Muistutus työnantajan velvollisuudesta luetteloida koronavirukselle työssään altistuneet
Kaupan ala on koronapandemian alusta alkaen ollut kärkijoukossa tekemässä omaehtoisesti työskentelyn ja asioinnin turvallisuutta edistäviä toimenpiteitä. On tärkeää, että arvioimme jatkuvasti toiminnassamme ja työympäristössämme olevia riskejä ja noudatamme niiden hallinnassa lainsäädäntöä ja viranomaisohjeita. Pandemiatilanteessa muistutamme työnantajia heidän velvollisuudestaan ylläpitää luetteloa koronavirukselle työssään altistuneista työntekijöistä.
Yksi konkreettinen, erityisesti koronaepidemian aikana ajankohtainen työnantajan aktiivista toimenpidettä edellyttävä riskienhallintaan liittyvä asia on työturvallisuuslain (738/2002) 40 §:n nojalla ylläpidettävä biologisille tekijöille altistuneiden luetteloa. Työnantajan on pidettävä luetteloa vakavan vaaran tai vakavan sairauden ihmiselle aiheuttaville, biologisille tekijöille työssä altistuneista työntekijöistä.
Luetteloon tulee merkitä sellaiset työntekijät, joiden osalta työnantaja voi tapauskohtaisesti todeta tosiasiallisen altistumisen työssä (altistumistilanne). Pelkkä mahdollisuus altistumiselle, tai altistuminen työpaikan ulkopuolella, ei edellytä luettelointia. Altistumisella tarkoitetaan THL:n ohjeiden mukaan henkilöitä, jotka ovat olleet kontaktissa COVID-19-tapauksen kanssa 48 tunnin aikana ennen tapauksen oireiden alkua (altistuneet kartoitetaan kahden päivän ajalta ennen oireiden alkua) sekä 10 päivää tapauksen oireiden alun jälkeen. Jos COVID-19-tapaus on oireeton, altistuneiksi määritellään henkilöt, jotka ovat olleet kontaktissa COVID-19-tapauksen kanssa 48 tuntia ennen näytteenottoa (altistuneet kartoitetaan kahden päivän ajalta ennen näytteenottoa) sekä 10 päivää näytteenoton jälkeen.
Biologisille tekijöille altistuneiden työntekijöiden luetteloon tulee valtioneuvoston asetuksen työntekijöiden suojelemiseksi biologisista tekijöistä aiheutuvilta vaaroilta (933/2017) muutoksen (747/2020) mukaan merkitä seuraavat tiedot altistuneista:
- altistuneen työntekijän nimi ja ammatti
- työpaikan toimiala ja tehdyn työn laatu
- tiedot altistumista aiheuttaneesta biologisesta tekijästä siltä osin, kun se on tiedossa
- kuvaus siitä, miten ja milloin altistuminen tapahtui.
Luetteloa tulee käsitellä, kuten muitakin työntekijöiden terveystietoja, tietosuoja ja luottamuksellisuus säilyttäen.
Työnantajan on tärkeää olla tietoinen myös muista biologisista vaaratekijöistä, eli biologista alkuperää olevista epäpuhtauksista työympäristössä sekä niitä koskevista velvoitteista.
Lisätietoja:
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu
EK:n koronaohjeistukset ja -suositukset
Lauri Kulonen, koronavarautumisen asiantuntija, Kaupan liitto, p. 040 419 9309, lauri.kulonen(at)pty.fi