

Vastuullisuus
Kauppa osana kestävää arkea
Yrityksen vastuullisuus on lainsäädännön ylittävää, hyvää työnantajuutta korostavaa ja kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Kaupassa vastuullisuus on osa arkea ja jokapäiväistä työtä. Toimiala rakentaa suomalaista hyvinvointia niin sosiaalisen, taloudellisen kuin ympäristövastuun kautta.
Monien mahdollisuuksien kauppa
Elinkeinoelämän suurimpana työllistäjänä ja suurimpana nuorten työllistäjänä kauppa painottaa voimakkaasti hyvän työnantajuuden merkitystä. Kauppa tunnistaa roolinsa henkilökunnan hyvinvoinnin ja turvallisuuden takaamisessa. Toimiala tekee työtä toimialan monimuotoisuuden, monimuotoisten urapolkujen ja työmahdollisuuksien sekä tasa-arvoisuuden puolesta.
Kestävä arki
Ilmastonmuutos ja ympäristötietoisuus vaikuttavat kansalaisten ja kuluttajien asenteisiin ja valintoihin ja haastavat kauppaa toimimaan entistäkin vastuullisemmin. Toimiala on mukana useissa vapaaehtoisuuteen pohjaavissa sopimuksissa ja hankkeissa, joilla edistetään esimerkiksi muovin ja ruokahävikin vähentämistä sekä energia- ja materiaalitehokkuutta. Ympäristövaikutusten vähentämisen ohella kaupan yritykset kehittävät muun muassa tuotantoon ja työntekijöiden kohteluun kohdistuvaa valvontaa riskimaissa.
Suomalainen kauppa kovassa kansainvälisessä kilpailussa
Kovassa kansainvälisessä kilpailussa painiva suomalainen kauppa kohtaa globaalin etäkaupan haasteita päivittäin. Kansainvälisen kilpailun viitekehyksessä kauppa kiinnittää erityistä huomiota muun muassa ympäristönäkökulmiin, tuoteturvallisuuteen sekä yksityisyyden suojaan liittyviin kysymyksiin. Globaaleihin ongelmiin on mahdollista löytää ratkaisuja kansainväliseen ja EU-tasoiseen yhteistyöhön panostamalla.

Uusiutuva kauppa 2035
Elinkeinoelämän suurimman toimialan yritysten ääni ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Kestävä liiketoiminta
Olemme koonneet yritysten vastuullisuustyön tueksi kaksiosaisen työkalun, joka sisältää tarkistuslistoista koostuvan Kestävän liiketoiminnan johtamisen työkalun sekä Kerro vastuullisuudesta – vinkkejä viestintään -oppaan.


Sitoumus 2050
Kaupan liitto on mukana Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa ja kansallisessa Sitoumus 2050 -hankkeessa.

Kauppa on mukana energiatehokkuussopimuksessa
Monet kaupan yritykset ovat mukana energiatehokkuustalkoissa ja solmineet elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen. Vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä keino edistää energiatehokkuutta Suomessa. Energiatehokkuussopimukset ovat keskeisessä asemassa Suomen energiatehokkuustavoitteiden toteuttamisessa. Ne edesauttavat myös ilmastomuutoksen hillinnässä, vapaaehtoisin keinoin. Kaupan liitto on yksi elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen sitoutunut toimialaliitto, ja se vastaa kaupan alan toimenpideohjelman toimeenpanosta.

Ihmisoikeusperiaatteet päivittäistavarakaupan hankintaketjussa
Kaupan yritykset, kansalaisjärjestöt ja viranomaiset julkaisivat elokuussa 2015 yhteisen näkemyksen siitä, miten YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia ohjaavia periaatteita toteutetaan päivittäistavarakaupan hankintaketjuissa. Näkemyksen tarkoituksena on auttaa päivittäistavarakaupan yrityksiä toteuttamaan YK:ssa sovittua hankintaketjujen huolellisuusperiaatetta.

Kauppa muovitalkoissa
Suomessa pyritään vähentämään muovikassien ja -pussien käyttöä vapaaehtoisin toimin. Kaupan liitto teki vuonna 2016 ympäristöministeriön kanssa sopimuksen, jonka tarkoituksena on vähentää muovikassien kulutusta. Kauppa haluaa olla mukana vähentämässä jätteiden syntyä sekä maa- ja vesialueiden roskaantumista. Muovikassisopimuksen taustalla on EU-direktiivi, jolla pyritään vähentämään muovijätteen syntymistä ja merten roskaantumista. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä muovikasseja kulutetaan enintään 40 kappaletta henkeä kohden vuodessa.
