Enkät: Många inhemska webbutiker väntar på internationell tillväxt –kompetens och brist på finansiering bromsar
Enligt enkäten Verkkokauppapulssi av Digital Commerce Finland, Erikoiskaupan liitto Etu och Finsk Handel tror majoriteten av webbutikerna att deras affärsverksamhet kommer att stärkas särskilt på den inhemska marknaden, men även internationell tillväxt ses som en lovande möjlighet. Tillväxtutsikterna bromsas dock av brist på kompetens och resurser.
Verkkokauppapulssi (E-handelspulsen) genomfördes i slutet av februari. Med enkäten kartlades de finländska webbhandlarnas försäljning online och utvecklingsutsikter. Enkäten besvarades av 180 företag som är verksamma i Finland och säljer på webben.
Webbhandlarna förväntar sig tillväxt i år. Av de webbutiker som internationaliseras eller redan säljer utomlands förväntar sig 47 procent att deras utländska omsättning ökar i år, och mindre än en procent uppskattar att den kommer att minska.
Enligt enkäten förväntar sig hela 73 procent av webbutikerna en tillväxt på den finska marknaden i år, och 37 procent till och med en betydande tillväxt, det vill säga mer än 10 procents tillväxt. Endast sex procent uppskattar att försäljningen i Finland kommer att minska. Tillväxten förväntas öka särskilt under våren.
Satsningar på webbhandeln samt högklassiga och ansvarsfulla produkter är drivfjädrar till framgång
Av fackhandelns branscher minskade den inhemska marknaden för möbelhandel med −6,6 procent år 2024. Även om de senaste åren har varit utmanande för den inhemska inredningsbranschen, ökade försäljningen i digitala kanaler med 4 procent.
En som gjort ett positivt resultat är möbelaffären Veke, som har ökat sin omsättning.
”Trots den utmanande marknadssituationen inom möbelbranschen uppnådde vi förra året en ökning av omsättningen på över 30 procent och en betydande resultatförbättring. Det här året har börjat som planerat. Vi satsar starkt på webbhandeln, sortimentet och en aktiv, hjälpsam kundservice i alla kanaler. Vårt mål är att förbättra kundupplevelsen och konversionen”, säger Markus Ranua, verkställande direktör för Veke.
Trots utmaningarna i verksamhetsmiljön har webbhandlarna en stark tro på sina egna produkter. Inhemska produkter ses som högklassiga och ansvarsfulla, och man tror att de också kommer att vara framgångsrika internationellt.
Det finska skovarumärket VIBA har i sin tur snabbt uppnått internationellt anseende och en bred kundbas i över 150 länder. År 2024 var ett betydande tillväxtår för VIBAe, då omsättningen steg från fem miljoner till åtta miljoner euro. Av försäljningen kom 90 procent från webben och 96 procent av hela försäljningen kom från utlandet. Företaget utsågs också till Årets internationaliserade företag 2024 på eCom Summit & Awards-galan som ordnades av Digital Commerce Finland förra året.
”Utan en topprodukt hade vi inte nått den punkt där vi står idag internationellt. Vi tror på att vi tillverkar världens bekvämaste skor, och vår ambition är att växa till ett varumärke likt Birkenstock. Många av våra kunder återvänder för att köpa fler par efter sitt första, och rekommenderar gärna VIBAe-skor till andra. Det bästa jag har hört är att de som bär VIBAe-skor hälsar på andra som använder VIBAe-skor”, säger Kalle Gummerus, grundare och verkställande direktör för VIBAe.
Brist på kompetens och resurser bromsar de inhemska webbutikernas tillväxt
Utmaningarna för webbutikernas tillväxt är ofta otillräcklig kompetens och brister i finansieringen, vilket försvårar framtidsrelevanta investeringar. Till exempel föråldrade och tekniskt stelbenta bakgrundssystem fördröjer utvecklingsarbetet och försämrar konkurrenskraften.
Marknadsföring ses som en nyckelfaktor för tillväxt och internationalisering, men det finns ofta brister i kompetensen och utvecklingen. Framgångsrik marknadsföring erbjuder dock webbutiker ett effektivt sätt att öka medvetenheten, stärka varumärket och skilja sig från konkurrenterna i den internationella konkurrensen.
Av webbhandlare förväntas kompetens inom sökmotoroptimering, marknadsföringsautomation och skräddarsydda kampanjer, men företagens resurser räcker inte alltid till för allt.
En utmaning för små webbutiker är att hitta lämpliga tjänsteleverantörer och IT-partner som deltar i utvecklingen av den digitala handeln, och som stöder utvecklingen och internationaliseringen av affärsverksamheten.
”Också de höga logistikkostnaderna bromsar försäljningen utomlands, och det höga priset på leveranskostnader väcker förundran även i Finland. Konkurrenssituationen mellan den kinesiska lågprishandeln och den inhemska webbhandeln upplevs som orättvis”, sammanfattar Finsk Handels chefsekonom Jaana Kurjenoja.
”De inhemska webbutikerna bör modigt söka tillväxt på den internationella marknaden. Vi har bra produkter och är kända för att vara pålitliga. Nu behövs mod att prova nya tekniska lösningar och verksamhetsmodeller som intresserar kunderna”, uppmuntrar Ulla Pöllänen, verkställande direktör för Erikoiskaupan liitto.
Digital Commerce Finlands kamratgemenskap hjälper till med webbhandlarnas utmaningar
”För att lyckas i den internationella konkurrensen krävs förståelse för de dagliga utmaningarna som webbhandlarna möter och ett aktivt sökande efter lösningar. Digital Commerce Finland stöder webbhandlare genom att bland annat erbjuda avgiftsfri coachning och klubbverksamhet baserad på kamratsparrning på olika håll i Finland”, konstaterar Mirva Sandström från Digital Commerce Finland.
”Till Digital Commerce Finlands gemenskap hör ett antal internationellt framgångsrika finländska webbutiker, som många kanske inte har hört talas om. DCF:s styrka är gemenskapen och en öppen kamratsparrning, där webbutikerna delar nyttiga praktiska tips med varandra. Denna öppenhet och samarbetsanda är något exceptionellt i den finländska affärskulturen. En motsvarande gemenskap, där alla verkligen är beredda att stötta varandra, är svår att hitta någon annanstans”, fortsätter Kalle Gummerus från VIBAe.
Enkäten Verkkokauppapulssi genomfördes av Digital Commerce Finland, Erikoiskaupan liitto Etu och Finsk Handel i slutet av februari 2025. I fortsättningen genomförs enkäten kvartalsvis.
I ett pressmeddelande som publicerades 18.3 berättades det att den inhemska webbhandeln med varor enligt Finsk Handels uppskattning ökade med cirka 4 procent förra året, efter två svagare år. Den finländska webbhandelns storlek uppskattades förra året till cirka 5,4 miljarder euro.
Mer information:
Mirva Sandström, Digital Commerce Director, Digital Commerce Finland
Tfn 0400 984 141, mirva.sandstrom(at)digitalcommerce.fi
Jaana Kurjenoja, chefsekonom, Finsk Handel
Tfn 040 820 5378, jaana.kurjenoja(at)kauppa.fi
Ulla Pöllänen, verkställande direktör, Erikoiskaupan liitto ETU ry
Tfn 050 300 1660, ulla.pollanen(at)etu.fi
Kalle Gummerus, verkställande direktör, VIBAe
Tfn 050 545 5481, kalle(at)vibae.com
Markus Ranua, verkställande direktör, Veken Kaluste
Tfn 045 6313 045, markus.ranua(at)vekenkaluste.fi