
Kauppa pitää kunnissa pyörät pyörimässä
Elinvoimaa paikallisin päätöksin
Kaupan yritykset ovat kunnissa merkittäviä työllistäjiä, veronmaksajia ja investoijia. Ei siis ole samantekevää, miten kaupalla menee, sillä ala luo hyvinvointia, menestystä ja työtä kaikkialla Suomessa.
Kuntapäättäjillä on paljon valtaa vaikuttaa alueelliseen elinvoimaisuuteen sekä yritysten toimintaedellytyksiin ja kilpailukykyyn. Paikallisen vireyden lisäämisessä kannattaa kuunnella alueen yrityksiä. Sekä kaupan yrityksille että kuntalaisille tärkeät päätökset liittyvät erityisesti kaavoitukseen, hankintoihin, kaupunkikeskustojen ja yritysten toimintaedellytysten kehittämiseen, oppilaitosten yritysyhteistyöhön ja turvalliseen lähiympäristöön.
Kannustamme kuntapäättäjiä huomioimaan paikalliset kaupan yritykset kuntien päätöksenteossa!

Investoinnit mahdollistava kaavoitus
Kuntien kaavoituksen on oltava nopeaa ja ketterää, jotta kaupan yritykset voisivat kehittää ja tuoda palveluitansa asiakkaiden lähelle. Kuntien olisi mahdollistettava uusia investointeja alueelleen ja kuunneltava yrityksiä niiden tarpeista ja näkemyksistä, sillä investoijalla on aina paras ymmärrys omasta toiminnastaan ja kannattavan liiketoiminnan edellytyksistä.

Rohkeutta ja dialogia keskustakehittämiseen
Kunta- ja kaupunkikeskustojen elinvoimaisuutta tukee niiden hyvä saavutettavuus kaikilla kulkuneuvoilla. Toimivien joukkoliikenneyhteyksien ohella keskustojen saavutettavuus myös henkilöautolla sekä riittävistä ja kohtuuhintaisista pysäköintimahdollisuuksista huolehtiminen ovat tärkeitä keskustayrittäjille. Kuntien rooli toimintojen ja tapahtumien mahdollistajana keskustoissa – esimerkiksi lupaprosessien sujuvoittamisessa – on merkittävä.

Kunta kilpailukykyisemmäksi paikallisin päätöksin
Koronapandemian aikana päivittäistavaroiden, kodintekniikan sekä rauta- ja sisustuskaupan kasvu on ollut voimakasta, mutta monet erikoiskaupat – erityisesti kivijalkakauppiaat ja keskustojen yrittäjät – ovat kokeneet kovia. On tärkeää, etteivät paikalliset päätökset, kuten kiinteistöveron taso ja muut kunnalliset maksut, heikennä paikkakunnalla toimivien kaupan yritysten kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä.

Julkisilla hankinnoilla kohti vihreää siirtymää
Kaupunkien ja kuntien julkisilla hankinnoilla on suuri merkitys kaupan alalle ja yleisesti paikalliselle elinvoimaisuudelle. Julkiset hankinnat ovat keskeinen elinkeinopolitiikan työkalu, jolla vahvistetaan yrittäjyyttä, työllisyyttä ja aluekehitystä. Samalla kuntalaiset saavat kohtuuhintaisia ja laadukkaita palveluita ja tuotteita käyttöönsä.

Panostuksia koulutukseen ja yritysyhteistyöhön
Osaamisen jatkuva kehittäminen on tärkeää alueellisen vetovoimaisuuden kehittämisessä kaikilla koulutusasteilla. Erityisesti toisen asteen koulutuksessa tarvitaan panostusta oppilaitosten ja yritysten systemaattiseen yhteistyöhön, jossa työelämä tuodaan vahvasti oppilaitosten toimintaan. Siten valmistunut nuori sopeutuu entistä paremmin työelämään.

Turvallinen lähiympäristö tehdään yhdessä
Kaupan alan yritykset tekevät viranomaisten kanssa jatkuvaa yhteistyötä myymälävarkauksien ehkäisemiseksi. Toimivasta yhteistyöstä ja systemaattisesta turvallisuustyöstä huolimatta vakavien uhkatilanteiden, myymälävarkauksien ja näpistysten määrä on viime vuosina ja erityisesti korona-aika lisääntynyt selvästi. Aktiivinen ja näkyvä toiminta kunnissa estää varkauksia, häiriökäyttäytymistä ja väkivaltatilanteita.

Kaupan alan viestit kuntapäättäjille
Olemme koonneet kuntavaaliaineistoomme kaupan alan yrityksille tärkeitä näkökohtia paikallisen elinvoimaisuuden lisäämiseksi.

Kaupalla on merkitystä
Ala luo kasvua ja hyvinvointia koko maahan.
Maa- ja seutukuntakohtaiset tiedot

Kaupan liiton koostamista maa- ja seutukuntakohtaisista graafeista käy ilmi kaupan alan osuus bruttoarvonlisäyksessä, työllisyydessä ja investoinneissa eri alueilla.
Ota yhteyttä!
Simo Hiilamo
Edunvalvontajohtaja- elinkeinopolitiikka,
- maksuvälineet,
- erikoiskauppa