Uutiset:
https://kauppa.fi/rss/feed/uutiset
Tiedotteet:
https://kauppa.fi/rss/feed/tiedotteet
Lausunnot:
https://kauppa.fi/rss/feed/lausunnot
Blogit:
https://kauppa.fi/rss/feed/blogit

RSS-syötteet voit tilata omaan RSS-lukijaasi klikkaamalla ylläolevia linkkejä.

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. 

Pysy kartalla kaupan alan uutisista ja tilaa Kaupan liiton uutiskirje. Uutiskirjeessä on koottuna tärkeimmät ja ajankohtaisimmat uutiset, tiedotteet ja tapahtumat.

Tapahtumakirjeestämme saat tietoa Kaupan liiton koulutuksista ja seminaareista.

Liity kirjeiden postituslistalle täältä

Etusivu > Tietoa kaupasta > Ura kaupassa > Kouluttaudu alalle

Kouluttaudu alalleVuonna 2017 kaupan ala työllisti 282 000 henkilöä.

Kun kaupan alan yrityksiltä kysytään, minkä koulutustason osaajia yritykseen aiotaan lähivuosina palkata, korostuu toisen asteen ammatillisen peruskoulutuksen merkitys. Tarjolla olevien työpaikkojen lukumäärällä mitattuna seuraavaksi tärkein koulutustaso on ammattikorkeakoulu. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneista eniten palkataan liiketoiminnan perustutkinnon eli merkonomitutkinnon suorittaneita, mutta myös esimerkiksi ravintola-alan ja tekniikan alan tutkinnon suorittaneille on kysyntää. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista kaupan alalle työllistyvät erityisesti tradenomit, mutta myös esimerkiksi restonomit ja amk-insinöörit.

Eniten kasvanut osaajatarve kohdistuu asiantuntijatehtävissä toimiviin. Yrityksillä on ollut vaikeuksia saada rekrytoitua asiantuntijoita ja avoimien työtehtävien täyttö on pitkittynyt. Asiantuntijuus voi liittyä esimerkiksi syvälliseen tuoteosaamiseen tai data-analytiikkaan. Myös syvällisen kuluttajaosaamisen tarve on kasvava.

Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

Liiketoiminnan perustutkinnon eli merkonomitutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (keskimäärin 3 vuotta). Osaamispiste ei ole aikaan sidottu vaan osaava henkilö voi valmistua nopeammin. Esimerkiksi lukion suorittaneilla koulutusaika on lyhyempi, ammattiin voi valmistua jopa vain vuodessa.

Tutkintoon sisältyy kolme pakollista tutkinnon osaa: Asiakaspalvelu, Tuloksellinen toiminta ja Työyhteisössä toimiminen. Valinnaisuus mahdollistaa erilaiset opintopolut sen mukaan, tähtääkö tutkinnon suorittaja esimerkiksi vähittäiskaupan, tukkukaupan, teknisen kaupan tai kansainvälisen kaupan työtehtäviin. Tutkinto antaa myös perusvalmiudet yrittäjyyteen.

Merkonomitutkinto rakentuu työelämän toimintakokonaisuuksia vastaavista osista. Tämä mahdollistaa joustavat siirtymät opiskelun ja työssäkäynnin välillä, jos opiskelijan elämäntilanne sitä vaatii. On myös mahdollista yhdistää eri alojen opintoja toisiinsa. Jos suunnittelee työuraa vaikkapa teknisen kaupan ja palveluiden parissa, kannattaa yhdistää liiketoiminnan opintoihin tekniikan opintoja.

Merkonomitutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Liiketoiminnan perustutkinnon uudet perusteet otettiin käyttöön 1.8.2018. Tutkinnon nimi on aiemmin ollut Liiketalouden perustutkinto, merkonomi.

Ammattikorkeakoulusta tradenomiksi

Tradenomiopintoihin voi pyrkiä lukiosta tai ammatillisesta peruskoulutuksesta. Koulutuksen kesto on 3,5–4,5 vuotta ja siihen kuuluu puolen vuoden työharjoittelu. Useat ammattikorkeakoulut tarjoavat yleisiä liiketalouden opintoja. Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa ja Turun ammattikorkeakoulussa on myös myyntityöhön erikoistunut koulutusohjelma.

Kaupan alalle sijoittuvat tradenomit aloittavat usein työuransa perusammattitehtävissä, mutta etenevät niistä esimies- tai asiantuntijatehtäviin.

Kaupan maisteriohjelma

Turun kauppakorkeakoulussa on tarjolla Kaupan ja palvelujen maisteriohjelma, josta tähdätään kaupan johto-, suunnittelu-, tutkimus- ja asiantuntijatehtäviin.

Lue lisää kaupan alan urapoluista kaupan, matkailun ja ravintola-alan Kun koulu loppuu -lehden digiversiosta.

Katso myös, miksi työskentely kaupassa kannattaa! Kannattava kauppa -infosivustolle on koottu tietoa, miten kaupan alan töihin pääsee ja millaisia tehtäviä se tarjoaa.