Finsk Handel har offentliggjort sina mål inför riksdagsvalet år 2023: Bättre tjänster och livskraft genom reformer
Finland behöver omgående strukturreformer för att främja sysselsättningen och den offentliga ekonomin samt påskynda den gröna och digitala övergången. Finsk Handel efterlyser mod bland beslutsfattare att ta itu med de förändringar som möjliggör utvecklingen mot ett modernt tjänstesamhälle.
Finsk Handel har offentliggjort sina mål för valperioden 2023–2027. De åtgärder som handeln strävar efter stödjer framgången i en bransch som sysselsätter 291 000 personer i en ökad internationell konkurrens samt regional livskraft och välfärd i hela Finland.
– För att Finland ska kunna utvecklas till ett modernt tjänstesamhälle och konkurrera framgångsrikt på de internationella marknaderna, måste vi ha mod att vidta åtgärder för att förnya samhällsstrukturerna, utveckla tjänstesektorn och förstå konsumenten, säger Mari Kiviniemi, vd för Finsk Handel.
Måttlig beskattning och modiga sysselsättningsreformer – starkare köpkraft
Finsk Handel betonar strukturreformer som stärker finländarnas köpkraft. Konsumenternas köpkraft skapar förutsättningarna för ekonomisk tillväxt och gröna val och stärker deltagandet i ekonomin. Konsumenternas köpkraft bör tryggas genom en minskning av beskattningen på arbete.
Strukturreformer behövs också på arbetsmarknaderna. Förändringen i konsumentbeteendet har dramatiskt förändrat handelns verksamhet och arbetsuppgifter. Handeln lever med en 24/7-puls och konkurrerar med internationella nätbutiker. Arbetslagstiftningen bör identifiera den förändring som har skett och stödja utvecklingen av arbetslivet.
– För att få bort flitfällorna måste vi förena social trygghet, utkomstskydd för arbetslösa och serviceavgifter med beskattningen. Att ta emot arbete ska alltid vara lönsamt och förutsägbart utan rädsla för att förlora stöden, fortsätter Kiviniemi.
Rättvis konkurrens och reglering som möjliggör tillväxt
Regleringen måste stödja utvecklingen av sektorerna och reagera på förändringar i konsumentbeteendet. Det är också viktigt att den nationella lagstiftningen är förenlig med de konkurrerande länderna. Handeln vill betjäna där kunderna finns och strävar efter att bemöta kraven i en föränderlig verksamhetsmiljö.
I framtiden behöver vi utveckla en verksamhetsmiljö som stödjer investeringar samt smidighet och förutsägbarhet i planläggningen. Finsk Handel föreslår också reformer av regleringen av apotek och alkohol.
– Det åldrande Finland måste föra apotekstjänsterna närmare konsumenten utan att äventyra läkemedelssäkerheten. Läkemedlen måste också vara mer tillgängliga och billigare, betonar Mari Kiviniemi.
Energi- och klimatpolitik som stödjer gröna val
Handeln spelar en viktig roll när det gäller att uppnå målen för ett koldioxidneutralt Finland och hållbar utveckling. Sektorns väg mot koldioxidneutralitet fram till år 2035 skulle påskyndas av måttligare elskatt på tjänster.
– Handeln betalar mer än 40 gånger dyrare elskatt än industrin. Att återställa elskatten för servicebranschen till industrins nivå skulle uppmuntra aktörer till investeringar som minskar klimatavtrycket, påpekar Kiviniemi.
Handeln i Finland har redan länge stått inför nya utmaningar och befunnit sig i en hård internationell konkurrens, i likhet med industrin. Detta är en tydlig grund för att återställa handeln i fråga om elbeskattningen till samma läge som industrin.
Ytterligare information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Tutustu tavoitteisiin täällä.
Menestyvä kauppa, kilpailukykyinen Suomi - Uudistuksilla parempia palveluita ja elinvoimaa