Handeln håller kommunerna i rullning – livskraften stärks med lokala beslut
Företagen inom handel är betydande sysselsättare, skattebetalare och investerare i kommunerna. Det är med andra ord inte likgiltigt hur det går med handeln eftersom branschen skapar välfärd, framgång och arbete överallt i Finland. Finsk Handel uppmuntrar kommande kommunbeslutsfattare att beakta de lokala handelsföretagen i kommunernas beslutsfattande och erbjuder kandidaterna material till stöd för valarbetet.
Kommunbeslutsfattarna har mycket makt att påverka den lokala livskraften samt företagens verksamhetsförutsättningar och konkurrenskraft.
”Det lönar sig att lyssna på områdets företag när man vill öka den lokala livskraften. Viktiga beslut för både handeln och kommuninvånarna berör speciellt planläggning, offentliga anskaffningar, utveckling av verksamhetsförutsättningar för stadscentrum och företag, företagssamarbete med läroinstanser och en trygg närmiljö”, säger verkställande direktören för Finsk Handel, Mari Kiviniemi.
Vi ska hålla handeln och stadscentrum livaktiga
Under coronapandemin har tillväxten varit kraftig för dagligvaror, hemelektronik samt järn- och inredningshandel, men många specialaffärer – i synnerhet fysiska butiker och företagare i stadscentra – har haft det tufft. Det är viktigt att lokala beslut, så som fastighetsskattens nivå och övriga kommunala avgifter, inte försvagar lokala handelns och företagens konkurrenskraft och verksamhetsförutsättningar.
Den goda tillgängligheten med alla slags fordon stöder livskraften i kommun- och stadscentra. Det är viktigt för centrumföretagare att kommunen ombesörjer tillgängligheten vid centrum vid sidan av fungerande kollektivtrafikförbindelser även för personbilar och tillräckliga och skäligt prissatta parkeringsmöjligheter. Kommunernas roll i att möjliggöra verksamhet och evenemang i centrum är betydande – till exempel genom att göra tillståndsprocesser smidigare.
”I utvecklingen av olika centrum krävs mod att experimentera, att specialisera sig och profilera sig. Trivseln och tjänsternas mångsidighet skapar å sin sida dragningskraft. Det är viktigt att lyssna de idéer och behov som företagare med fysiska butiker har”, säger intressebevakningsdirektör vid Finsk Handel Simo Hiilamo.
En smidig stadsplanering främjar investeringar
Kommunernas stadsplanering bör vara snabb och smidig, för att handelns företag skall kunna utveckla och framföra sina tjänster nära kommuninvånarna. Kommunerna bör möjliggöra nya investeringar på sitt område och lyssna på företag och deras behov och synpunkter, eftersom investeraren alltid har den bästa kunskapen om sin egen verksamhet samt förutsättningarna för lönande affärsverksamhet.
Städers och kommuners offentliga anskaffningar har en stor betydelse för handeln och allmänt för den lokala livskraften. Med hjälp av dem förstärks företagsamheten, sysselsättningen och den regionala utvecklingen. Samtidigt får kommuninvånarna tillgång till prisvärda och högkvalitativa tjänster och produkter.
”Med klimattåliga och energieffektiva anskaffningar sparar kommunerna även in på sina verksamhetskostnader och främjar uppnåendet av kolneutralitetsmålen. Lågkolskriterierna bör tas allt mer i beaktande i konkurrensutsättningskriterierna”, konstaterar Hiilamo.
Med högklassigt samarbete utvecklas kompetensen och närmiljön
En kontinuerlig utveckling av kompetens är viktig för utveckling av den lokala dragningskraften på alla utbildningsstadier. Speciellt inom andra stadiets utbildning behövs satsning på intensivt samarbete mellan läroanstalter och företag, där arbetslivet införs kraftigt till läroanstalternas verksamhet. Detta förbereder ungdomarna allt bättre till arbetslivet.
”Kommunbeslutsfattarna kan stöda samarbete till exempel via sina förtroendeuppdrag i läroanstalter som ägs av kommunen, påminner Hiilamo.
Företag inom handeln samarbetar kontinuerligt med myndigheterna för att förebygga butiksstölder. Trots ett fungerande samarbete och ett systematiskt säkerhetsarbete har antalet allvarliga hotfulla situationer, butiksstölder och snatterier ökat märkbart de senaste åren och i synnerhet under coronatiden. Aktiv och synlig verksamhet i kommunerna förhindrar stölder, störande uppförande och våldssituationer.
”En trygg närmiljö skapas bäst i samarbete mellan kommunens olika aktörer, såsom ungdomsarbetet, skolor och övriga myndigheter samt det lokala näringslivet. Det är viktigt att inkludera förebyggande av snatteri och stölder i den lokala säkerhetsplaneringen”, poängterar Hiilamo.
Mer information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Simo Hiilamo, intressebevakningsdirektör, Finsk Handel, tfn 050 350 7564, simo.hiilamo(at)kauppa.fi