Sektorer
Handeln syns och påverkar på ett omfattande och mångsidigt sätt i samhället. Den delas in i detaljhandel och partihandel samt dagligvaruhandel, fackhandel och teknisk handel när det gäller produktsortiment.
Dagligvaruhandel
Med dagligvaror avses mat, drycker, kemisk-tekniska produkter, mjukpapper, tobaksprodukter, tidningar och vardagskosmetik. År 2017 uppgick den totala försäljningen av dagligvaror i Finland till 17,6 miljarder euro*.
Dagligvarubutiker är i huvudsak affärer med självbetjäning, vars sortiment omfattar alla kategorier av dagligvaror. Utöver dessa stormarknader räknas försäljningen av dagligvaror i fackbutiker för livsmedel, servicestationer och lågprisvaruhus till detaljhandeln av dagligvaror. Dagligvarumarknaden omfattar även den dagliga mathållningen hos kunderna inom Foodservice-partihandeln (HoReCa), såsom offentliga inrättningar, samt försäljningen hos övriga kunder, såsom restaurangerna, kaféerna och personalrestaurangerna inom den privata sektorn. Även detaljförsäljningen av alkoholdrycker hör enligt EU-statistik till dagligvarumarknaden.
Det är typiskt för den finländska dagligvaruhandeln att affärerna går samman i kedjor och att inköps- och logistikfunktionerna koncentreras. Situationen är likadan i de övriga nordiska länderna eftersom det i ett stort och glesbebyggt land inte är möjligt att uppnå tillräcklig effektivitet utan stora, samlade volymer. Minskad kostnadseffektivitet skulle innebära högre priser, mer begränsade sortiment samt sämre service och tillgänglighet. Trots att försäljningsvolymen är koncentrerad i stora butiker, spelar de små närbutikerna en viktig roll i att hålla hela Finland bebott och att säkerställa livsmedelsförsörjningen. När befolkningen blir äldre behöver vi allt fler tjänster som ligger nära hemmet och som även kan nås utan bil.
Fackhandel
Fackbutiker är detaljaffärer som säljer specialvaror och därtill relaterade tjänster. Bland annat kläd- och skoaffärer, möbel- och inredningsaffärer, hemelektronik- och fotoaffärer, järnhandlare och byggvaruaffärer, bokhandlare, guldsmeds- och uraffärer, hälsoaffärer, optikerbutiker, apotek och andra detaljaffärer som specialiserat sig på försäljning av vissa konsumtionsvaror räknas som fackbutiker.
Fackbutikerna representerar olika branscher, som emellertid har flera gemensamma drag, både strukturellt och funktionellt. Fackbutikernas verksamhet grundar sig på personlig service, expertis på hög nivå samt specialiserat sortiment. Fackbutikerna är ofta centralt belägna och ligger nära varandra eftersom täta koncentrationer av service är attraktiva köpmiljöer.
Merparten av företagen inom detaljhandeln är fackbutiker. Storleken på företagen inom fackhandeln varierar: det finns allt från små privata företag till internationella kedjor. I Finland började fackhandeln internationaliseras så tidigt som på 1980-talet. En del av kedjorna inom fackhandeln är privatägda butikskedjor, en del är franchisingkedjor och en del är s.k. frivilliga kedjor som består av självständiga företag och som i huvudsak samarbetar om marknadsföring och inköp.
Teknisk handel
Teknisk handel sker i huvudsak mellan företag och syftar på import och försäljning av produkter som behövs inom industrin och byggbranschen, såsom råvaror, delar, komponenter, tillbehör, maskiner och system, samt leverans av därtill relaterade lösningar och tjänster.
Den tekniska handeln spelar en central roll i utvecklingen av konkurrenskraften inom industrin och byggandet. Den tekniska handeln upprätthåller tillgången på produkter som är nödvändiga för industrin och säkerställer kvaliteten på dessa produkter.
Utöver produkter importerar företagen även internationell kompetens med stöd av sina huvudmän. Med hjälp av denna kompetens kan företagen öka effektiviteten för sina kunder och förbättra produkterna, vilket främjar utvecklingen av konkurrenskraften inom industrin.
Vikten av lösningar och tjänster i företagens verksamhet inom den tekniska handeln ökar ständigt. Dessutom exporterar den tekniska handeln finländska industriprodukter utomlands.
Till kunderna inom den tekniska handeln hör alla sektorer inom industrin, byggbranschen och den offentliga sektorn samt detaljhandeln, både i Finland och i närområdena.De viktigaste kunderna inom industrin är teknologiindustrin, särskilt mekaniska verkstäder och varv, skogsindustrin, såsom pappers- och cellulosaindustrin, byggnads- och gruvindustrin samt den kemiska industrin.
När det gäller konsumentprodukter omfattas motorcyklar, terrängfordon, små trädgårds- och skogsmaskiner samt ackumulatorer och batterier av den tekniska handeln.
Partihandel
Partihandeln köper varor av både den inhemska och utländska industrin och säljer dem vidare. På detta sätt betjänar partihandeln detaljhandeln samt andra företag och den offentliga förvaltningen.Även import är en väsentlig del av partihandeln.
Utöver förmedlingen av varor är partihandeln i dag i allt högre grad serviceverksamhet.
Huvudsektorerna inom partihandeln delas enligt produkter, verksamhet och partner in i partihandel med dagligvaror, partihandel med konsumtions- och bruksvaror, partihandel med jordbruksprodukter, teknisk partihandel, partihandel inom byggbranschen, informations- och kommunikationsteknisk partihandel samt partihandel med bränslen. Partihandeln inom bilbranschen hör enligt näringsgrensindelningen inte till den egentliga partihandeln.
Partihandeln med konsumtionsvaror, partihandeln med dagligvaror och den tekniska partihandeln utgör var och en cirka en femtedel av den totala omsättningen inom partihandeln. När det gäller omsättningen är partihandeln en betydligt större sektor än detaljhandeln, men antalet företag och anställda är mindre.