Servicebranschernas organisationer: Att sänka elskatten inom servicebranschen skulle påskynda uppnåendet av klimatmålen och stärka konkurrenskraften
Att uppnå målet för koldioxidneutralitet senast 2035 förutsätter beslut av regeringen som stöder företagens koldioxidsnålhet inom servicebranscherna. Ett viktigt sådant beslut skulle vara att sänka elskatten inom servicebranschen. En sänkning av elskatten skulle också skydda Finlands kostnadskonkurrenskraft och inhemska arbetsplatser. Tjänstesektorn som kämpar i den ökande internationella konkurrensen betalar för närvarande 45 gånger högre elskatt än industrin.
Finsk Handel, MaRa och Palta föreslår att man inrättar en särskild elskatteklass för tjänsteföretagens elskatt och sänker nivån på elskatten med 100 miljoner euro årligen. Beslutet måste stå på regeringens dagordning för budgetförhandlingarna. På lång sikt år målet att ha en gemensam elskatteklass för hela näringslivet.
Elskatten har för närvarande graderats i två skatteklasser. Förutom enskilda undantag hör servicebranscherna till den högre skattekategorin tillsammans med den offentliga sektorn, jordbruket och privathushållen. I den lägre skatteklassen ingår däremot industrin, gruvdriften och viss specificerad verksamhet inom tjänstesektorn, såsom maskinhallar på mer än 5 MW. I början av 2021 sänktes industrins elskatt till det minimum som EU tillåter. För närvarande betalar tjänstesektorn 45 gånger mer i elskatt än industrin.
Betydelsen av servicebranscherna är ovärderlig för Finland, påminner organisationerna. Servicebranschen (privata tjänster och handel) står för 62 procent av ekonomins privata sektor. Dessutom sysselsätter servicebranscherna totalt 1,3 miljoner personer, vilket motsvarar 66 procent av anställda inom den privata sektorn. På samma sätt har konkurrenskraften av företag inom servicebranschen en stor betydelse för Finland. År 2018 var servicenäringarnas andel av Finlands mervärdesexport redan 47 procent, medan industrins andel var 44 procent.
Om servicebranschernas konkurrenskraft och vitalitet inte tas om hand kommer detta att få en betydande negativ inverkan på sysselsättningen och avsevärda inkomstförluster för staten, säger fackförbunden.
Genom elektrifiering inom servicebranschen är det möjligt att minska växthusgasutsläppen tydligt. Utsläppsfördelarna som till exempel elektrifieringen av handeln medför är mer än åttafaldiga i förhållande till de utsläpp som den ökade elförbrukningen orsakar. En lägre elskatt kan främja investeringar i bland annat värmepumpar, elektrisk trafik och digitalisering samt turism runt om i Finland.
Det råder en ökande internationell konkurrens mellan företagen inom branschen eftersom den gränsöverskridande handeln med tjänster och varor ökar snabbt. Digitaliseringen kommer att föra servicebranscherna in i en allt hårdare internationell konkurrens. För att säkerställa tillväxt och internationalisering samt arbetstillfällen måste man särskilt se till att företagen inom denna bransch är konkurrenskraftiga. Med en lägre elskatt kan man stödja uppnåendet av målet för koldioxidneutralitet och bidra till att säkra kostnadskonkurrenskraften och de inhemska arbetstillfällena.
Mer information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Timo Lappi, verkställande direktör, MaRa, tfn 040 734 5549, timo.lappi(at)mara.fi
Tuomas Aarto, verkställande direktör, Palta, tfn 040 152 0073, tuomas.aarto(at)palta.fi
Finsk Handel representerar handeln, den största branschen inom näringslivet. Handeln sysselsätter cirka 290 000 personer i Finland. Finsk Handel representerar både detalj- och partiaffärer inom näringspolitiken och intressebevakningen på arbetsmarknaden. www.kauppa.fi
Turism- och Restaurangförbundet MaRa rf. är turism- och restaurangbranschens bransch- och arbetsmarknadsorganisation. MaRa har 2 800 medlemmar med 7 700 verksamhetsställen. MaRas medlemsföretag sysselsätter cirka 70 000 personer. www.mara.fi
Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta är en vägvisare för nya arbetstillfällen, den digitala omvandlingen och den framtida arbetsmarknaden. Palta är EK:s näst största medlemsorganisation och vi representerar våra över 2 000 medlemmar som agerar inom servicebranscherna. Förbundets medlemmar sysselsätter fler än 190 000 personer i Finland. www.palta.fi