Kaupan liiton ohjeistus koronaviruksen varalle
Tässä ohjeessa käydään läpi yleisimpiä työsuhdekysymyksiä meneillään olevasta koronavirustilanteesta. Ohjeita päivitetään säännöllisesti. Kaupan liiton työsuhdeneuvonta on normaalisti jäsenyritysten käytettävissä aiheeseen liittyvissä kysymyksissä.
Pyydämme ystävällisesti tutustumaan näihin ohjeisiin ennen yhteyden ottamista Kaupan liiton neuvontapalveluun.
Katso myös muut aihetta koskevat kirjoitukset:
Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin yhteiset suositukset paikallisesta sopimisesta 4.3.2021Lomautusohjeet koronatilanteessa
Yhteistoimintamenettelyohjeet koronatilanteessa
Vuosiloma-asiat koronatilanteessa
Matkustaminen
Toimenpiteet, kun työntekijä on palaamassa ulkomaalta töihin
THL:n ohjeistuksen mukaan 9.8.2020 alkaen työntekijä ohjataan omaehtoiseen karanteeniin, jos hän on palannut Suomeen sellaisesta maasta, jonka kohdalla matkustusrajoitukset ovat voimassa. THL:n ohjeistuksen mukaisesti omaehtoisessa karanteenissa ei suositella työpaikalle menoa. Uusi linja poikkeaa siten aiemmasta, 14.5. voimaan tulleesta suosituksesta.
Koska työnteko ei ole omaehtoisessa karanteenissa enää sallitua, voi työnantaja määrätä 9.8. tai sen jälkeen ulkomailta riskimaista palaavan työntekijän palkatta kotiin karanteeniin. Kaupan liiton näkemyksen mukaan merkitystä ei ole sillä, milloin työntekijä on lähtenyt matkalle. Koronapandemian tilanne on kaikkien tiedossa, ja jokaisen ulkomaille matkustavan on tullut ymmärtää riskit siitä, että pandemiatilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti ja että Suomen terveysviranomaiset voivat tehdä pikaisiakin matkustusrajoituksia sekä muutoksia karananteenikäytäntöihin.
Mikäli etätyömahdollisuus on olemassa, voidaan etätöitä omaehtoisen karanteenin aikana tehdä.
Jos työntekijä on sairastunut, tilannetta on arvioitava normaalien sairauspoissaoloa koskevien sääntöjen ja käytäntöjen mukaisesti.
Muussa tapauksessa on suositeltavaa pyrkiä sopimaan vuosilomien tai muiden palkallisten vapaiden käyttämisestä omaehtoisen karanteenin ajan.
12.10.2020 alkaen omaehtoisen karanteenin sekä tartuntatautilääkärin määräämän karenteenin pituus on 10 kalenteripäivää aikaisemman 14 päivän sijaan. Lisäksi työntekijä voi lyhentää omaehtoista karanteenia menemällä koronatestiin heti lentokentällä tai satamassa Suomeen saavuttuaan sekä uuteen koronatestiin kotipaikkakunnallaan aikaisintaan 72 tuntia ensimmäisen testin jälkeen. Jos molempien koronatestien tulos on negatiivinen, voi omaehtoisen karanteenin keskeyttää.
Aiempi, 14.5.2020-8.8.2020 voimassa ollut päätös:
Hallituksen päätöksen johdosta 14.5.2020 alkaen maahan saapuvan henkilön tulee 14 vuorokauden ajan rajoittaa tarpeettomia lähikontakteja ja noudattaa omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa sallitaan liikkuminen työpaikan ja asuinpaikan välillä sekä muu välttämätön liikkuminen.
Koska työnteko on omaehtoisessa karanteenissa sallittua, ei työnantaja voi enää määrätä 14.5. ja sen jälkeen ulkomailta palaavia työntekijöitä palkatta kotiin karanteeniin. Arviointiin ei vaikuta se, palaako työntekijä takaisin Suomeen työ- vai vapaa-ajan matkan johdosta.
Tuki palkatta poissaolleelle -lain soveltamisedellytykset eivät myöskään enää täyty, eli työntekijä ei ole oikeutettu lain mukaiseen väliaikaiseen epidemiatukeen 14.5. alkaen. Jos työnantaja kuitenkin estää työntekijän työhönpaluun omalla päätöksellään, työnantajalla on palkanmaksuvelvollisuus poissaolon ajalta.
Lisäksi Suomen hallitus on luopunut omaehtoisen karanteenin vaatimuksesta tiettyjen erikseen määriteltyjen maiden osalta. Ajantasaisen listauksen voi tarkastaa Valtionneuvoston sivuilta.
Hallituksen aiemman ohjeistuksen mukaan ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Tämä ohjeistus oli voimassa 13.5.2020 asti.
Näissä olosuhteissa voitiin tulkita, että työntekijän palatessa Suomeen mistä tahansa maasta työn estyminen ei johdu työnantajasta ja palkanmaksuvelvollisuutta ei siten ole, mikäli työtä ei voida järjestää esimerkiksi etätöinä. Tällaisessa tilanteessa on kuitenkin suositeltavaa pyrkiä sopimaan vuosilomien tai muiden palkallisten vapaiden käytöstä.
Työntekijä on jäänyt ulkomaan työmatkallaan karanteeniin, ja siksi estynyt pääsemästä takaisin töihin
Työnantajalla on (alkuperäisen työmatkan lisäksi) palaamisen estymistä koskevalta ajalta palkanmaksuvelvoite. Työnantaja korvaa myös mahdolliset ylimääräiset kustannukset, kuten esimerkiksi lisäyöpymisen ja kulukorvauksina päivärahan.
Työnantajan tulee myös kustannuksellaan hoitaa työntekijä takaisin Suomeen.
Mikäli työntekijä voi tehdä etätöitä, hänellä on velvollisuus suorittaa töitään siinä määrin kuin mahdollista. EU-alueen ulkopuolella asetetusta karanteenista ei makseta Suomen tartuntatautilain perusteella korvauksia, joten etätyöskentelyllä ei siten ole vaikutusta korvauksiin.
Työntekijä on jäänyt itse järjestämällään ulkomaanmatkalla karanteeniin, eikä pääse tästä syystä töihin
EU-alueen ulkopuolella asetetusta karanteenista ei makseta Suomen tartuntatautilain perusteella korvauksia, joten poissaolo työstä on palkaton.
Jos työntekijä on karanteenissa toisessa EU-maassa, on mahdollista saada tartuntatautipäivärahaa Suomen tartuntatautilain mukaan. Tämä edellyttää asianmukaisia selvityksiä.
Työntekijällä on joka tapauksessa oikeus olla poissa töistä, koska kyseessä on ns. ylivoimainen este.
Työntekijällä ei ole oikeutta vuosiloman siirtoon, mikäli hän ei ole sairaana.
Työntekijä kieltäytyy matkustamasta vedoten koronavirustartunnan riskiin. Onko työntekijällä velvollisuus lähteä työmatkalle?
Suomen hallitus ilmoitti 16.3.2020 aloittavansa toimenpiteet Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen.
Käsillä olevassa tilanteessa yritysten on syytä karsia kaikki matkustus pois. Matka tulisi pyrkiä mahdollisuuksien mukaan korvaamaan esim. etäkokouksen avulla.
Huom! Työmatkoja koskevaan kohtaan on tehty korjaus aikaisempaan versioon nähden.
Voiko työnantaja velvoittaa työntekijän terveystarkastukseen koronavirustartunnan selvittämiseksi?
Mikäli työntekijä on oireeton, eikä hän ole altistunut virukselle, eli ollut kontaktissa virukseen sairastuneen kanssa, häntä ei voida velvoittaa tarkastukseen.
Mikäli työntekijä on ollut kontaktissa, hänet voidaan määrätä karanteeniin, jolloin hän ei myöskään saa tulla työpaikalle.
Mikäli työntekijällä on koronaviruksen oireita, hänet voidaan määrätä eristykseen, jolloin hän ei saa tulla työpaikalle.
Karanteeniin ja eristykseen määräämisestä päättää virkasuhteinen kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri tai virkasuhteinen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri (tartuntatautilain 60 §).
Palkankorotukset
Aiemmin sovitut palkankorotukset Kaupan liiton solmimissa työehtosopimuksissa tulevat voimaan normaalisti.
Tarkemmat tiedot:
Työajan tarkastelu ja lomautukset
Työajan tarkastelu
Alle 37,5 tuntia tekevän työntekijän kanssa tulee toteuttaa työajan tarkastelu normaalisti Kaupan työehtosopimuksen 6 § 1. kohdan mukaisesti, vaikka yrityksessä olisi käynnissä yhteistoimintaneuvottelut ja/tai vaikka yritys lomauttaa työntekijöitään.
Mikäli työajan tarkastelu osoittaa, että alle 37,5 tuntia tekevän sopimustunteja tulee nostaa vastaamaan todellista työaikaa, voidaan työsopimusmuutos tehdä. Liitot ovat yhdessä katsoneet, että tämä ei riko lomautettujen tai lomautusuhan alla olevien lomautussuojaa tai oikeutta tarjolla olevaan työhön. Kyse ei ole lisätyön tarjoamisesta osa-aikatyöntekijöille, vaan työsopimuksen muuttamisesta todellista työaikaa vastaavaksi.
Mikäli työsopimustuntien korotus vallitsevassa tilanteessa tuottaisi yritykselle vaikeuksia, suosituksena on sopia pidemmästä tarkastelujaksosta. Yli puolen vuoden mittaisesta tarkastelujaksosta tulee sopia Kaupan työehtosopimuksen 23 § mukaisesti. Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan.
Poissaolo töistä
Miten palkanmaksu määräytyy, jos työnantaja määrää työntekijä olemaan poissa töistä, vaikka hän ei ole karanteenissa tai siihen ei ole esimerkiksi yllä mainittua matkustamiseen liittyvää syytä?
Palkka maksetaan normaalisti.
Miten sairausajan palkka maksetaan, jos työntekijä on sairastunut koronavirukseen?
Sairausajan palkka maksetaan normaalisti Kaupan työehtosopimuksen 16 § mukaisesti.
Kaupan liiton tietojen mukaan työnantajalla on oikeus saada Kelalta tartuntatautipäiväraha myös siltä ajalta, jonka työntekijä on ollut sairauslomalla koronavirukseen sairastumisen vuoksi.
Tartuntatautipäiväraha vastaa täysin työntekijälle maksettavaa palkkaa (pl. sivukulut). Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa kuten sairausvakuutuslain mukaisessa päivärahassa.
Omailmoitusmenettely Kaupan ja PAMin työehtosopimuksissa koronaviruspandemian aikana
Liittojen 18.3.2020 neuvottelemien tilapäisten työehtosopimusmääräysten myötä työntekijä voi olla omalla ilmoituksella ilman lääkärin- tai terveydenhoitajan todistusta pois enintään viisi kalenteripäivää flunssan tai koronaviruksen aiheuttaman sairauspoissaolon johdosta.
Työnantaja voi velvoittaa palkanmaksuvelvollisuuden edellytyksenä työntekijää toimittamaan lääkärintodistuksen jo ensimmäisestä päivästä lukien, mikäli katsoo sen perustellusta syystä tarpeelliseksi.
Poikkeusmääräys ei ole enää voimassa, sillä sen voimassaolopäättyi 30.6.2020. Työpaikalla voidaan kuitenkin noudattaa edelleen pidempää omailmoitusaikaa, mikäli näin halutaan tehdä.
Karanteeniin määrääminen
Mikäli Kaupan liiton neuvotteleman työehtosopimuksen piiriin kuuluva työntekijä on määrätty karanteeniin Suomen tartuntatautilain mukaisesti, työntekijälle maksetaan karanteenin ajalta palkka sairausajan palkkaa koskevien määräysten mukaisesti. Tällä perusteella palkkaa maksaneella työnantajalla on oikeus saada Kelalta karanteenin ajalta maksamaansa palkkaa vastaava täysimääräinen korvaus. Tämä koskee myös tilanteita, joissa työntekijä saa tartuntatautipäivärahaa ollessaan karanteenissa toisessa EU-maassa. Lääkärin päätös tulee esittää työnantajalle, ja se on myös tartuntatautirahan maksamisen edellytys.
Mikäli työntekijä tekee karanteenin aikana etätöitä, hän saa työskentelyä vastaavalta ajalta palkkaa. Ajalta, jolloin ei työskennellä, maksetaan sairausajan palkkaa työehtosopimuksen mukaisesti. Työnantaja voi saada itselleen tartuntatautipäivärahaa vain siltä ajalta, kun maksaa sairausajan palkkaa.
Tartuntatautipäiväraha ei korvaa palkan sivukuluja, vaan ainoastaan varsinaisen palkan.
Työehtosopimuksen ulkopuolella olevilla työntekijöillä ei ole karanteenin perusteella oikeutta työnantajan maksamaan sairausajan palkkaan, ellei työsopimuksesta tai yrityksen käytännöstä muuta johdu. Työntekijällä voi kuitenkin olla oikeus tartuntatautipäivärahaan tartuntatautilain mukaisesti. Työskentely vähentää maksettavan tartuntatautipäivärahan määrää sen mukaan kuin ansionmenetyksen määrä vähenee. Toisin sanoen tartuntatautipäivärahan määrä perustuu ansionmenetykseen, ja sitä maksetaan vain ansionmenetyksen osalta.
Etätyö ja karanteeni
Työntekijällä on velvollisuus tehdä etätyötä, jos se olisi muutenkin mahdollista. Lisäksi osapuolet voivat aina sopia etätyöstä.
Huom! Etätyötä ja tartuntatautipäivärahaa koskevaan kohtaan on tehty korjaus aikaisempaan versioon nähden.
Toimintaohje kaupan työnantajille koronavilkun hälytystilanteessa
Kaupan liitto suosittelee Koronavilkku -sovelluksen lataamista ja käyttämistä myös kauppojen henkilöstölle vapaa-ajalla sekä töissä, joissa on mahdollista käyttää matkapuhelimia.
Käytettävissä olevien tietojen mukaan pelkkää koronavilkun hälytystä ei voida pitää sellaisena tilanteena, jossa työntekijällä olisi oikeus olla poissa töistä ja työnantajalla velvollisuus maksaa palkka.
Työntekijät on tärkeää ohjeistaa ilmoittamaan Koronavilkun hälytyksestä viipymättä työnantajalle, jolloin tieto voidaan huomioida asianmukaisesti turvallisen työ- ja asiointiympäristön varmistamiseksi
Ensimmäisenä hälytyksen saaneen työntekijän tulisi testissä käymisen lisäksi selvittää tilannetta terveydenhuollon kanssa. Näin saadaan selvyyttä oikeista toimintatavoista mahdollisimman nopeasti. Hälytys voi käytännössä aiheutua monenlaisissa tilanteissa. On mahdollista, että hälytys on ollut aiheeton, jos esimerkiksi puhelin ollut samassa tilassa muiden puhelinten kanssa ilman niiden käyttäjiä (esim. pukuhuoneessa).
Työntekijän tulisi myös selvittää asiaa mahdollisimman nopeasti työnantajan kanssa. Työnantajan tulee arvioida mahdolliseen työskentelyyn liittyvät riskitekijät. Keskeisiä asioita ovat erityisesti:
– tiedot työntekijän mahdollisista oireista / oireettomuudesta
– työntekoon liittyvät olosuhteet
– mahdollisuudet työnteko-olosuhteiden sopeuttamiseen.
Asiassa voidaan tilanteesta riippuen päätyä erilaisiin ratkaisuihin.
1) Jos työntekijä voi tehdä etätöitä, voidaan siirtyä etätöihin, ja työskentely jatkuu muuten normaalisti.
2) Jos etätöitä ei voida tehdä ja työnantaja päättää pelkän koronavilkun ilmoituksen perusteella evätä töihin pääsyn, työnantajalla on palkanmaksuvelvoite.
3) Jos työntekijällä on oireita (esim. nuhaa, kuumetta) ja hän saa niiden perusteella normaalin sairauslomatodistuksen, maksetaan sairausajan palkka tavalliseen tapaan.
4) Jos työntekijä asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, palkka maksetaan työehtosopimuksen piirissä oleville työntekijöille. Työnantaja taas voi hakea Kelasta tartuntatautipäivärahan. Työehtosopimuksen ulkopuolisille työntekijöille (esim. työaikalain ulkopuolella olevat ”kenttämyyjät”) ei makseta palkkaa, ellei työsopimuksesta muuta johdu. Nämä työntekijät voivat hakea Kelasta tartuntatautipäivärahaa.
5) Jos työntekijän arvioidaan voivan tehdä töitä paikassa, jossa on myös muita ihmisiä, voidaan riskejä tilanteesta riippuen vähentää erilaisin toimenpitein. Näitä toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi turvavälien säilyttäminen ja kasvomaskin käyttö. Tällainen toiminta voi käytännössä olla mahdollista siinä vaiheessa, kun altistumisesta on vasta jonkinasteinen epäily.
Tätä mahdollisuutta arvioitaessa on tärkeää toimia yrityksen laatiman riskienarvioinnin mukaisesti sekä työterveyshuollon asiantuntijanäkemykset huomioiden.
On huomattava, että työnantajalla on oikeus saada Kelalta tartuntatautipäiväraha myös siltä ajalta, jonka työntekijä on ollut sairauslomalla koronavirukseen sairastumisen vuoksi. Tartuntatautipäiväraha edellyttää tartuntatautiviranomaisen päätöstä karanteenista tai eristyksestä, pelkkä sairaslomatodistus ei ole riittävä.
Tartuntatautipäiväraha vastaa täysin työntekijälle maksettavaa palkkaa (pl. sivukulut). Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa kuten sairausvakuutuslain mukaisessa päivärahassa.
Lapsen sairastuminen
Kaupan liiton neuvottelemien työehtosopimusten piirissä oleville työntekijöille maksetaan palkka normaalisti työehtosopimuksen mukaan, jos kyseessä on alle 10-vuotias lapsi.
Omailmoitusmenettely Kaupan ja PAMin työehtosopimuksissa koronaviruspandemian aikana
Liittojen 18.3. neuvottelemien tilapäisten työehtosopimusmääräysten myötä on riittävää, että työntekijä ilmoittaa määräyksessä tarkoitetusta lapsen sairaudesta, eikä lääkärintodistusta edellytetä (omailmoitusmenettely). Työnantaja voi kuitenkin velvoittaa esittämään lääkärintodistuksen tai muun työnantajan hyväksymän selvityksen, mikäli katsoo sen perustellusta syystä tarpeelliseksi.
Poikkeusmääräys on voimassa 30.6.2020 saakka.
Muut työntekijät
Työehtosopimusten ulkopuolella olevalla työntekijällä ei ole työehtosopimuksen perustella oikeutta palkkaan tässä tilanteessa, ellei työsopimuksesta tai yrityksen käytännöstä muuta johdu. Työntekijällä on kuitenkin oikeus olla työsopimuslain tilapäistä hoitovapaata koskevan säännöksen (4 luvun 6 §) nojalla palkatta pois työstä enintään 4 työpäivää kerrallaan. Pidemmän poissaolotarpeen kohdalla on suositeltavaa pyrkiä sopimaan asiaan liittyvistä järjestelyistä.
Alle 16-vuotiaan lapsen karanteeni, kun lapsi terve
Tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa myös silloin, jos alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja joutuu olemaan poissa työstä, koska lapsi on määrätty pidettäväksi kotona taudin leviämisen estämiseksi. Tällöin työntekijälle ei makseta palkkaa työehtosopimuksen karanteenimääräyksen perusteella.
Työntekijällä ei ole kuitenkaan oikeutta olla tällä perusteella poissa töistä, jos työsopimuslain mukaiset kriteerit pakottavien perhesyiden vuoksi poissaololle eivät täyty (työsopimuslain 4 luvun 7 §).
Pääsääntönä voitaneen pitää, että työntekijällä on oikeus jäädä pois töistä ainakin silloin, kun kyseessä on alle 10-vuotiaan lapsen karanteeni. Käytännössä työntekijän ja työnantajan on suositeltavaa pyrkiä sopimaan joustavasti asian vaatimista järjestelystä.
Tilanne, jossa koulu tai päiväkoti on suljettu, mutta lapsi on terve eikä määrätty karanteeniin
Koulujen sulkeminen johtaa tilanteeseen, jossa terve lapsi, jota ei ole määrätty karanteeniin, jää kotiin. Tässä tilanteessa työntekijän oikeutta poissaoloon arvioidaan työsopimuslain 4:7 § mukaan, jossa säädetään perusteista olla poissa töistä pakottavista perhesyistä.
Pääsääntönä voitaneen pitää, että työntekijällä on oikeus jäädä pois töistä ainakin silloin, kun kyseessä on alle 10-vuotiaan lapsen karanteeni. Poissaolo on palkaton. Käytännössä työntekijän ja työnantajan on suositeltavaa pyrkiä sopimaan joustavasti asian vaatimista järjestelystä. Esimerkiksi lomapäivien tai saldovapaiden käyttö voi olla vaihtoehto.
Työntekijöiden lasten oikeus lähiopetukseen
Hallitus on 23.3.2020 lukien poistanut lähiopetusta koskevat kriittisten alojen määritelmät, joten opetus on kaikille lapsille sallittua. Hallitus kuitenkin suosittaa voimakkaasti, että lapset voisivat olla etäopetuksessa, ja lähiopetus on vain viimeinen vaihtoehto.
Työntekijän perheenjäsenen altistuminen koronaan
Mikäli työntekijän perhepiirissä on korona-altistuminen, on karanteenin pituus uusista määräyksistä huolimatta 14 päivää (eikä 10 päivää).
Voiko työpaikan työntekijä kieltäytyä työskentelemästä sellaisen työntekijän kanssa, joka on matkustanut alueille, joilla on korkea tartuntariski?
Työntekijä ei voi kieltäytyä työskentelemästä sellaisen työntekijän kanssa, joka on oireeton, eikä ole altistunut virukselle.
Altistumistilanteissa tai oireiden ilmaantuessa tulisi noudattaa tartuntatautilain mukaisia menettelyjä karanteeniin tai eristykseen asettamisesta.
Väliaikainen epidemiatuki koronaepidemian vuoksi palkatta poissa töistä oleville
Kelan epidemiatukea maksetaan niille työntekijöille, jotka ovat joutuneet olemaan koronavirusepidemian takia palkatta pois töistä. Etuuden tarkoitus on kompensoida ansionmenetystä työntekijälle, joten jos poissaolon ajalta työntekijälle on maksettu palkka, ei etutta voida maksaa. Työnantajien ei ole mahdollista hakea etuutta.
Epidemiatukea voi saada lapsen vanhempi, huoltaja tai tämän puoliso, joka asuu samassa taloudessa. Tukea voi saada, jos hoidettava lapsi on varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa, perusopetuksen 1.-3. luokalla, perusopetukseen valmistavassa opetuksessa tai saanut päätöksen erityisen tuen tarpeesta tai pidennetystä oppivelvollisuudesta.
Epidemiatukea maksetaan myös henkilöille, jotka saapuvat ulkomailta Suomeen ja ohjattu karanteeninomaisiin oloihin ja jotka joutuvat tämän takia ottamaan palkatonta vapaata työstään. Tältä osin tukea oli mahdollista saada 13.5.2020 saakka.
Hallituksen päätöksen johdosta 14.5.2020 alkaen maahan saapuvan henkilön tulee 14 vuorokauden ajan rajoittaa tarpeettomia lähikontakteja ja noudattaa omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa sallitaan liikkuminen työpaikan ja asuinpaikan välillä sekä muu välttämätön liikkuminen.
Koska työnteko on omaehtoisessa karanteenissa sallittua, ei työnantaja voi enää määrätä 14.5. ja sen jälkeen ulkomailta palaavia työntekijöitä palkatta kotiin karanteeniin. Arviointiin ei vaikuta se, palaako työntekijä takaisin Suomeen työ- vai vapaa-ajan matkan johdosta.
Tuki palkatta poissaolleelle -lain soveltamisedellytykset eivät myöskään enää täyty, eli työntekijä ei ole oikeutettu lain mukaiseen väliaikaiseen epidemiatukeen 14.5.2020 alkaen.
Lomautettu tai työtön, taikka äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla tai hoitovapaalla oleva ei voi saada epidemiatukea. Epidemiatukea ei voi myöskään saada samaan aikaan tiettyjen muiden etuuksien, kuten työttömyysetuuden tai sairauspäivärahan kanssa.
Epidemiatukea voi hakea Kelasta takautuvasti, ja sitä maksetaan 16.3.2020 alkaen poikkeusolojen päättymiseen asti.
Lisätietoa aiheesta löytyy Kelan verkkosivuilta.
Vuosiloma
Vuosiloman kertyminen
Mikäli työntekijä on estynyt tekemästä työtään sairauden leviämisen estämiseksi annetun viranomaisen määräyksen vuoksi (vuosilomalain 7 § 2 mom. 4. kohta), kyse on työssäolon veroisesta ajasta. Esimerkiksi karanteeniin määrääminen on tällainen este. Vuosilomaa kertyy koko esteen ajalta.
Toistaiseksi on epäselvää, kertyykö vuosilomaa, jos kyseessä on ulkomaisen viranomaisen antama määräys. Ohjeistusta täydennetään tältä osin mahdollisuuksien mukaan myöhemmin.
Sairaan lapsen hoito kerryttää vuosilomaa samalla tavoin kuin muutoinkin.
Poissaolo pakottavista perhesyistä (työsopimuslain 4 luvun 7 §) kerryttää vuosilomaa.
Yllä mainituissa tilanteissa on syytä etukäteen määrittää, onko kyseessä tällainen poissaolo, vai jokin muu yhteisesti sovittu vapaa.
Lomautus ja vuosiloma
- Jos työntekijä on lomautettu kokoaikaisesti, ensimmäiset 30 työpäivää ovat työssäolon veroisia kerrallaan vuosiloman ansainnassa. 30 työpäivän ajanjaksonlaskenta aloitetaan alusta, jos lomautus keskeytyy ja jatkuu jälleen keskeytyksen jälkeen. Jos työntekijä ennen lomautusta kuului 35 tunnin ansaintasäännön piiriin vuosilomien ansainnassa, ovat ensimmäiset 42 kalenteripäivää työssäolon veroista aikaa vuosiloman laskennassa.
- Jos työntekijä on lomautettu lyhentämällä työaikaa, lomautuspäivät ensimmäisen kuuden kuukauden ajalta ovat työssäolon veroisia vuosiloman laskennassa. Jos tällainen työaikajärjestely jatkuu keskeytyksettä lomanmääräytymisvuoden päättymisen (31.3.) jälkeen, uuden kuuden kuukauden jakson laskeminen aloitetaan lomanmääräytymisvuoden päättymisen jälkeen eli 1.4.
Vuosiloman antaminen
Vuosiloman antaminen hoidetaan tässä tilanteessa samalla tavalla vuosilomalain mukaisesti kuin normaalistikin. Käytännössä voi olla kannattavaa harkita lomien sijoittamisesta ajalle, jona työnteko on vähentynyt.
Vuosiloman siirtäminen
Aiemmin pidettäväksi sovittu vuosiloma ei siirry tartuntatautilain mukaisen karanteenin tai muunkaan karanteenin vuoksi, vaan se pidetään normaalisti, ellei toisin sovita (vrt. esim sairastumisesta johtuvat työkyvyttömyystilanteet).
Vuosilomalaista, työaikalaista ja työsopimuslaista poikkeaminen yhteiskunnan kriittisissä toiminnoissa
Kaupan alaa ei lueta kuuluvaksi valtioneuvoston määrittämiin kriittisiin toimintoihin, joten työnantaja ei voi tällä perusteella poiketa väliaikaisesti vuosilomaa ja työaikaa koskevista järjestelyistä.
Työn vähentyminen
Huom! Työlainsäädännön poikkeusmääräykset päättyivät 31.12.2020, eikä näitä voida enää soveltaa. Myös Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliiton PAMin sopimien poikkeusmääräysten voimassaolo on päättynyt. Tämä tarkoitaa sitä, että esimerkiksi työvuoroluettelon julkasiuajankohdan lyhentäminen yhteen viikkoon edellyttää työpaikkakohtaista sopimista. Näitä on käsitelty alla.
Työnteko estyy tai tarjolla oleva työ vähentyy esimerkiksi sen vuoksi, että asiakkaat vähenevät koronavirustartunnan riskin vuoksi tai myyntituotteiden toimitukset vähenevät tai loppuvat. Mitä työnantaja voi tehdä?
1. Työnantajan kohtuulliset mukautukset
Työnantajan tulee pyrkiä tekemään kohtuullisia järjestelyjä työn käynnissä pitämiseksi, jos koronavirusepidemia aiheuttaa esimerkiksi ongelmia tavarantoimituksiin. Työnantajalla on palkanmaksuvelvollisuus niissä tilanteissa, joissa työnteko estyisi sellaisista työnantajasta johtuvista syistä, jotka voitaisiin kohtuullisin toimenpitein välttää. Työnantajalta ei voida kuitenkaan edellyttää järjestelyjä, jotka ovat selvästi liiketoiminnallisesti epätarkoituksenmukaisena.
2. Työvuoroluettelon muuttaminen
Jo julkaistua työvuoroluetteloa voidaan muuttaa vain, jos työntekijä siihen suostuu tai jos töiden järjestelyihin liittyvät painavat syyt sitä edellyttävät. Tämänhetkisen tilanteen eteneminen ja käytettävissä olevat tiedot on syytä huomioida jatkuvasti työvuorosuunnittelussa. Perusteet työvuorojen muutokselle on asetettu suhteellisen korkealle, joten paras vaihto on pyrkiä sopimaan jo julkaistujen työvuorojen muutoksista työntekijän kanssa. Koronatilanne ei automaattisesti ole peruste työvuoroluettelon muuttamiselle.
Jos työnantajalla on perusteet muuttaa työvuoroluetteloa tai jos työntekijän kanssa sovitaan muuttamisesta, voidaan jo ilmoitettuja työvuoroja siirtää esimerkiksi myöhempään ajanjaksoon viikolla tai tasoittumisjakson aikana. Niitä ei voida kuitenkaan kokonaan poistaa.
Tilanteen eteneminen ja käytettävissä olevat tiedot on syytä huomioida jatkuvasti työvuorosuunnittelussa.
Tiedossa olevan lomautuksen alle ei voida lomautusviikolle siirtää tunteja työvuoroluetteloa muuttamalla.
Työvuoroluettelot tulee julkaista Kaupan työehtosopimuksen mukaisia ilmoitusaikoja noudattaen. Työvuoroluettelo tulee antaa normaalisi kaksi viikkoa ennen työviikon alkua. Työajan tasoittumisjakson ollessa vähintään 19 viikkoa työvuoroluettelo annetaan tiedoksi viimeistään 3 viikkoa ennen työviikon alkamista. Lisäksi työpaikkakohtaisesti sopien (23 §:n mukaisesti) työvuoroluettelo voidaan antaa tiedoksi viimeistään viikkoa ennen työviikon alkamista. Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan.
3. Lomauttaminen ja yhteistoimintaneuvottelut
Lomautus- ja yhteistoimintamenettelystä löytyy tarkemman ohjeet, joihin on hyvin suositeltavaa tutustua. Sieltä löydät tietoa myös siitä, millä perusteella työnantaja voisi jättää neuvottelut kokonaan käymättä ennen päätöksentekoa.
Lomautusohjeet koronatilanteessa
Yhteistoimintamenettelyohjeet koronatilanteessa
4. Työnteon estyminen työntekijästä ja työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi, kuten esimerkiksi viranomaisen määräämä toimitilojen sulkeminen tai muu vastaava rajoitus
Työsopimuslain 2:12 §:ssä säädetään, että jos työntekijä on estynyt tekemästä työtään työpaikkaa kohdanneen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen hänestä tai työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi, työntekijällä on oikeus saada palkkansa esteen ajalta, enintään kuitenkin 14 päivältä.
Mikäli viranomainen päättäisi toimitilojen sulkemista koronaviruksen vuoksi ja työnteko siten estyy, kyseessä voidaan katsoa olevan tällainen syy. Tässä tilanteessa palkanmaksu päättyy 14 päivän kuluttua esteen alkamisesta, eli käytännössä toimitilojen sulkemisesta. Edellytyksenä on, että työntekijälle ei voida osoittaa muuta työsopimuksen mukaista työtä.
Säännöstä on kuitenkin perusteltua tulkita siten, että työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvollisuutta, jos hänelle ei olisi sitä muustakaan syystä, kuten palkattoman sairauspoissaolon tai lomautuksen vuoksi.
5. Lomauttamisen ja työnteon estymisen suhteesta
Pääsääntöisesti koronavirustilanne johtaa työvoiman vähentämiseen lomauttamalla. Työnteon estyminen (Työsopimuslain 2:12 §) tulee kyseeseen lähinnä silloin, kuin jokin suoranainen este käytännössä lopettaa toiminnan. Esimerkkeinä voidaan mainita tilanteet, joissa viranomainen sulkee liiketilat tai suuri joukko työntekijöitä joutuu samoihin aikoihin karanteeniin.
Työnantajan tulee kuitenkin huomioida, voidaanko muuta työsopimuksen mukaista työtä tarjota. Jos esimerkiksi myyjän työssäkäyntialueella (esim. pk-seutu) on 5 myymälää, joista 2 suljetaan viranomaispäätöksin, katsotaan, voiko muista myymälöistä tarjota työtä.
Yhteenvetona toimenpidevaihtoehdoista voidaan todeta, että jos työnantaja on tehnyt kohtuulliset toimenpiteet töiden käynnissä pitämiseksi, mutta liiketoiminnallisesti mielekäs työ kuitenkin loppuu, kyseeseen tulee useimmissa tapauksissa lomautustilanne.
Työntekijän takaisin ottaminen
Työsopimuslain väliaikaisen muutoksen mukaisesti 6 luvun 6 §:n mukainen takaisinottovelvollisuus pidennettiin 9 kuukauteen, jos työntekijän työsuhteen irtisanominen toimitetaan aikavälillä 1.4.-31.12.2020. Ratkaisevaa on nimenomaan työntekijän irtisanomishetki eli käytännössä irtisanomisilmoituksen toimittaminen.
Jos irtisanomisilmoitus on annettu 1.1.2021 jälkeen, koskee irtisanottua työntekijää normaali takaisinottoaika. Takaisinottoaika tällöin on neljä kuukautta. Jos työsuhde on jatkunut keskeytyksettä sen päättymiseen mennessä vähintään 12 vuotta, takaisinottoaika on kuitenkin kuusi kuukautta.
Takaisinottovelvollisuus koskee tilanteita, joissa työntekijä on irtisanottu tuotannollisin ja taloudellisin perustein (työsopimuslain 7:3 §) tai saneerausmenettelyn yhteydessä (työsopimuslain 7:7 §).
Työlainsäädännön poikkeusmääräykset päättyivät 31.12.2020. Lisätietoa poikkeusmääräysten päättymisestä ja siirtymäsäännöksistä löytyy täältä. Alla olevista linkeistä voi lisäksi lukea tarkemmin poikkeusmääräysten sisällöstä, mikäli ne herättävät jälkikäteen kysymyksiä työpaikoilla. Näitä ei kuitenkaan voida enää soveltaa.
Yksityiskohtainen sisältö Kaupan työehtosopimusten ja työlainsäädännön poikkeusmääräyksistä
Optikoiden työehtosopimuksen muutokset
Kaupan automiesten työehtosopimuksen muutokset