Kaupan yhteistyöjärjestöt
Kauppa EK:ssa
Kaupan liitto on yksi suurimmista Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n 25 jäsenliitosta. Kaupan liitolla on henkilömääräisesti suurin työehtosopimus. Suomen palvelualoista kauppa on selvästi suurin. Kauppa on suomalaisessa elinkeinorakenteen murroksessa johtava toimiala. Myös tämän vuoksi Kaupan liiton ääni kuuluu EK:ssa. Työehtosopimuksen linjaavuus ja vaikuttavuus kentällä on olennainen asia.
Korkeinta päätösvaltaa EK:ssa käyttää edustajisto. Se koostuu noin 125 yritysjohtajasta, jotka jäsenliitot nimeävät. EK:n hallituksessa Kaupan liitolla on kaksi paikkaa. Toimielinten toimikausi on yksi kalenterivuosi. EK nimeää vuosittain useita valiokuntia, jotka käsittelevät ajankohtaisia edunvalvontakysymyksiä ja valmistelevat edunvalvonnan pidemmän aikavälin strategioita. Kaupan liitto on hyvin edustettuna näissä toimielimissä, sillä liiton omien valiokuntien puheenjohtajat toimivat pääsääntöisesti jäseninä myös EK:n vastaavissa valiokunnissa.
EK edustaa kaikkia yksityisiä toimialoja ja kaikenkokoisia yrityksiä ja edistää uudistuvaa markkinataloutta sekä vaikuttaa siihen, että Suomi olisi yritysten toimintaympäristönä kansainvälisesti kilpailukykyinen. EK:n toiminta-alueisiin kuuluvat mm. yrityslainsäädäntö, verotus, kauppapolitiikka, innovaatiot, yrittäjyys, energia ja ilmastopolitiikka.
EK:hon kuuluu 24 jäsenliittoa ja 16 000 jäsenyritystä. Yritykset ovat kaikenkokoisia työnantajayrityksiä pörssiyhtiöistä pk-yrityksiin, ja ne muodostavat 70 % Suomen viennistä, 70 % Suomen T&K-menoista, 2/3 yritysten tuottamasta BKT:sta sekä 2/3 yksityisen alan työpaikoista.
Yhteistyö ammattiliittojen kanssa
Kaupan liitto tekee laajaa yhteistyötä alan ammattiliittojen kanssa muun muassa neuvottelemalla alan työehtosopimukset ja kehittämällä työelämää. Kaupan liitto neuvottelee työehtosopimukset Palvelualojen ammattiliitto PAMin, Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n ja Toimihenkilöliitto ERTOn kanssa.
UN Global Compact
Kaupan liitto on osa YK:n Global Compact -yhteisöä. Tavoitteena on kehittää toimialan vastuullisuuden ja kestävän kehityksen työtä tiiviissä yhteistyössä UN Global Compact Network Finlandin kanssa.
Lue lisää: Kaupan vastuullisuustyö etenee – Kaupan liitto YK:n Global Compact -yhteisön jäseneksi
FIBS
Kaupan liitto on FIBSin kestävän liiketoiminnan verkoston jäsen. FIBS pyrkii toiminnallaan lisäämään yritysten ymmärrystä kestävän ja vastuullisen liiketoiminnan mahdollisuuksista.
Lisätietoa FIBSistä.
Digital Commerce Finland
Kaupan liitto on yksi Digital Commerce Finlandin perustajajäsen. Digital Commerce Finland on yhteiskunnallinen ja yhteisöllinen yritys, joka auttaa digitaalista kauppaa kasvamaan nopeammin. Sen tavoitteena on rakentaa maailman kilpailukykyisin digitaalisen kaupan yhteisö Suomeen.
Digital Commerce Finland jatkaa Business Finlandin eCom Growth- (2016–2018) ja Experience Commerce- (2019-2023) kasvuohjelmien työtä. Yritys järjestää koulutuksia ja koordinoi 23 eri puolella suomea toimivaa, vertaissparraukseen perustuvia verkkokauppaklubeja, joissa on mukana jo yli 200 yritystä. Klubien avulla nostetaan digitaalista kauppaa käyvien yritysten osaamista. Lisäksi yhtiö toteuttaa suuren suosion saavuttaneita valmennuspäiviä sekä pienemmille yrityksille ABC-koulutusta.
Lue lisää: Digital Commerce Finland
Korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyö
Kaupan liitto on Vähittäiskaupan tutkimussäätiön perustajajäsen. Vuonna 1964 perustetun Vähittäiskaupan tutkimussäätiön tarkoituksena on tukea Suomessa tehtävää kaupan alan tutkimusta sekä edistää tutkijoiden ja kaupan yritysten yhteistyötä. Kaupan liitto ja Vähittäiskaupan tutkimussäätiö järjestävät vuosittain Kaupan tutkimuspäivän.
Lue lisää: Vähittäiskaupan tutkimussäätiö
Lisäksi Kaupan liitto on tehnyt tutkimusyhteistyötä mm. Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun sekä Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun kanssa.
Kaupan liitto koordinoi Digitaalisen kaupan opintokokonaisuutta, joka on Kaupan liiton, Itä-Suomen yliopiston, LUT-yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Oulun yliopiston ja Tampereen yliopiston tarjoama väylän kaupan alan osaamisen vahvistamiseen suomalaisessa koulutuskentässä.
Lue lisää: Digitaalinenkauppa.fi
Kaupan kansainväliset yhteistyöjärjestöt
Kaupan liitto tekee yhteistyötä useiden kansainvälisten kaupan alan järjestöjen kanssa. Koska entistä enemmän kaupan alaa koskevista päätöksistä tehdään EU:ssa, yhteistyö kansainvälisten sisarjärjestöjen kanssa on tärkeää. Yhteistyöllä vahvistetaan kaupan alan vaikutusmahdollisuuksia ja varmistetaan, että kaupan ala huomioidaan päätöksenteossa.
EuroCommerce
EuroCommerce on eurooppalainen kaupan alan etujärjestö, jonka tehtävänä on varmistaa, että kaupan ala huomioidaan EU-lainsäädännössä. Sen jäseninä ovat kansalliset kaupan alan liitot 31 Euroopan maasta ja 27 johtavaa vähittäis- ja tukkukauppayritystä.
EuroCommercessa Kaupan liittoa edustaa liiton toimitusjohtaja Kari Luoto. Lisäksi Kaupan liiton asiantuntijat ovat jäseninä EuroCommercen valiokunnissa.
Lisätietoa: EuroCommercen uutiset
Ecommerce Europe on eurooppalainen sähköisen kaupankäynnin etujärjestö, joka edustaa 25 000 eurooppalaista verkkokauppaa. Järjestön ovat perustaneet kansalliset verkkokauppajärjestöt. Järjestön tehtävänä on edistää rajat ylittävää sähköistä kaupankäyntiä, tuottaa tutkimustietoa Euroopan verkkokauppamarkkinoista ja tarjota foorumi eurooppalaiselle verkkokauppasektorille.
Tutustu myös: eCommerce Europen uutiset
Firae, Forum for International Retail Association Executives, on kansainvälinen vähittäiskaupan järjestöjen verkosto. Sen jäseninä on kaupan alan järjestöjä 25 maasta. Firae toimii foorumina ja yhteistyöjärjestönä, jossa etsitään ratkaisuja vähittäiskaupan globaaleihin kysymyksiin.
Yhteyshenkilöinä FIRAE-yhteistyössä toimivat Kaupan liitossa toimitusjohtaja Kari Luoto sekä edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo.