Reformen av receptfria läkemedel ger ett genuint mervärde för konsumenterna
Finsk Handel strävar efter en reform av receptfria läkemedel som genuint gynnar kunderna, och med vilken det skapas bättre förutsättningar även för förmånligare priser. Tillgången till läkemedel skulle förbättras av att införa ett sortiment som motsvarar konsumenternas behov av receptfria läkemedel i handelsföretagens geografiskt täckande nätverk och omfattande öppettider. Ett brett sortiment av receptfria läkemedel har redan länge sålts i läkemedelsskåpen i butikerna. I reformen bör läkemedelsskåpens urval och erfarenheterna av dem utnyttjas.
Beredningen av att avreglera försäljningen av receptfria läkemedel i enlighet med regeringsprogrammet framskrider. Social- och hälsovårdsministeriet har publicerat en rapport från arbetsgruppen som behandlar avregleringen av försäljningen av receptfria läkemedel. Finsk Handel är nöjd över att ha fått inbjudan till arbetsgruppen, men anser att slutrapporten inte i tillräcklig utsträckning beaktar reformens fördelar för konsumenterna, och har därför lämnat ett kompletterande utlåtande där det föreslås tydliga förbättringar som ger mervärde för konsumenterna.
”Finsk Handel anser att det är ytterst viktigt att den reform av receptfria läkemedel som nu är på gång verkligen ger kunderna mervärde. Reformen skulle förbättra tillgången till receptfria läkemedel, eftersom de skulle finnas till buds på betydligt fler försäljningsställen”, säger Kari Luoto, vd för Finsk Handel, om handelns mål.
Att utvidga försäljningen av receptfria läkemedel till handelsföretagens geografiskt täckande nätverk och omfattande öppettider skulle utöka och förbättra tillgången till läkemedel, samt göra det enklare att uträtta ärenden i både städer och glest befolkade områden. I och med reformen skulle receptfria läkemedel finnas att tillgå bland annat i livsmedelsbutiker, bybutiker, kiosker och optikerbutiker samt i webbutiker i mer omfattande utsträckning än tidigare.
”Vid sidan av apoteken möjliggör dagligvarubutikernas omfattande butiksnätverk och långa öppettider snabb hjälp även på kvällar, veckoslut och helgdagar samt till exempel på stugorter”, påminner Tuula Loikkanen, verkställande direktör för Finlands Dagligvaruhandel rf.
Receptfria läkemedel har redan länge sålts i butiker
Via handelns distributionskanal har man redan i årtionden sålt ett brett sortiment av receptfria läkemedel, inklusive vanliga smärtstillande läkemedel, såsom paracetamol och ibuprofen. För närvarande finns det 118 läkemedelsskåp (servicepunkter för apotek) i Finland, varav majoriteten finns i handelns butiker till exempel i glesbygdsområden. Vid dessa punkter ges läkemedelsrådgivning endast av provisorer och apotekare, som vid behov kan nås per telefon.
”Modellen med läkemedelsskåp har i flera decennier betjänat kunderna och erbjudit handelns företag goda erfarenheter av ansvarsfull försäljning av receptfria läkemedel. Nu kan lärdomarna utnyttjas genom att utvidga verksamheten”, berättar Loikkanen.
Många konsumenter upplever att läkemedel är för dyra
Priskonkurrens för receptfria läkemedel och rabatter som ges till kunder på receptfria läkemedel har varit möjliga sedan 1.4.2022. Enligt Fimea uppgav nästan tre fjärdedelar av de apotekare som svarade på Fimeas utredning att de hittills inte hade gett några rabatter på receptfria läkemedel efter förordningsändringen som trädde i kraft under året i fråga.
Flera utredningar har visat att konsumenterna upplever att priserna på läkemedel är för dyra. Totalt 26 procent av respondenterna i Fimeas läkemedelsbarometer (2021) upplevde att läkemedlen kostar för mycket i förhållande till deras betalningsförmåga.* Av dem som svarade på konsumentenkäten som Konsumentförbundet genomförde var 76 procent helt eller delvis av samma åsikt om att läkemedel är dyra i Finland. Sammanlagt 32 procent av respondenterna hade under de senaste tre åren skjutit upp köpet av läkemedel som de behöver eller låtit bli att köpa dem helt på grund av priset. **
Under hösten 2023 fick Copenhagen Economics, ett konsultföretag specialiserat på tillämpning av nationalekonomi, av Finsk Handel i uppdrag att genomföra en prisjämförelse av läkemedel mellan Finland och Sverige. Enligt utredningens resultat är receptfria läkemedel i genomsnitt 37 procent billigare i Sverige än i Finland. ***
”Också Konkurrens- och konsumentverket har i flera av sina utredningar**** konstaterat att de vinster som apoteken genererar för sina ägare upprepade gånger har observerats vara förhållandevis höga, vilket återspeglas i konsumenternas och samhällets läkemedelskostnader. Det är också viktigt att reformen skapar bättre förutsättningar för läkemedlens priskonkurrens”, påminner Luoto.
Jämlika verksamhetsförutsättningar förbättras genom utökade försäljningskanaler
Finsk Handel anser att det är viktigt att kunderna har tillgång till läkemedelsrådgivning när de behöver det. Rådgivningen bör ordnas på distans, på motsvarande sätt som i apotekens webbutiker och butikernas läkemedelsskåp.
”Det är viktigt att regleringen gällande läkemedelsrådgivning uppdateras så att rådgivning kan ges även utanför apotekets fysiska lokaler. I reformen är det möjligt att förbättra tillgången till läkemedelsrådgivning i områden där det för närvarande inte finns några apotekstjänster eller där deras öppettider är begränsade”, påpekar Luoto.
Framtida tillstånds- och tillsynspraxis får inte heller hindra konkurrens eller begränsa mindre företags deltagande i försäljningen av receptfria läkemedel. I reformen bör betydelsen av bybutiker och handelns andra försäljningspunkter i glesbygdsområden i försäljningen av receptfria läkemedel och som avhämtningspunkter för receptbelagda läkemedel tryggas, liksom till exempel optiska branschens möjligheter att ge sina kunder mångsidig service under ett och samma tak.
”Med reformen av receptfria läkemedel tar vi ett steg i rätt riktning mot jämlika verksamhetsförutsättningar för apotek och andra branscher. Det vore viktigt för optikerbutiker som erbjuder omfattande tjänster inom ögonhälsa att ha ett tillräckligt utbud av receptfria läkemedel som gynnar kunderna”, säger Panu Tast, verkställande direktör för Branschföreningen för syn och ögonhälsa i Finland Näe ry, som representerar den optiska branschen.
Jämlik behandling av olika aktörer och förbättrad tillgång till receptfria läkemedel förutsätter även att försäljningen av receptfria läkemedel utanför apotek möjliggörs på nätet. Finsk Handel betonar att i Sverige och Norge har webbapoteken haft en viktig inverkan på att prisnivån på receptfria läkemedel sjunkit.
Reformen kan genomföras kostnadsneutralt för statens ekonomi
Finsk Handel bedömer att effekterna som reformen av receptfria läkemedel har på apotekens lönsamhet är måttliga. Receptfria läkemedel utgör idag 14 procent av apotekens omsättning i Finland. I Sverige, där avregleringen genomfördes 2009, säljer apoteken fortfarande 83 procent av de receptfria läkemedlen.
Finsk Handel anser att om apoteksskatten avskaffas för receptfria läkemedel vars försäljning har avreglerats, skulle avskaffandet av apoteksskatten även omfatta försäljningen av motsvarande produkter via apotek. Därmed skulle avskaffandet av apoteksskatten ha en positiv ekonomisk inverkan för apoteken. Statens skatteintäkter kan säkerställas genom att granska beskattningens helhet.
Det nuvarande apoteksnätet kan tryggas genom en reform av läkemedelstaxan och apoteksskatten så att de bättre stöder apotek i glesbygder, eller med det apoteksstöd som nämns i regeringsprogrammet.
Liitteet:
Analys av apotekens servicepunkter, Day 1 (på finska)
Mer information:
Kari Luoto, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 0400 688 708, kari.luoto@kauppa.fi
*Fimeas bokslutsanalys för apoteken 2022 (N=475) (på finska)
*Konsumentförbundet, Aula Research, 9/2022
***Prisjämförelsens resultat och undersökningsmetodik på Finsk Handels webbplats
****Apoteksmarknadernas utveckling, Konkurrens- och konsumentverkets utredningar 5/2020 och pressmeddelande 4.12.2023 (på finska)