Tärkeää ennakkotietoa liikkumisrajoituksista ja työvoiman vähentämisestä
Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Suomen hallitus suunnittelee ulkonaliikkumisrajoituksia, jotka toteutuessaan voivat aiheuttaa yritykselle tuotteiden tai palveluiden kysynnän äkillisen ja voimakkaan heikkenemisen ja tarpeen lomauttaa työntekijöitä. Olemme koonneet hyödyllistä tietoa lomautusprosessin nopeuttamisesta sopimalla ja YT-neuvotteluista poikkeamisesta.
Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Suomen hallitus suunnittelee ulkonaliikkumisrajoituksia. Käytettävissä olevien tietojen mukaan hallitus ei ole kiistänyt näiden suunnitelmien olemassaoloa. Hallitus arvioi ja toivoo, että erillislaki tulisi ensi vaiheessa voimaan pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella, joissa koronavirusepidemia on pahimmillaan. Tällä hetkellä (22.3) ei ole kuitenkaan tiedossa, että kauppoja oltaisiin sulkemassa viranomaispäätöksin.
Ulkonaliikkumiskiellosta johtuva kysynnän väheneminen tai loppuminen voi johtaa työvoiman vähentämistarpeeseen. Tässä tilanteessa kyseeseen tulevat lähtökohtaisesti lomautukset. Mikäli yritys on yhteistoimintalain piirissä, on ennen lomautuksia käytävä yhteistoimintaneuvottelut.
Viime vuonna lakiin otettujen lyhennettyjen lomautusilmoitusaikojen ja neuvotteluaikojen voimassaolo on päättynyt 31.12.2020. Normaali menettely määräaikaisissa lomautuksissa (max. 90 päivän lomautukset) on seuraava:
- Kutsu yt-neuvotteluihin on lähetettävä 5 päivää ennen neuvottelujen aloittamista.
- Yt-neuvotteluaika on 14 päivää.
- Yt-neuvottelujen jälkeen lomautusilmoitusaika on 14 päivää.
Katso yksityiskohtaisemmat ohjeet lomauttamisesta ja yhteistoimintamenettelystä Kaupan liiton sivuilta.
Lomautusprosessin nopeuttaminen sopimalla
Edellä kuvattuun menettelyyn liittyy kuitenkin merkittäviä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia. Nyt käsillä olevassa vaikeassa tilanteessa on suositeltavaa sopia, että määräaikoja lyhennetään mahdollisimman paljon. Kaupan liitto on julkaissut jäseniään varten yhdessä PAMin kanssa suosituksen lain ja Kaupan työehtosopimuksen mahdollistamien joustojen hyödyntämisestä, mistä on lisäksi tärkeää katsoa yksityiskohtaisemmat ohjeet sopimiseen liittyvistä menettelyistä.
Sopimalla voidaan toteuttaa seuraavia joustoja lomautusprosessiin liittyen:
- YT-lakiin perustuvat ajat voidaan sopimalla poistaa kokonaan.
- Lomautusilmoitusaika voidaan sopia työehtosopimuksen perusteella 7 päivään.
- Työnantaja ja työntekijä saavat sopia määräaikaisesta lomauttamisesta silloin, kun se on tarpeen työnantajan toiminnan tai taloudellisen tilan vuoksi. Tällöin lomautusilmoitusaika on mahdollista poistaa sopimalla kokonaan.
Mikäli työnantaja arvioi, että suunnitellut liikkumisrajoitukset voivat johtaa liiketoiminnan hiljenemiseen (esim. asiakkaiden vähentyminen) ja siten työvoiman vähentämiseen, yt-neuvottelut voidaan käynnistää. Työnantajan on laadittava neuvotteluja varten konkreettinen suunnitelma siitä, miten henkilöstöä jouduttaisiin lomauttamaan. Työnantaja saa tehdä päätökset lomautuksista vasta neuvotteluiden jälkeen.
YT-neuvotteluista poikkeaminen
Liikkumisrajoitukset voivat aiheuttaa yritykselle tuotteiden tai palveluiden kysynnän äkillisen ja voimakkaan heikkenemisen, jonka seurauksena yritykselle syntyy tarve lomauttaa merkittävä osa yrityksen työntekijöistä.
Mikäli työnantaja ei saa paikallisesti sovittua lyhennetyistä YT-neuvotteluajoista, työnantajalla on viime kädessä käytettävissään mahdollisuus jättää YT-neuvottelut käymättä ennen päätöksentekoa seuraavilla edellytyksillä (YT-laki 60 §):
- tilannetta ei ole voitu ennakoida
- neuvottelujen käymisestä aiheutuisi yritykseen kokoon nähden merkittävää vahinkoa tuotanto- tai palvelutoiminnalle tai yrityksen taloudelle, joka johtuu nimenomaan lomautusten viivästymisestä neuvottelujen takia.
Työnantajan tulee kuitenkin käydä henkilöstön kanssa jälkikäteiset neuvottelut asiasta. Näissä neuvotteluissa käsitellään lähinnä tehdyn ratkaisun perusteita ja mahdollisia vaikutuksia henkilöstön asemaan. Työnantajan on myös selvitettävä syy yhteistoimintamenettelystä poikkeamiseen.
Tärkeää: Katso tarkemmat tiedot tästä poikkeuksesta Kaupan liiton sivuilta.
Kaupan liiton tietojen (tilanne 22.3.2021) mukaan kauppoja ei olla sulkemassa viranomaispäätöksin. Tästä syystä pääsääntö on, että yrityksissä ei voi soveltaa ns. ylivoimaisen esteen pykälää (työsopimuslain 2:12), jonka mukaan palkanmaksu päättyy 14 päivän kuluttua siitä, kun työntekijän työnteko on estynyt.