TES-neuvotteluiden kulku pähkinänkuoressa
Työehtosopimusneuvottelut alkavat pääsääntöisesti, kun toinen työehtosopimusosapuoli irtisanoo voimassa olevan työehtosopimuksen. Kaupan nykyinen työehtosopimus on irtisanottu ja se on voimassa 31.1.2025 asti.
Kaupan työehtosopimusneuvottelut aloitetaan pääsääntöisesti käymällä läpi molempien osapuolien tilannekatsaus kaupan ja talouden näkymistä. Tämän jälkeen työehtosopimusneuvotteluosapuolet esittävät omia muutosehdotuksiaan olemassa olevaan työehtosopimukseen.
Kaupan työehtosopimusneuvotteluja käydään säännöllisesti useamman kerran viikossa. Neuvottelutahti tiivistyy entisestään, mitä lähemmäksi päästään työehtosopimuksen umpeutumista. Molemmilla sopimusosapuolilla on tavoitteena saada uusi työehtosopimus neuvoteltua ennen vanhan työehtosopimuksen päättymistä. Sopimuksettomassa tilassa kumpi tahansa työehtosopimusosapuoli voi turvautua erilaisiin työtaistelutoimenpiteisiin neuvotteluiden vauhdittamiseksi.
Jos neuvottelut keskeytyvät
Mikäli työehtosopimusneuvotteluissa ei saavuteta neuvottelutulosta ennen sopimuskauden päättymistä, voivat neuvottelut katketa ja osapuolet ryhtyä työtaistelutoimenpiteisiin. Työntekijäpuoli voi tällöin asettaa työnantajapuolelle lakkouhan. Lakosta tulee ilmoittaa vähintään kahta viikkoa ennen lakon alkamista. Lakkoa lievempiä työtaistelutoimenpiteitä ovat esimerkiksi ylityö-, yötyö- ja vuoronvaihtokieltojen määrääminen.
Myös työnantajapuoli voi ryhtyä työtaistelutoimenpiteisiin toimeenpanemalla työsulkuja työpaikoille. Työsulku tarkoittaa sitä, että työnantajat estävät työntekijöitä pääsemästä työhön ja keskeyttävät heidän palkanmaksunsa työsulun ajaksi. Työnantajan toimeenpanema työsulku on samalla lailla työtaistelutoimenpide kuin työntekijöiden lakkokin. Myös työsuluista on ilmoitettava kahta viikkoa ennen työsulun alkua.
Milloin tarvitaan valtakunnansovittelijaa?
Neuvottelujen keskeytyminen ja työtaistelutoimenpiteistä ilmoittaminen tarkoittaa usein myös sitä, että työehtosopimusosapuolet jatkavat työehtosopimusneuvotteluita valtakunnansovittelijan avustamina.
Valtakunnansovittelija pyrkii tukemaan työehtosopimusosapuolia ratkaisun löytämisessä. Työehtosopimusosapuolet voivat päästä yhteiseen ratkaisuun valtakunnansovittelijan avustuksella tai vaihtoehtoisesti valtakunnansovittelija voi sovittelun osana antaa osapuolille sovintoesityksen. Työehtosopimusosapuolista on tämän jälkeen kiinni, hyväksyvätkö he tämän. Työehtosopimusosapuolet eivät ole sidottuja valtakunnansovittelijan ratkaisuehdotuksiin.
Työehtosopimusneuvottelut päättyvät siihen, kun osapuolet löytävät ratkaisun. Neuvotteluita käydään käytännössä niin kauan, kunnes molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu on löytynyt.
Pidämme sinut ajan tasalla neuvottelujen etenemisestä
Tiedotamme Kauppa.fi-sivustolla kaupan työehtosopimusneuvotteluiden etenemisestä. Neuvottelulokiin kirjoitetaan jokaisen neuvottelukerran jälkeen tilannekatsaus, jossa kerrotaan lyhyesti, milloin osapuolet kokoontuivat, miten neuvottelut sujuivat ja milloin osapuolet kokoontuvat seuraavan kerran.
Liiton pääperiaate on käydä neuvottelut kahdenkeskisesti PAMin kanssa julkisuudelta suojassa neuvottelurauhaa kunnioittaen, joten kattavampi selvitys neuvotteluissa päätetyistä asioista julkaistaan vasta neuvottelutuloksen saavuttamisen jälkeen.
Kun neuvotteluosapuolet ovat saavuttaneet ratkaisun, kerromme ratkaisusta ja sen sisällöstä välittömästi Kauppa.fi-sivustolla. Uudet työehtosopimusmuutokset sekä neuvotteluratkaisun sisältö ovat saatavilla nettisivuillamme kattavasti, jotta jäsenet pääsevät lukemaan ratkaisun sisällön ennen kuin uusi työehtosopimus on saatu painettua ja julkaistua.
Kulloinkin voimassa olevat Kaupan alan työehtosopimukset löydät täältä: Kaupan alan työehtosopimukset