Vastuullisuuden olennaisuusanalyysi – miten luoda vankka perusta CSRD:n mukaiselle raportoinnille
Koulutus Kaupan liiton jäsenyrityksille ja -liitoille sekä jäsenliittojen yritysjäsenille
Miksi vastuullisuuden olennaisuusanalyysi on keskeinen lähtökohta yrityksen vastuullisuus- ja kestävyystyössä? Mitä kaksoisolennaisuudella tarkoitetaan? Mitä kertoo uudistettu kaupan vastuullisuuden olennaisuusanalyysi? Entä millä tavalla oma organisaationi voi lähteä liikkeelle vastuullisuuden olennaisuusanalyysin rakentamisessa? Kaupan liiton vastuullisuuskoulutuksessa ja -webinaarissa 25.4. yhteistyö- ja kouluttajakumppanina toimii Gaia Consulting. Kokemuksia kaksoisolennaisuusanalyysin toteutusprojektista avaavat Luhta Sportswear Company ja Transmeri Group.
EU:n uuden kestävyysraportointidirektiivin (CSRD:n) tavoitteena on varmistaa, että yritykset* raportoivat tulevaisuudessa liiketoimintansa ja arvoketjunsa kannalta olennaisista vastuullisuusteemoista. Olennaisuusanalyysi taas on kestävyysraportoinnin lähtökohta: se määrittää, millaisia tietoja kestävyysraportoinnissa huomioidaan. Olennaisuusanalyysin tuloksia hyödynnetään usein myös vastuullisuusstrategian ja -toiminnan perustana.
Kaupan liitto haluaa tukea alan yrityksiä vastuullisuustyössä ja CSRD:n kestävyysraportointivaateisiin vastaamisessa. Se toteuttaa keväällä 2024 kaupan alaa ylätasolla tarkastelevan olennaisuusanalyysin, alalle olennaisten vastuullisuusteemojen tunnistamiseksi. Tulokset tukevat myös liitossa käynnissä olevaa strategiatyötä.
Vastuullisuuswebinaarissa esitellään kaupan vastuullisuuden olennaisuusanalyysin tulokset. Osana uudistustyötä luodaan ylätasoinen ohjeistus olennaisten vastuullisuusteemojen tunnistamiseksi jäsenyrityksille, ja myös tämä ohjeistus käydään yhdessä läpi. Yrityscaseina kuullaan Luhta Sportswear Companyssa parhaillaan käynnissä olevasta kaksoisolennaisuusanalyysi-työstä ja kokemuksista tähän saakka, sekä Transmeri Groupin hiljattain maaliin saadusta vastuullisuuden olennaisuusanalyysihankkeesta ja näkymistä tulevaan.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Ohjelma:
Tervetuloa! & johdanto aamuun
Pia Pere-Vanhanen, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Kaupan liitto
Taustoitus CSRD:n mukaiseen kaksoisolennaisuusanalyysiin
Kaupan liiton kaksoisolennaisuusanalyysin toteutus
Kaupan alalle tunnistetut vastuullisuusteemat
Ohjeistus olennaisten vastuullisuusteemojen tunnistamiseksi Kaupan liiton jäsenyrityksille
Gaia Consultingin asiantuntijat
Case Luhta & kaksoisolennaisuusanalyysi
Annamaria Väli-Klemelä, HR- ja vastuullisuusjohtaja, Luhta Sportswear Company
Case Transmeri Group – opit kaksoisolennaisuusanalyysin toteuttamisesta ja seuraavat askeleet
Taika Sipponen, vastuullisuuspäällikkö, Oy Transmeri Group Ab
Keskustelua ja kysymyksiä
*) Vuodesta 2024 alkaen CSRD-raportointi koskee yli 500 työntekijän yrityksiä, joihin aiemmin sovellettiin NFRD-direktiiviä (Non-Financial Reporting Directive). Ensimmäiset raportit julkaistaan vuonna 2025. Raportointivelvollisuus laajenee suuriin yrityksiin vuonna 2026 ja listattuihin pk-yrityksiin vuonna 2027. EU:n ulkopuoliset yritykset, jotka harjoittavat liiketoimintaa EU:ssa, ovat raportointivelvollisia vuonna 2028. Kestävyysraportointivaatimukset koskevat tulevaisuudessa merkittävää määrää yrityksiä myös epäsuorasti esimerkiksi toimitusketjujen ja alihankkijoiden kautta..
Uuden CSRD-direktiivin piiriin kuuluva suuri yritys (listattu tai listaamaton) täyttää vähintään kaksi seuraavista kriteereistä: vähintään 250 työntekijää ja/tai vähintään €50m liikevaihto ja/tai vähintään €25m taseen loppusumma..