Finsk Handel och PTY utarbetade ett materialpaket till stöd för livsmedelsdiskussionen – omfattar även handelns lösningsförslag på utmaningarna som livsmedelskedjan står inför
Debatten om primärproducenternas ställning samt fördelningen av inkomster och ökade kostnader i livsmedelskedjan har accelererat och intensifierats under det senaste året. I slutet av året har handeln förberett ett material, Kaupan näkökulmia ruokakeskusteluun (Handelns perspektiv på livsmedelsdiskussionen), för att redogöra för sin syn, öppna upp marknadssituationen och tillhandahålla fakta i den ställvis färgade diskussionen.
Finsk Handel och Finlands Dagligvaruhandel har sammanställt material som öppnar upp livsmedelsbranschens betydelse för samhällsekonomin. Materialet presenterar leverantörerna av produktionsmedel i hela livsmedelskedjan genom primärproduktionen, livsmedelsindustrin och handeln till konsumenterna, och förklarar orsakerna till de exceptionellt höga kostnadsökningarna.
”Att trygga verksamhetsförutsättningarna för primärproduktionen är viktigt för alla aktörer i livsmedelskedjan och avgörande för försörjningstryggheten i vårt land. Med hjälp av materialet som vi har förberett vill vi motbevisa felaktiga påståenden som funnits i offentligheten och presentera lösningsförslag i en svår situation”, säger Mari Kiviniemi, vd för Finsk Handel.
Ökningen av kostnaderna för bland annat gödselmedel, förpackningsmaterial, bränslen och energi orsakas huvudsakligen av störningar på marknaden till följd av coronaviruspandemin och kriget i Ukraina. Alla aktörer i livsmedelskedjan påverkas av kostnadsökningarna, men primärproduktionen har drabbats hårdast.
”På grund av de snabbt stigande kostnaderna öppnade detaljhandelsföretagen upp sina tidigare avtal med sina egna partner. Enligt företagen i handeln har förhandlingarna lett till att hundratals miljoner euro i tilläggspriser betalats till företag inom livsmedelsindustrin”, säger Kari Luoto, verkställande direktör för Finlands Dagligvaruhandel rf.
Finsk Handel och Finlands Dagligvaruhandel hoppas att diskussionen om livsmedelskedjan förs på faktabasis och att den kunde börja föras med fokus på lösningar och ett konstruktivt samarbete. Rapporten om försäljning av produktkategorier i detaljhandeln, som tillhandahållits gratis för alla parter från och med 2020, bör till exempel utnyttjas mer i livsmedelskedjan. Dessutom måste utbytet av marknadsinformation mellan företag inom handeln och livsmedelsindustrin förmedlas bättre till primärproduktionen. Den övergripande bilden av livsmedelsmarknaden bör också förbättras. Ett separat projekt för livsmedelstjänster håller på att utarbetas av foodservice-partihandeln och livsmedelsindustrin.
”Livsmedel är en nödvändighet, vars pris är drivkraften för många köpbeslut. Den inhemska matens internationella konkurrenskraft ligger i alla aktörers intresse inom livsmedelskedjan. Vi behöver nu ett långsiktigt arbete för en livskraftig livsmedelskedja”, säger förbunden.
Handelns lösningsförslag:
- Vi utvecklar en dialogkultur: öppen, konstruktiv och högkvalitativ dialog för att upprätthålla branschens dragningskraft.
- Vi följer en saklig linje: vi undviker tillspetsningar och provokationer, partipolitik lämnas utanför.
- Avi använder fakta: vi skapar ett sätt för att regelbundet sammanställa en gemensam situationsbild baserad på statistik och undersökningar.
- Vi kommunicerar och delar med oss om positiva saker. Livsmedelsbranschen bör också kunna utvärderas utifrån de delar som har nått framgång.
- Vi skapar ett verktyg för att granska utvecklingen hos helhetsmarknaden inklusive livsmedelstjänster, och förbättra den kunskapsbaserade ledningen genom redan tillgängliga informationskällor.
- Vi skapar metoder för att bättre hantera exceptionellt höga prisfluktuationer inom produktionsmedlen.
- Utnyttja producentorganisationerna bättre för att förbättra produktionseffektiviteten och slå samman inköps- och försäljningsvolymerna.
- Omstrukturering av jordbruksstöden så att de bättre tjänar en effektiv och riktad aktiv produktion och en strukturell utveckling.
- Låt oss göra livsmedelsexporten till en prioritering på strategisk nivå för företagen inom livsmedelsindustrin. Man bör investera tillräckligt i produktutveckling och internationalisering. Även handelsföretagens internationella nätverk bör utnyttjas.
- Ökad lagstiftning om livsmedelskedjan är inte en lösning på problemen inom primärproduktionen. Regleringen måste stödja branschens utveckling, tillväxt och konkurrenskraft. Nationell lagstiftning ska ligga i linje med de konkurrerande länderna.
Ytterligare information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Kari Luoto, verkställande direktör, Finlands Dagligvaruhandel PTY rf, tfn 040 068 8708, kari.luoto(at)pty.fi
Bilaga:
Yhteistyöllä Ratkaisuihin. Vahva ruokakauppa on edellytys toimivalle kotimaiselle elintarvikeketjulle (pdf) (Lösningar genom samarbete. En stark livsmedelshandel som förutsättning för den inhemska livsmedelskedjan)
Länkar:
Webbplatser: Finsk Handel och Finlands Dagligvaruhandel rf [länkar]
Lisätiedot:
Mari Kiviniemi, toimitusjohtaja, Kaupan liitto, p. 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Kari Luoto, toimitusjohtaja, Päivittäistavarakauppa PTY ry, p. 040 068 8708, kari.luoto(at)pty.fi
Liite:
Kaupan näkökulmia ruokakeskusteluunLinkit:
Päivittäistavarakaupan tuoteryhmäkohtainen myyntitilasto
Verkkosivut: