Työkaluja yritysvastuun tueksi
Hyödynnä työkaluja ja tutkimuksia yrityksen vastuullisuustoimien toteuttamisessa
Kaupan liitto tukee jäsenyrityksiään niiden vastuullisuuden ja kestävän kehityksen työssä muun muassa tuottamalla ajankohtaista tutkimustietoa sekä kehittämällä työkaluja ja oppaita – sekä itse että yhdessä kumppaneiden kanssa.
Tutustu työkaluihin, oppaisiin ja tutkimuksiin ja kerro niistä myös muille organisaatiossanne.
Kaupan vähähiilisyystiekartta
Kesällä 2024 julkaistun kaupan alan vähähiilisyystiekartan toinen osa ottaa huomioon alan yritysten arvoketjuissa syntyvät scope 3 -päästöt. Tiekarttatyöllä on haluttu tukea erityisesti sellaisia kaupan alan toimijoita, joilla ei ole vielä omaa hiilitiekarttaa tai scope 3 -päästöjä laskettuna. Tiekarttaan on myös koottu lista yrityksen ilmastovaikutusten hallinnan avuksi.
Ylätason ohjeistus jäsenyrityksille oman olennaisuusanalyysityön käynnistämiseen
Keväällä 2024 Kaupan liitto työsti osana vastuullisuuden olennaisuusanalyysiprojektia ylätasoisen ohjeistuksen kaupan alan yrityksille. Ohjeistuksen toivomme antavan tukea erityisesti pk-yrityksille niiden oman olennaisuusanalyysin toteutuksessa.
Jäsenyrityksemme edustaja, tutustu laajempaan aineistoon ja loppuraporttiin jäsensivuillamme >>
Jäsenliitomme jäsenyritys, olethan yhteydessä Kaupan liiton Viestintä ja vastuullisuus -tiimiin tai jäsenliittosi toimitusjohtajaan, mikäli aineisto kiinnostaa ja haluat hyödyntää sitä organisaatiossasi >>
Pelikirja kiertotalouden toteuttamiseen kuluttajakaupassa
Kiertotalous kuluttajakaupassa -pelikirjan tavoitteena on saada lukija inspiroitumaan kiertotalouden liiketaloudellisista mahdollisuuksista, kääriä hihat ja lähteä kehitystyöhön sekä yrityksen sisällä että yhdessä kumppaneidensa kanssa.
Pelikirja on toteutettu osana Kiertotalous kuluttajakaupassa -hanketta yhteistyössä ympäristöministeriön, työ -ja elinkeinoministeriön sekä Kaupan liiton kanssa.
Kiertotalous kuluttajakaupassa
Tutkimuksia vastuullisesta kuluttamisesta
Verkkokurssi vaikeiden asiakastilanteiden hallintaan
Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin toteuttama verkkokurssi käsittelee vaikeiden asiakastilanteiden hallintaa ja ennakointia. Kurssin käytyäsi tunnistat mahdolliset uhka- ja vaaratilanteet, osaat varautua niihin ennakolta ja tiedät toimintaperiaatteet eri tilanteissa.
Noin 20 minuutissa suoritettava kurssi on kätevä ja helposti tarjottava perehdytyspaketin ja opetusmateriaalin tukiaineisto myös uuden työntekijän, esimerkiksi kausityöntekijän aloittaessa myymälätyössä.
Häirintään puuttuminen kaupan alalla
Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat julkaisseet yhdessä toimintaohjeistuksen häirinnän ja seksuaalisen häirinnän estämiseksi, ehkäisemiseksi ja asiaan puuttumiseksi alan yrityksissä. Mukana ohjeistuksessa on suositus asiakkaan varoitusmenettelystä häiritsevästi käyttäytyvän asiakkaan varalle.
Ohjeistus on merkittävä edistysaskel Suomen suurimman toimialan työsuojelukäytäntöjen parantamiseksi. Liitot suosittelevat, että ohjeistuksen avulla alan yrityksissä ja työpaikoilla päivitetään, kehitetään ja otetaan käyttöön erilaisia keinovalikoimia, joilla kaikenlaista häirintää estetään ja ehkäistään laajasti.
Vastuullinen kauppa huolehtii esihenkilöistään
Kaupan liitto, Kaupanalan esimiesliitto KEY ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat vuosia tehneet yhteistyötä vähittäiskaupan esihenkilöiden työhyvinvointihankkeessa. Viimeisin hankekausi tuli päätökseensä seminaarissa 10.10.2024, ja siellä esiteltiin Vastuullinen kauppa huolehtii esihenkilöistään -julkaisu, joka laadittiin osana hanketta.
Julkaisuun haastateltiin kymmentä henkilöä hankeryhmän liitoista, vähittäiskaupan yrityksistä, eläkevakuutusyhtiöstä sekä aluehallintovirastosta. Julkaisu sisältää esimerkkejä hyvistä käytänteistä esihenkilöiden jaksamisen parantamiseksi, ikäjohtamisesta sekä psykososiaalisesta kuormituksesta.
10 tapaa edistää syrjimättömyyttä työpaikoilla
Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n oppaassa ”10 tapaa edistää syrjimättömyyttä työpaikoilla” EK:n jäsenyritykset kertovat hyviä käytäntöjä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä. Oppaassa listatut esimerkit soveltuvat kaikenkokoisille työpaikoille näiden toimialasta riippumatta. Tavoitteena on edistää syrjimättömyyttä työelämässä.
Syrjinnän vastainen ohje työnantajille
Syrjimättömyyteen, yhdenvertaisuuteen ja tasapuoliseen kohteluun liittyvät kysymykset kannattaa huomioida päätöstenteossa sekä erilaisia ohjeistuksia ja linjauksia laadittaessa. Kaupan liitto on koonnut ohjeen kiellettyyn syrjintään ja tasapuoliseen kohteluun liittyvistä velvoitteista työsuhteissa.
Akkuopas ladattavien laitteiden akkujen turvalliseen käsittelyyn
Kuluttajaelektroniikassa ja sähkötyökaluissa käytetyt litiumioniakut ovat väärin käsiteltynä todellinen turvallisuusriski esimerkiksi kauppojen varastoissa tai myymälöissä. Kaupan alan ammattilaisille suunnattu Akkuopas.fi tarjoaa perustiedot akkujen turvalliseen käsittelyyn.
Varastotyo.fi -sivusto kaupan varastojen työturvallisuuden tueksi
Kauppojen varastotyön tueksi on tuotettu uusi verkkoaineisto Varastotyö.fi. Verkkosivuston tarkoituksena on toimia työturvallisuuden, työsuojelutoiminnan ja turvallisuusjohtamisen apuna kaupan varastotyössä. Työturvallisuuskeskuksen vedossa tuotettu aineisto toimii hyödyllisenä perehdytyspakettina työpaikoilla.
Lue myös: Toimi turvallisesti kaupan varastossa – uusi verkkosivusto varastojen työturvallisuuden tueksi
Kaupan työsuojelu -opas
Sekä työnantajien että työntekijöiden on tärkeää tuntea työn ja työympäristön vaaratekijät ja parantaa työturvallisuutta yhteistyössä. Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat yhdessä Työturvallisuuskeskuksen kanssa laatineet Kaupan työsuojelu -oppaan.
Voit ladata oppaan maksutta PDF-versiona tai tilata sen painettuna 10 euron hintaan Työturvallisuuskeskuksen verkkosivuilta.
Kertakäyttömuovidirektiivi - toimintaohjeita kaupoille
Kertakäyttömuovituotteiden aiheuttama roskaantuminen on osassa EU-maita merkittävä ongelma. EU-komissio on vastannut siihen säätämällä kertakäyttömuovi- eli Single Use Plastics (SUP) -direktiivin. Sen tavoitteena on vähentää roskaantumista, edistää kiertotaloutta ja yhtenäistää tuotesääntelyä EU:n sisämarkkinoilla. Direktiivi edellyttää EU:n jäsenmailta tuoteryhmästä riippuen kertakäyttömuovituotteiden kulutuksen vähentämistä, tuotekieltoja, tuotteiden ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia sekä laajennettua tuottajavastuuta.
Olemme koostaneet SUP-direktiivistä tiiviin katsauksen, ja jäsensivuilla tarjoamme jäsenyrityksillemme laajemmin toimintaohjeita direktiivin toimiin valmistautumiseen.