Ria M. Jussilainen tiesi jo yläasteella tulevaisuutensa olevan kaupan alalla. Yo-merkonomi päätyikin mutkan kautta Turun ammattikorkeakouluun opiskelemaan myynnin johtamista. Lisäksi oikeassa paikassa avattu suu petasi työpaikan myyjänä opintojen oheen.

Yläasteen kahdeksannella luokalla Ria M. Jussilainen teki päätöksen hakeutua opiskelemaan Turun ammatti-instituuttiin kaksoistutkinnolla sekä merkonomiksi että ylioppilaaksi.

– Valitsin kaksoistutkinnon siksi, että halusin merkonomiksi, mutta myös vähän enemmän. Kaksoistutkinto oli siihen aikaan suhteellisen uusi ”keksintö” ja moni ei tiennyt siitä kovinkaan paljon, Jussilainen muistelee.

Valmistuttuaan Jussilaiselle oli selvää, että hän haluaisi vielä jatkaa kaupan alan opintojaan. Syksyllä 2007 Jussilainen aloitti tradenomiopintonsa Raumalla, mutta vaihtoi jo ensimmäisen opintovuoden jälkeen Turun ammattikorkeakouluun myyntityön koulutusohjelmaan.

– Tämä on aivan minun juttuni! Minulle on ollut jo ylä-asteajoilta saakka hyvin selvää mitä haluan opiskella ja minkälaisia töitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Opinnot tuntuvat mielekkäiltä ja olen tyytyväinen valintaani. On mukavaa opiskella juuri sellaisia asioita, joista on kiinnostunut.

Suu auki oikeassa paikassa

Kun urasuunnitelmat olivat selkeät, oli helppo löytää niitä tukevia töitä. Kesällä 2006 Jussilainen aloitti naisten vaateliike Moda Jokisella myyjänä. Myyjän paikka aukesi hieman erikoisella tavalla.

– Minulle kävi hyvä tuuri päästessäni Moda Jokiselle. Olin ISS:llä töissä ja tuurasin Moda Jokisen siivoojaa tämän ollessa kesälomalla. Meille tuli puhetta myymäläpäällikön kanssa, että he hakevat tarvittaessa töihin kutsuttavaa myyjää, hymyilee Jussilainen.

– Olin juuri täyttänyt 18 vuotta ja minulla ei ollut kovinkaan paljon kokemusta asiakaspalvelusta. Olin hieman jännittynyt miten minun kävisi, sillä palvelu on myyjän tärkein tehtävä. Asiakkaatkin olisivat pääasiassa melko paljon minua vanhempia.

Maaliskuussa 2009 Jussilainen aloitti työt osa-aikaisena myyjänä Aleksi 13:ssa.

Unelmana jakkupuku ja salkku

– Mammani on useasti kysynyt, minkälaisessa työssä itseni näen isona ja vastaukseni on ollut jo muutaman vuoden ”sellaisessa, jossa minulla on jakkupuku ja salkku,” vitsailee Jussilainen ja vakavoituu sitten pohtimaan unelmiensa työtä.

Unelmissa siintää työpaikka, joka tarjoaisi sekä vastuuta että päätösvaltaa. Jussilainen haluaa myös monipuolisia haasteita.

– Tärkeintä on, että siitä nauttii ja siinä haluaa koko ajan kehittyä, Jussilainen summaa lopuksi.