En snabb och välorganiserad corona-exit som informerats om öppet möjliggör en återhämtning av ekonomin
Ett snabbt, men kontrollerat uppöppnande av samhället när coronapandemin har lugnat ner sig är viktigt för den ekonomiska återhämtningen. Att rikta vaccinet till vissa regioner och införa ett coronapass skulle påskynda den goda utvecklingen. Finsk Handel påminner om vikten av att informera öppet och i god tid om avvecklingen av restriktionerna och stödåtgärderna för att ge företagen en tydlig planeringshorisont.
Verksamheten och kundmängderna i företagen inom handelsbranschen har påverkats kraftigt av gällande myndighetsrekommendationer och -restriktioner samt av den senaste tidens diskussion om begränsningarna av rörelsefriheten. En konkret och tydlig plan för avvecklingen av restriktionerna gör det enklare för företagen att planera affärsverksamheten och personalbehoven. Kriterierna för avvecklingen av restriktionsåtgärderna borde uttryckas ännu tydligare än hittills, gärna i siffor, och vara offentliga för alla. Uppföljningen av avvecklingskriterierna måste dessutom ske i realtid och så öppet som möjligt. På så sätt kan vi ge företagen en tillräckligt lång planeringshorisont.
”En nära dialog med myndigheter, beslutsfattare och aktörer inom handelsbranschen om avvecklingen eller införandet av ytterligare restriktioner är nödvändig för att vi ska kunna säkerställa en smidig vardag för människorna, en kontinuitet i den service som är viktig för försörjningsberedskapen och trygghet för kunderna när de ska uträtta sina ärenden”, säger Mari Kiviniemi, verkställande direktör för Finsk Handel.
Företagen inom handelsbranschen kommer att fortsätta med de åtgärder som finns för att förhindra spridningen av coronaviruset på det sätt som sjukdomssituationen kräver för att upprätthålla en trygg kund- och arbetsmiljö även under avvecklingen av restriktionerna.
Vaccin till epidemiområden och coronapass skulle påskynda avvecklingen av restriktionerna
Vaccinationstäckningen har en stor betydelse när det kommer till att avveckla restriktionerna. Enligt Finsk Handel borde vaccinerna omedelbart riktas till de epidemiområden som drabbats värst. Därutöver borde man i vaccinationsordningen ta hänsyn till arbetsuppgifter där distansarbete är omöjligt och det är mycket svårt att skydda sig samt prioritera arbetstagare som arbetar inom funktioner som är viktiga med tanke på försörjningsberedskapen. Den privata företagshälsovården borde få ge vaccin i en så stor utsträckning som möjligt.
Finland borde förbereda sig på att vara bland de första länderna som tar i bruk det coronapass som Europeiska kommissionen har föreslagit. Med coronapasset kan vi göra gränsöverskridande resor enklare och påskynda en uppöppning av samhället i större skala. Alla medel som finns för att möjliggöra trygga arbetsresor och pendeltrafik borde tas i bruk snabbast möjligt.
”Det är ytterst viktigt för de finländska företagen att få komma ut i världen och göra affärer och vara med när den internationella affärsverksamheten och de internationella samarbetena vaknar upp igen”, framhåller Kiviniemi.
Tillväxtstöd till företag som lidit av pandemin
Många företag inom handelsbranschen lider av den långa pandemin, av myndighetsrestriktionerna och -rekommendationerna samt av det förändrade konsumentbeteendet som pandemin har orsakat. Många företag har vid det här laget använt upp sina ekonomiska bufferttillgångar.
Finsk Handel förväntar sig åtgärder av regeringen som en del av exit-planen för branscher som har lidit av pandemin, såsom specialaffärer och företag inom foodservice-partihandeln, och som har påverkats kraftigt av stängningen av restaurangbranschen.
Pandemin har tvingat företagen att hitta på nya sätt att driva sin affärsverksamhet. Detta kan synas i form av kunskapsbrist hos den permitterade personalen. För att råda bot på kunskapsbristen borde man överväga att ge utbildningsstöd till personer som har varit permitterade under pandemin. Dessutom borde man pröva på möjligheten att ingå lokala överenskommelser om förhöjningsdelen för söndagsarbete i specialaffärer som en corona-exit-åtgärd. Utgående från lagstiftningsexperimentet kan vi göra en bedömning av hur överenskommelsen inverkar på företagets konkurrenskraft och sysselsättning.
Många små och medelstora företag inom handelsbranschen behöver komma in på marknaden för den inhemska och den internationella e-handeln. Denna utveckling borde understödas till exempel genom att utöka Business Finlands finansieringsprogram för e-handel och trygga programmets fortsättning.
Beskattningen borde ta hänsyn till coronapandemins inverkan på servicebranscherna.
”För att understöda servicebranscherna måste vi trygga konsumenternas köpkraft. Inga skattelösningar och nya punktskatter som skär ner på köpkraften får införas. Inga sådana reformer eller åtgärder som skulle öka serviceföretagens administrativa kostnader får heller godkännas nu”, påminner Kiviniemi.
Mer information: Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi