Utlåtande: Framtiden för yrkesinriktad vuxenutbildning ska tryggas
Finsk Handels utbildningsutskott och Servicefacket PAM är oroade över vilka konsekvenser de nedskärningar som riktas mot yrkesinriktad vuxenutbildning och läroavtal har för tillgången till kompetent arbetskraft. Företagen och förbunden betonar att vår yrkesutbildning inte längre tål ytterligare nedskärningar. Yrkesexamina är nödvändiga för företag och arbetstagare inom handeln med tanke på arbetsuppgifterna och kompetensutvecklingen.
År 2024 minskade regeringen finansieringen av yrkesinriktad utbildning med 120 miljoner euro. Dessa nedskärningar slår särskilt mot kontinuerligt lärande och arbetslivets behov. Företagen som hör till Finsk Handels utbildningsutskott och förbunden inom branschen uttrycker sin oro över nedskärningarnas inverkan på tillgången till kompetent arbetskraft. Företag och arbetstagare vädjar till regeringen att de i halvtidsöversynen som närmar sig inte längre gör nedskärningar i den yrkesinriktade utbildningen.
”Ytterligare nedskärningar skulle innebära en allt större risk för verksamhetsförutsättningarna för yrkesutbildningen och läroavtalsutbildningen”, preciserar Moona Naakka, utbildningsexpert vid Finsk Handel.
Yrkesutbildningens uppgift är att utbilda experter för arbetslivets behov, och majoriteten av studerandena är vuxna. Yrkeskunniga inom handeln behöver även i framtiden möjligheter att byta riktning eller skaffa mer kompetens till exempel genom yrkes- och specialyrkesexamina samt genom att utnyttja läroavtalsutbildning.
”Utveckling av de anställdas kompetens är nyckeln till att svara på utmaningarna inom handeln. Yrkes- och specialyrkesexamina svarar till exempel på branschens digitaliseringsutveckling och kompetensbehoven i den gröna omställningen”, konstaterar Eero Löytömäki, utbildningspolitisk expert vid PAM.
Utbildningsanordnarna ska ha tillräckliga resurser för att tillgodose arbetslivets behov
De nedskärningar som genomförts har orsakat ovisshet om samarbetet mellan företag och läroanstalter, eftersom utbildningsanordnarna på grund av nedskärningarna för närvarande inte kan informera om tillgången till examina eller helheter mindre än examina som är viktiga för företagen. På grund av detta är det omöjligt att planera hur kompetensen hos företagens personal ska utvecklas.
De utbildningsanordnare som har gjort minskningar i utbildningsutbudet har redan avstått från att påbörja genomförandet av examina som är viktiga för handeln som läroavtalsutbildning, minskat antalet studerande och avskaffat hela examina. Förändringar har observerats särskilt i yrkesexamina för närmaste chef-arbete, affärsverksamhet och företagande samt i specialyrkesexamina för affärsverksamhet, ledning och företagsledning.
”Förändringarna i yrkes- och specialyrkesexamina som är viktiga för handeln har en betydande inverkan på utvecklingen av kompetensen i företagen. De etablerade examenshelheterna i läroavtalssystemet har erbjudit arbetsgivaren ett sätt att långsiktigt stödja personalens kontinuerliga lärande och karriärutveckling. Dessutom är läroavtalsutbildning ett kostnadseffektivt sätt att fördjupa och utöka kompetensen när arbetsuppgifterna förändras i takt med affärsverksamhetens behov. Både arbetsgivaren och arbetstagaren har stor nytta av att man lär sig praktiska färdigheter och företagets verksamhetssätt, samtidigt som man arbetar i en verklig arbetsmiljö”, berättar Sanna Raiskio, ordförande för Finsk Handels utbildningsutskott.
Dessa examina är betydande för företag och arbetstagare inom handeln med tanke på kompetensutvecklingen. Det är viktigt att komma ihåg att förutom examina inom affärsverksamhets- och förvaltningsbranschen utnyttjas inom branschen även examina inom teknik och servicebranscher, såsom examina inom informations- och kommunikationsteknik, fordonsbranschen, servicelogistik, maskininstallation, konstindustri samt textil- och modebranschen. Tillgången till dessa examina är en förutsättning för handelsföretagens verksamhet.
Att säkerställa tillgången till examina förutsätter att utbildningsanordnarna har tillräckliga funktionella och ekonomiska resurser för att svara på arbetslivets behov. Kostnaderna kan inte enbart överlåtas till arbetstagarna eller arbetsgivarna.
Framtiden för yrkesinriktad vuxenutbildning ska tryggas i den kommande halvtidsöversynen. Förbundens och företagens budskap är att man inte får skära ned i utbildningen.
Helsingfors 3.4.2025
Finsk Handel rf
Servicefacket PAM rf
Stockmann (Lindex Group Abp)
R-kioski Oy
Akademiska Bokhandeln Ab
Lidl Suomi Ky
Ramirent Finland Oy
Kesko Abp
Gigantti Oy Ab
SOK Personalfunktioner
Oy Transmeri Group Ab
JYSK Oy
Tokmanni Oy
SKS Group
Verkkokauppa.com Oyj
Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry
K-kauppiasliitto ry
Autoalan Keskusliitto ry
Ytterligare information:
Moona Naakka, utbildningsexpert, Finsk Handel, tfn 045 651 8474, moona.naakka@kauppa.fi
Eero Löytömäki, utbildningspolitisk expert, Servicefacket PAM, tfn 020 774 2098, eero.loytomaki@PAM.fi