, että asiakas on tärkein. Kiire ohjaa päivää. ja Hovila on itse tottunut tarttumaan hommiin. Suunnittelun ja työnohjaamisen lomassa Hovila löytää aikaa myös perustekemiselle, jotta pystyisi paremmin ohjaamaan ja tukemaan myyjiä.

– Kyllä sitä joutuu tekemään myös huoltomiehen duuneja aina lumenluonnista lähtien. Vaikka kuinka olisi huoltomies tilattu, niin asiakas ei odota. Silloin on itse tartuttava lapioon, Hovila hymyilee.

Tulevaisuudesta puhuttaessa Hovila naurahtaa.

– Ei ole kokonaan poissuljettua, että joskus vielä opiskelisin jotain. Ehkä vuoden kuluttua saattaa olla ihan erilainen polte. Mutta juuri nyt voin sanoa, että erikoisammattitutkinto antoi niin paljon, että siinä on vielä paljon sulateltavaa. Ihan niitä käytännön asioita, joita voi hyödyntää työssä.