Työnantajalle – miten palkata nuori töihin
Kaupan ala on yksi niistä aloista, joilla on tarjota paljon nuorille sopivia tehtäviä. On myös olemassa paljon erilaisia harjoittelumalleja, joilla nuori voi tulla yritykseen töihin. Sellaisia ovat esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu tai koulujen ja oppilaitosten harjoittelut, kuten TET-harjoittelu tai koulutussopimus. Osa harjoitteluista tehdään työsuhteessa, osa puolestaan ilman työsuhdetta.
Työsuhde vai ei?
Opiskeluun liittyvä harjoittelu
Peruskoululaisten työelämään tutustumisjaksot eli TET-jaksot, ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien työelämässä oppimisen jaksot eli koulutussopimukset ja ammattikorkeakoulujen työharjoittelujaksot ovat osa opintoja. Ammattikorkeakoulun opiskelijan työharjoittelujakso voidaan suorittaa joko työsuhteessa tai ilman. Sen sijaan TET- tai koulutussopimusten aikana ei olla työsuhteessa, mikä tarkoittaa, että sopimuksen ajalta ei makseta palkkaa.
Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleva nuori oppii osan tutkinnon vaatimasta ammattitaidosta koulutussopimussuhteessa työpaikalla aidossa työympäristössä. Sitä varten laaditaan koulutussopimus oppilaitoksen ja työantajan välillä. Työnantaja tulee nimetä nuorelle työpaikkaohjaaja. Koulutussopimuksen aikana ammattitaito karttuu suunnitelmallisesti ja ohjatusti. Työpaikkaohjaaja arvioi nuoren osaamista suhteessa tutkinnon tavoitteisiin.
Työkokeilu
Työttömälle nuorelle voidaan tarjota työkokeilumahdollisuutta yrityksestä. Työkokeilun tarkoituksena on, että nuori pääsee kokeilemaan, soveltuuko kokeiltava ala tai ammatti hänelle. Työkokeilu voi kestää saman työnantajan palveluksessa enintään kuusi kuukautta. Työkokeilusta löytyy lisää tietoa TE-palveluiden verkkosivuilta.
Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu
Kaikkein nuorimmille on kehitetty mahdollisuus saada ensi kosketus kaupan alan töihin Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelulla, jonka ehdot on sovittu Kaupan liiton ja Palvelualan ammattiliitto PAMin välillä. Tämä harjoittelu on mahdollinen jo silloin, kun nuori saman kalenterivuoden aikana täyttää 14 vuotta. Nuoren tulee olla peruskoululainen, kymppiluokkalainen, ammattistarttilainen tai lukiolainen. Harjoittelu kestää kaksi viikkoa kesä-elokuun aikana, ja siitä maksetaan 395 euroa vuonna 2023. Tutustu tarkemmin harjoittelun ehtoihin täältä.
Oppisopimus
Työnantaja voi ottaa työntekijän työsuhteeseen suorittamaan samalla alan ammattitutkintoa. Oppisopimuskoulutuksessa oleva nuori suorittaa noin 80 % tutkinnosta työpaikalla. Tämän lisäksi nuorella on lähipäiviä oppilaitoksessa. Työnantaja tekee nuoren kanssa työsopimuksen ja maksaa nuorelle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työnantajalle voidaan maksaa koulutuskorvausta. Koulutuskorvauksen maksamisen käytännöt vaihtelevat.
Lisätietoa oppisopimuksesta löytyy osoitteesta opintopolku.fi
Minkä suuruista palkkaa nuorelle maksetaan?
Nuori työntekijä voidaan ottaa yritykseen joko työsuhteeseen tai joissain tapauksissa palkattomaan harjoitteluun. Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet ovat näissä tapauksissa hieman erilaiset.
Työsuhteeseen palkattavalle nuorelle voidaan maksaa Kaupan työehtosopimuksen mukaista koululaispalkkaa tai harjoittelijapalkkaa, jos työntekijä täyttää koululaispalkan tai harjoittelijapalkan edellytykset.
Koululaisen palkka on 70 % kunkin ammatin alimman palkkaryhmän 1.vuoden palkasta, ja sitä voi maksaa peruskoulun, lukion tai ammatillisen oppilaitoksen oppilaalle yhteensä enintään kahdelta kuukaudelta.
Harjoittelijan palkka on 85 % erikseen nimettyjen ammattien ja palkkaryhmien 1. vuoden palkasta. Harjoittelijan palkkaa voidaan maksaa, kunnes työkokemusta kyseisestä ammatista on kertynyt vuosi tai 10 kuukaudelta niissä tilanteissa, joissa työntekijälle on ensin maksettu kahden kuukauden ajan koululaispalkkaa. Työtehtävään liittyvän ammatillisen tutkinnon suorittaneelle maksetaan palkkataulukon kolmannen vuoden työntekijän palkkaa.
Nuorelle maksettavan palkan suuruus määräytyy työkokemuksen sekä tehtävän ja työsuhteen mukaan.
Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelusta ja sen ehdoista neuvotellaan vuosittain Kaupan liiton ja Palvelualan ammattiliitto PAMin välillä.
Jäsenyritys, lue lisää palkan sivukuluista täältä.
Mitä tukea voi saada nuoren palkkaamiseen?
Työttömän nuoren palkkaamiseen voi saada tukea. Tuen määrään ja kestoon vaikuttaa muun muassa se, onko nuori ollut työtön ennen työsuhteen alkua ja kuinka pitkä hänen työttömyysaikansa on ollut.
Työllistäminen palkkatuella
Palkkatuki on rahallinen tuki, jolla TE-palvelut voi korvata työnantajalle osan työttömän työnhakijan palkkauskustannuksista. Korvauksen suuruus ja kesto riippuvat työttömyysajan pituudesta. Palkkatuen saamiselle on myös muita ehtoja.
Lisätietoa palkkatuesta TE-sivuilta.
Koulutuskorvaus
Jos työntekijä suorittaa ammatillista tutkintoa oppisopimussuhteessa, työnantajalle voidaan maksaa koulutuskorvausta työpaikalla annettavasta koulutuksesta aiheutuviin kustannuksiin. Korvauksen maksamisen käytännöt vaihtelevat.
Jos oppisopimuskoulutettava henkilö on työtön, voi työnantaja saada myös TE-toimiston maksamaa palkkatukea.
Lisätietoa oppisopimuksesta löytyy osoitteesta opintopolku.fi.
Nuoria työntekijöitä koskevat erityissäännökset
Nuoren työntekijän ikä vaikuttaa siihen, millaisia työtehtäviä ja työaikoja heillä voi teettää. Alle 18-vuotiaisiin työntekijöihin pitää soveltaa lakia nuorista työntekijöistä.
18 vuotta täyttänyt työntekijä voi tehdä lähtökohtaisesti kaikkia samoja työtehtäviä kuin vanhemmatkin kollegansa. Perehdyttämisestä pitää luonnollisesti huolehtia asianmukaisesti.
Lain mukaan nuorella voi teettää tavanomaisia kaupan alan työtehtäviä. Usein kysytään, voiko alle 18-vuotias työntekijä myydä alkoholia tai tupakkaa. Jos myymälän tuotevalikoimaan kuuluu alkoholi ja tupakkatuotteet, nuori voi työskennellä kassalla, mutta samaan aikaan työvuorossa on oltava kuitenkin myös vähintään yksi täysi-ikäinen työntekijä.
Työaika
15 vuotta täyttäneen henkilön säännöllinen työaika saa olla enintään yhtä pitkä kuin täysi-ikäisten työntekijöiden säännöllinen työaika samassa työssä. Työntekijät, jotka ovat alle 15-vuotiaita, voivat työskennellä koulujen loma-aikana enintään 7 tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa. Nuoren työntekijän työaika ei saa kuitenkaan ylittää yhdeksää tuntia vuorokaudessa eikä 48 tuntia viikossa.
Lepoajat
15 vuotta täyttäneelle työntekijälle on annettava vähintään 12 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Alle 15-vuotiaalle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Myös työajan sijoittelun määräykset vaihtelevat sen mukaan, onko nuori työntekijä alle vai yli 15-vuotias.
15 vuotta täyttänyt nuori saa itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksensa. Alle 15-vuotiaan työsopimuksen voi tehdä huoltaja tai huoltajan suostumuksella nuori itse.
Alle 18-vuotiaan työntekijän työsuhteeseen sovelletaan yleisen työlainsäädännön lisäksi lakia nuorista työntekijöistä.
Keskeisimmät nuoria työntekijöitä koskevat säännöt on koottu seuraavaan taulukkoon, jota jäsenemme voivat hyödyntää muistilistana:
Nuoria työntekijöitä koskevat säännöt 2024Työelämään perehdyttäminen ja työturvallisuudesta huolehtiminen
Esimiestyö alkaa työsopimuksen tekemisestä ja perehdyttämisestä. Hyvä esimies satsaa perehdyttämiseen ja työturvallisuuteen.
Nuori työntekijä tulee perehdyttää erityisen huolellisesti työtehtävään. Huolellinen perehdytys tehtävään ja talon tapoihin antaa työpaikasta hyvän kuvan. Panostus kannattaa, sillä oikeiden tapojen oppiminen heti työsuhteen alkumetreillä maksaa myöhemmin takaisin jokaisen perehdytystunnin. Hyvä perehdytys on tärkeää myös siksi, että siten voidaan välttyä mahdollisilta tapaturmilta.
Hyvän esimiehen on tunnettava työsuhteen määräykset ja noudatettava niitä.
Lain mukaan terveystarkastusta ei tarvitse tehdä, jos työ on kevyttä myymälä- tai toimistotyötä tai jos nuorella on alle vuoden vanha lääkärintodistus, josta hänen soveltuvuutensa selviää. Terveystarkastusta ei myöskään tarvita, jos työsuhde kestää enintään kolme kuukautta.
Työnantajan on kuitenkin pidettävä luetteloa kaikista niistä nuorista, joiden työsuhde kestää vähintään kaksi kuukautta. Lisätietoa nuoria työntekijöitä koskevasta laista löytyy täältä.
Nuoren ammattitaidon kehittäminen
Vailla ammatillista koulutusta olevalle ja opinhaluiseksi työntekijäksi osoittautuvalle nuorelle voi ehdottaa liiketalouden perustutkinnon suorittamista näyttötutkintona tai oppisopimusta.
Jos nuori on tullut kaupan alalle töihin suoraan peruskoulusta vailla ammatillista koulutusta, hän voi suorittaa liiketoiminnan perustutkinnon tai sen osan. Perustutkinto on niin sanottu alalletulotutkinto eli antaa valmiudet perusammattitehtäviin. Jos nuori on hankkinut jo hieman enemmän työkokemusta ja haluaa syventää ammattitaitoaan, hän voi suorittaa ammattitutkinnon.
Eniten suoritettu ammattitutkinto kaupan alalla on liiketoiminnan ammattitutkinto, myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala. Erikoisammattitutkinnon suorittaneet hallitsevat vaativimmat työtehtävät jollain kaupan osa-alueella, esimerkkinä tällaisesta on liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, kaupan osaamisala.
Tutkinnon suorittamiseksi voidaan solmia oppisopimus, joka on määräaikainen työsuhde. Oppisopimusopiskelijalle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Yritykselle maksetaan koulutuskorvausta, jonka maksamisen käytännöt vaihtelevat.
Työssä opitaan tehtävään nimetyn työpaikkaohjaajan ohjauksessa. Työpaikkaohjaajaksi soveltuu kuka tahansa ohjaamiseen motivoitunut ja tutkinnon edellyttämän ammattitaidon hyvin hallitseva työpaikan esimies tai työntekijä. Työssä oppimista täydennetään oppilaitoksen lähiopetuksessa. Hankittu osaaminen osoitetaan työssä näytöllä, joka arvioidaan.
Lisätietoa oppisopimuksesta löytyy osoitteessa opintopolku.fi