Framtidsredogörelsen påskyndar förnyelsen inom handeln och ger fart åt den internationella konkurrenskraften
Finsk Handel anser att framtidsredogörelsen som idag godkändes av statsrådet är välkommen och nödvändig, eftersom konkurrenskraften inom branschen måste tas hand om. Finsk Handel är till exempel nöjd med att forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten (FoUI) betonades, vilket gör att handeln kan utnyttja möjligheterna med digitaliseringen. Däremot uteblev djärvare reformer som skulle ha behövts inom planläggningen samt alkohol- och apoteksregleringen.
Framtidsredogörelsen som förbereddes av arbets- och näringsministeriet består av 38 utvecklingsförslag, vars avsikter är att främja förnyelsen inom handeln i Finland samt stärka dess konkurrenskraft. Förslagen fokuserar på internationellt utvecklingsarbete, resursfördelning och internationellt påverkansarbete.
“Det är värdefullt att statsrådet färdigställt en så här omfattande utredning om utsikterna och utmaningarna inom handelns framtid. Redogörelsens syfte är att ge information om handeln till de politiska beslutsfattarna, så att branschen kan utvecklas på lång sikt”, säger Mari Kiviniemi , vd för Finsk Handel.
Det är viktigt att utveckla handeln så att den största sysselsättande branschen inom Finland, som med sina multiplikatoreffekter producerar 18 procent av BNP, är framgångsrik i framtiden och erbjuder omfattande tjänster i hela landet.
Jämlika konkurrensförutsättningar ska beaktas
I redogörelsen har man identifierat att branschen möts av en hård, internationell konkurrens. Snedvridningar i konkurrensen orsakas av att de finländska nätbutikerna och till exempel asiatiska nätbutiker och globala webbplattformar inte har jämställda förutsättningar inom konkurrensen. De kan utnyttja den lättare regleringen på sina hemmarknader som en konkurrensfördel.
“Därför är det viktigt att Finland gör aktivt påverkansarbete, så att till exempel asiatiska nätbutiker och globala webbplattformer omfattas av samma förpliktelser för produktsäkerhet och konsumentskydd, precis så som det föreslås i redogörelsen”, poängterar Kiviniemi.
FoUI-satsningar sätter fart på internationaliseringen, den digitala övergången och kompetensen
Digitaliseringen, förändringen i konsumentbeteendet, tillväxten inom webbhandeln, globala handeln samt att använda flera kanaler för handeln förändrar handelsbranschen. För att klara sig i förändringen föreslås det i redogörelsen att man gör betydande satsningar inom forsknings- och utvecklingsarbetet inom handeln samt branschens utbildning.
Finsk Handel betonar en ökning av intensiteten hos forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten (FoUI) inom handeln. För att branschen ska kunna ha framgång även i framtiden behöver den satsningar inom internationalisering, den digitala övergången och förstärkt kompetens.
”Det är särskilt viktigt att vi säkerställer att Business Finlands program och finansiering stödjer branschens behov. Business Finlands nuvarande verksamhet kring webbhandeln är hotad. En nedläggning skulle försvåra handelsföretagens möjligheter för att utveckla näthandeln”, påpekar Simo Hiilamo, intressebevakningsdirektör för Finsk Handel.
Företag inom handeln som är verksamma i Finland genom näthandel kan nå konsumenter var som helst i världen. I redogörelsen föreslås förtjänstfullt åtgärder för att näthandeln ska växa och för att sätta fart på internationaliseringen.
Bristen på kompetenta personer inom den digitala handel är just nu ett betydande tillväxthinder.
”Frågor inom kompetenssidan är väl framme i redogörelsen, liksom även att underlätta arbetskraftsinvandringen. Det är emellertid centralt att säkerställa kontinuiteten hos och tillgängligheten till undervisning inom digital handel i fortsättningen, både inom yrkesutbildningen på andra stadiet och högskolor”, fortsätter Hiilamo.
Bättre tjänster och regional livskraft genom reformer av regleringen
I redogörelsen betonas handelns roll som en del av livskraften och försörjningsberedskapen hos områdena. Den regionala dragnings- och hållkraften baserar sig i stor utsträckning på tillgängligheten hos tjänster. Därför är redogörelsens förslag om att stärka handelns roll som mångservicecenter på glesbygden viktig.
Enligt en undersökning av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD regleras handeln med tjänster mer än genomsnittet i Finland. Organisationen har rekommenderat att man i Finland skulle överväga att upplösa de restriktioner som påverkar handeln med tjänster.
“För handelns del behövs förnyelser särskilt inom regleringen av planläggningen samt detaljhandeln med alkohol och läkemedel. Så säkerställer vi bättre och mer tillgängliga tjänster för konsumenterna i olika delar av landet”, betonar Kiviniemi.
“I detta hänseende hade Finsk Handel önskat en djärvare öppning av redogörelsen. Fri konkurrens med samma spelregler är till fördel för både konsumenten och hela samhället”, säger Kiviniemi.
Ytterligare information:
verkställande direktör Mari Kiviniemi, Finsk Handel, 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
intressebevakningsdirektör Simo Hiilamo, Finsk Handel, 050 350 7564, simo.hiilamo@kauppa.fi