Utbildningshelheten i digital handel fortsätter vid fem universitet
Studiemodulen Digital handel, som inleddes som ett gemensamt projekt mellan Finsk Handel och fem universitet, kommer att fortsätta finnas i universitetens studieutbud och kommer att vara tillgänglig fram till våren 2025 för examensstuderande och för öppna universitetsstuderande vid universiteten. Finsk Handel fortsätter att samordna hela projektet och universiteten fortsätter att ansvara för undervisningen. Studiemodulen stöder handelsföretag i deras kamp med den ständigt ökande bristen på experter.
Under de två senaste läsåren har studiemodulen för digital handel erbjudit ett efterlängtat sätt att stärka kompetensen inom handeln inom det finska utbildningsområdet. Den har utbildat helt nya experter inom digital handel och utvecklat kompetensen hos dem som redan arbetar inom branschen. Finsk Handel, Östra Finlands universitet, LUT-universitetet, Jyväskylä universitet, Uleåborgs universitet och Tammerfors universitet lanserade en ny studiehelhet i augusti 2021.
”Handeln är den största arbetsgivaren inom näringslivet och en nyckelindustri som är starkt omformad av digitaliseringen. På senare år har dock handelssektorns kompetensbehovsundersökningar visat på ett kompetensunderskott inom den digitala handeln, vilket har uppmuntrat till sammanställningen av universitetsnätverket och lanseringen av studiemodulen”, berättar Mari Kiviniemi, verkställande direktör för Finsk Handel.
Enligt Barometern för tjänstesektorer som publicerades 2022 har nästan hälften av företagen inom handeln svårt att rekrytera kvalificerad arbetskraft. Den vanligaste orsaken till rekryteringssvårigheterna var brist på kompetens. Rapporten om framtidens handel som publicerades 2022 beskriver också problem med tillgången på arbetskraft för små och medelstora företag och dess effekter på företagens tillväxt och utveckling.
”Att investera i personalens kompetens är ett sätt att trygga tillgången till kvalificerad arbetskraft. En studiehelhet i digital handel på universitetsnivå har stor betydelse för företagen inom branschen, vilka kämpar allt hårdare med kompetensbristen i takt med att den digitala handeln växer”, påminner Kiviniemi.
Studentantal och god respons uppmuntrar till att fortsätta
Studiemodulen i digital handel testades under läsåret 2021–2022 och 2022–2023, då modulen bland annat fick stöd av Helsingin Kauppiaitten Yhdistys r.y. och Suomen liikemiesten Kauppaopiston Säätiö.
Den goda responsen och erfarenheterna från studenterna, liksom det goda studentantalet, uppmuntrar oss att fortsätta att erbjuda hela paketet vid universiteten. Under läsåret 2021–2022 har antalet studerande som slutfört sina kurser varierat mellan 31 och 89 studerande.
Enligt Moona Naakka, utbildningsspecialist vid Finsk Handel, som ansvarar för att samordna utbildningen, är det slutliga antalet studenter som avslutar kurserna detta läsår ännu inte klart, men när man undersöker inskrivningssiffrorna kan man se en liten ökning jämfört med det första pilotåret.
”Studierna har genomförts av både kandidat- och magisterexamensstuderande. Antalet studenter som deltar i studieavsnitten har visat att studierna också har varit intressanta och nödvändiga ur deltagarnas synvinkel”, uppskattar Naakka.
Ytterligare information:
Finsk Handel:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Moona Naakka, utbildningsspecialist, Finsk Handel, tfn 045 651 8474 moona.naakka(at)kauppa.fi
Universiteten:
Anni-Kaisa Kähkönen, professor, LUT-universitetet, tfn 040 746 8132, anni-kaisa.kahkonen (at)lut.fi
Katariina Ylönen, universitetslärare, Östra Finlands universitet, tfn 050 566 9461, katariina.ylonen(at)uef.fi
Elina Närvänen, professor, Tammerfors universitet, tfn 050 318 6016, elina.narvanen (at)tuni.fi
Timo Pohjosenperä, postdoktoral forskare, Uleåborgs universitet, tfn 050 342 8279, timo.pohjosenpera(at)oulu.fi
Mika Skippari, universitetsforskare, Jyväskylä universitet, tfn 040 667 4544, mika.skippari(at)jyu.fi
Bakgrund:
Studiemodulen i digital handel erbjuds av Finsk Handel, Östra Finlands universitet, LUT-universitetet, Jyväskylä universitet, Uleåborgs universitet och Tammerfors universitet som ett sätt att stärka kompetensen inom handeln inom det finländska utbildningsområdet. Studiemodulen i digital handel utförs helt och hållet på nätet och är avsedd för examensstuderande vid universiteten, men enskilda studieavsnitt kan även genomföras av dem som utvecklar sin kompetens vid öppna universitetet. Studiemodulen består av sex studieavsnitt inom olika områden av digital handel. Dessa anordnas av universiteten, och dessutom koordinerar Finsk Handel en praktikperiod inom digital handel som riktar sig till examensstuderande och sker på ett företag inom handeln.
Bekanta dig med studiemodulen: digitainenkauppa.fi