Finsk Handel och Företagarna i Finland: Trygga butiksbesök håller ekonomins hjul snurrande
Affärerna arbetar målmedvetet för att det fortsättningsvis ska vara tryggt att arbeta och handla där. Aktörer inom branschen föreslår att regeringen riktar åtgärder utifrån risker och faktiska möjligheter att förhindra smitta. Informationen borde också bli tydligare. Man bör inte dra i corona-nödbromsen i onödan, eftersom det ökar osäkerheten, som är ett gift för ekonomin och sysselsättningen.
Företagen inom handeln har vidtagit framgångsrika åtgärder för att förebygga spridning av coronaviruset. Trots att pandemin pågått i ett halvt år har affärernas öppettider, logistikkedjor och varuströmmar inte förändrats i någon väsentlig grad. Bakgrunden till detta är såväl företagens egna ansvarsfulla åtgärder som aktivt myndighetsarbete. Under hela coronatiden har bara några tiotals coronafall konstaterats bland personal inom handeln.
Handeln vill även framöver agera ansvarsfullt, skydda sin personal och ge kunderna anvisningar för hur de handlar tryggt. Trygga butiksbesök håller också ekonomins hjul snurrande.
”Inom handeln, precis som i övrigt, är det viktigt att ta hand om sin egen och andras säkerhet. Genom smarta åtgärder kan vi tillsammans göra det tryggt och trevligt att handla. Under våren lyckades vi genom ett gott samarbete med personalen och kunderna hålla affärerna öppna – till skillnad från i många andra europeiska länder”, säger Minna Kokka, ordförande för Finsk Handels utskott för special- och bruksvaruaffärer samt verkställande direktör för Suomalainen Kirjakauppa.
Mars och april var ändå svåra för många special- och bruksvaruaffärer, och för en del fortsatte pinan även under sommaren. Coronavåren slog särskilt hårt mot klädaffärer och bokhandlar, den optiska branschen samt guldsmedsaffärer.
Allmänt taget väntas en uppgång inom handeln under detta år, och detaljhandelns försäljningsprognoser har stigit efter vårens svacka. Aktörerna inom handeln följer noggrant med myndigheternas anvisningar och ger anvisningar till sina anställda och kunder utifrån dem. Olika begränsningsåtgärder i samhället har betydande direkta effekter på handeln.
Aktörerna inom handeln önskar att begränsningsåtgärderna ska riktas utifrån risker och faktiska möjligheter att förhindra smitta. För att minska den allmänna osäkerheten behövs också tydligare information.
”Om situationen tillåter det bör man beakta skillnaderna mellan olika områden när man beslutar om begränsningsåtgärder. Vi vill också ha tydlig information från myndigheterna och regeringen, så att ekonomins hjul kan hållas snurrande. Ansvarsfulla affärer och kunder håller ekonomin i rörelse”, säger Janne Ylinen, ordförande för utskottet för handel och tjänster inom Företagarna i Finland och verkställande direktör för Kokkolan Halpa-Halli Oy.
Mer information:
Minna Kokka, Ordförande för Finsk Handels utskott för special- och bruksvaruaffärer, verkställande direktör för Suomalainen Kirjakauppa, 040 1454111, minna.kokka(at)suomalainen.com
Janne Ylinen, Ordförande för utskottet för handel och tjänster inom Företagarna i Finland, verkställande direktör för Kokkolan Halpa-Halli Oy, 020 7182229, janne.ylinen(at)halpahalli.fi
Finsk Handel representerar handeln, den största branschen inom näringslivet. Handeln sysselsätter cirka 300 000 personer i Finland och står för omkring 10 procent av landets bruttonationalprodukt. Finsk Handel har cirka 7 000 medlemsföretag och representerar både detalj- och partiaffärer inom näringspolitiken och intressebevakningen på arbetsmarknaden. www.kauppa.fi
Företagarna i Finland är vad medlemsantalet beträffar näringslivets största centralorganisation, med 115 000 medlemsföretag. Den representerar små och medelstora företag i Finland. 50 000 av medlemsföretagen är arbetsgivarföretag. Med företagarna medräknade sysselsätter de omkring 660 000 personer. Informationen om sysselsättningen baserar sig på en beräkning som gjorts i samarbete med Statistikcentralen år 2018. Företagarorganisationens verksamhet är organiserad i 383 lokala föreningar, 20 regionala organisationer och 59 branschorganisationer. www.yrittajat.fi