Den snabbt föränderliga pandemisituationen kräver flexibla och snabba åtgärder
På grund av den snabbt framskridande coronapandemin måste myndigheterna utveckla flexibla åtgärder som möter situationens krav. Praxis som gäller dagpenning vid smittsam sjukdom måste effektiviseras genom användning av företagshälsovården. Förutom restauranger och evenemang påverkas specialbutiker i hög grad av restriktionerna. Det finns fortfarande behov av stödåtgärder.
Regeringens omfattande rekommendationer om distansarbete och undvikande av kontakter, samt de senaste restriktionerna för restauranger och evenemang, har också en stor inverkan på till exempel specialbutiker och företag inom Foodservice-partihandeln.
”Samma företag har snart i två år lidit av effekterna av coronarestriktionerna eller bristen på utländska turister”, säger Simo Hiilamo, intressebevakningsdirektör för Finsk Handel.
Regeringens åtgärder, särskilt dess kommunikation, upplevs av företag som förvirrande och oförutsägbara.
”Det är till exempel omöjligt för arbetsgivarna att reagera på minskad efterfrågan på arbetskraft och att ta tillbaka arbetstagarnas överenskomna arbetsskift med kort varsel. Detta medför stora kostnader eftersom försäljningen sjunker lägre ner än någonsin”, konkretiserar Hiilamo.
Praxis som gäller dagpenning vid smittsam sjukdom borde vara mer flexibel
För att säkerställa kontinuiteten i handelsverksamheten behövs det akut en ny praxis för att införa beslut om karantän och dagpenning vid smittsam sjukdom, eftersom ett stort antal personalsjukdomar och karantäner påverkar både butiksägarnas och personalens kapaciteter. Det finns nu en risk för att kostnaderna för sjukfrånvaron bärs av företagen.
Den allvarligt överbelastade testverksamheten och de oklara anvisningarna från myndigheterna har inte lindrat situationen.
”THL:s anvisning om förkortning av karantän, som kom i går, var mycket välkommen och bra. Nu finns det ett akut behov av nya metoder för att fördela dagpenning vid smittsam sjukdom, säger Mari Kiviniemi, verkställande direktör för Finsk Handel.
Dispositionsrätten över dagpenning vid smittsam sjukdom bör utökas.
”Det skulle vara naturligt och effektivt att inkludera företagshälsovård i detta arbete också”, påminner Kiviniemi.
Kostnadsstöd behövs snabbt, särskilt i specialbutiker
Enligt de senaste uppgifterna om handelns omsättning går många specialhandelssektorer igenom svåra tider. Jämfört med situationen i 2019 har modebranschen, bokhandeln och guldsmedsbranschen varit de värst coronadrabbade branscherna. Foodservice-partihandeln har också drabbats av restaurangrestriktionerna.
Det finns fortfarande behov av stödåtgärder. Vid utarbetandet av företagens kostnadsstöd bör arbets- och näringsministeriet inte utesluta någon bransch från stödet.
”Även företag som indirekt berörs av myndigheternas restriktioner måste vara stödberättigade”, betonar Hiilamo.
Ett snabbverkande sätt skulle vara flexibilitet i skattebetalningar. Det finns också ett behov av att underlätta betalning av skatter, och under dessa omständigheter kan dröjsmålsräntan på 7 % som tas ut av beskattaren inte anses vara rimlig.
Det är fortfarande tryggt att handla i butiker när man följer instruktionerna
Trots den utdragna pandemin har butikerna hela tiden kunnat följa trygga affärsmetoder och inga stora smittkedjor har uppstått i butikerna. I sin bedömningstabell för riskpotentialen har THL också definierat att handling i en detaljaffär är en situation med obetydlig risk.
”Vi hoppas fortfarande att våra kunder följer anvisningarna för trygga butiksbesök, som kan skydda butikspersonalen och andra kunder utöver dem själva, och se till att besöket är så trygg och ostörd som möjligt”, betonar Mari Kiviniemi.
Anvisningar för trygga butiksbesök för kunden:
- bär ansiktsmask
- handla i butiken frisk
- rengör händerna när du går in i butiken, hosta och nys i ärmen
- håll avstånd till andra.
- För att skydda handelspersonalen rekommenderar Finsk Handel och Finlands Dagligvaruhandel rf att man vaccinerar sig mot coronaviruset, om det inte finns ett hälsotillstånd som hindrar det.
Före jul har Finsk Handel återställt en stark maskrekommendation för hela landet. Företagen får fritt använda allt material gällande ansiktsmasker som Finsk Handel producerar i sina egna butiker. Med materialet vill föreningen ytterligare stärka coronakommunikationen och stödja olika företag, särskilt när det gäller information som rör användning av masker och trygga butiksbesök.
Använd munskydd-butiksmaterial för alla butiker >>
Mer information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi@kauppa.fi
Simo Hiilamo, intressebevakningsdirektör, Finsk Handel, tfn 050 350 7564, simo.hiilamo@kauppa.fi