Finsk Handel anser det beklagligt att förhandlingarna bryts – kollektivavtalet måste svara mot de krav som omvälvningen inom handeln ställer
Finsk Handel anser det var mycket beklagligt att Servicefacket PAM har brutit kollektivavtalsförhandlingarna för handeln och meddelat om övertidsförbud och arbetsinställelse. Handeln har förbundit sig till en för Finlands framgång viktig exportdriven arbetsmarknadsmodell och vill även hålla fast vid branschens möjligheter att sysselsätta människor.
Servicefacket PAM bröt fredag 31.1 kollektivavtalsförhandlingarna för handeln, och idag meddelade PAM om övertidsförbud och arbetsinställelse, vilka genomförs som strejker och behandlingsförbud. Övertidsförbudet börjar tisdag 4.2 kl. 6.00, och det gäller flera arbeten enligt kollektivavtalet för handeln på många företag.
Finsk Handel anser att situationen är mycket beklaglig. ”Vi hoppades att vi skulle kunna fortsätta förhandlingarna så snabbt som möjligt, eftersom tvister endast kan lösas genom förhandling. I förhandlingarna kom vi tämligen långt i många frågor som är viktiga för båda parterna”, säger Anna Lavikkala, arbetsmarknadsdirektör på Finsk Handel.
”Finsk Handel vill stärka lokala avtal, men handeln har också förbundit sig till en exportdriven modell som är viktig för hela Finland. Den exportdrivna modellen ställer upp ett kostnadstak för oss”, konstaterar hon.
”När det gäller nationalekonomin är det viktigt att se till att handeln förblir den största sysselsättaren inom näringslivet även i fortsättningen. Dessutom måste vi se till att kostnaderna inte stiger indirekt för exportföretagen när de anlitar handelns tjänster”, preciserar Lavikkala.
”Målet för Finsk Handel är att förhandla fram ett modernt kollektivavtal som främjar konkurrenskraften och som samtidigt beaktar handelns mångsidiga spelplan och på bästa möjliga sätt hjälper butiker och affärer i Finland att vara framgångsrika och sysselsätta så många som möjligt.
”Digitaliseringen, automatiseringen och den internationella konkurrensen orsakar stora förändringar i kompetensbehoven och på arbetsmarknaden inom handeln. Kollektivavtalet måste svara mot dagens behov för att finländsk handel ska klara sig också i framtiden”, sammanfattar Anna Lavikkala.
Handelns kollektivavtal löper ut 31.1.2020. Trots att kollektivavtalet löper ut, kommer företagen att följa bestämmelserna i det gamla kollektivavtalet fram till dess att ett nytt kollektivavtal har förhandlats fram.