Riksförlikningsmannen såg inte förutsättningar för att lägga fram ett förslag till förlikning i arbetskonflikten inom handelsbranschen – Finsk Handel är besviken på PAMs ovilja att förhandla
Riksförlikningsmannen såg inte förutsättningar för att lägga fram ett förslag till förlikning i arbetskonflikten inom handelsbranschen eftersom parternas åsikter fortfarande står så långt ifrån varandra. Finsk Handel är mycket besviken över att PAM, trots alla Finsk Handels förslag till lösningar, inte är beredd att förhandla fram en lösning för att undvika strejker. Finsk Handel beslutade i stället att genom egna åtgärder ytterligare skjuta upp de anställdas löneförhöjningar och åtgärder för att utveckla lönesystemet. Strejkerna i de största dagligvarubutikerna och Keskos regionala terminaler inleds på torsdag.
Förhandlingarna gällande arbetskonflikten inom handelsbranschen har förts under ledning av riksförlikningsmannen Anu Sajavaara sedan tisdagen den 24 januari. Finsk Handel har arbetat hårt för att hitta en uppgörelse för att undvika de strejker som tillkännagavs på torsdagen. Parternas åsikter står dock fortfarande så långt ifrån varandra att riksförlikningsmannen inte såg förutsättningar för att lägga fram ett förslag till förlikning. Strejkerna i butikerna och Keskos regionala terminaler inleds den 9 februari och förhandlingsresultatet inom handeln och därmed löneförhöjningarna för de anställda skjuts upp.
På onsdagen lämnade Finsk Handel ett förslag till Servicefacket PAM som gällde en löneförhöjning enligt den allmänna linjen och som särskilt skulle ha beaktat lågavlönade försäljare med en bättre löneförhöjning än den som följer den allmänna linjen. I Finsk Handels förslag till löneökning ingick även en engångsersättning som skulle ha betalats redan i mars.
”Finsk Handel var redo att godkänna reformen av PAM:s viktiga logistiklönesystem och ökningen av betald familjeledighet, säger Anna Lavikkala, arbetsmarknadsdirektör för Finsk Handel.
Finsk Handel var också beredd att diskutera utvecklingen av lönesystemet för försäljarna i linje med PAM: s mål om en rättvisare och jämlikare lön.
”Enligt reformen skulle kollektivavtalet beakta försäljarnas mer krävande arbetsuppgifter bättre än idag. Dessutom skulle arbetsgivarna ha varit beredda på extra förhöjningar av försäljarnas tabellöner. Reformer kräver en stark gemensam vilja, ömsesidigt engagemang och förtroende, och dessa byggs inte upp genom strejker”, sammanfattar Lavikkala.
Den första vågen av strejker i butiker omfattar 185 verksamhetsställen inom handelsbranschen som sysselsätter cirka 20 000 personer. Den första strejkvågen gäller även Keskos regionala logistikterminaler. Strejkerna inleds den 9 februari klockan fem och slutar den 11 februari klockan fem eller när skift som inletts före klockan fem slutar. De största Prisma-butikerna, bland annat K-Citymarket och S-Market påverkas av butiksstrejken.
Se listan över platser som strejkar på torsdag >>
Fler strejker har tillkännagetts för vecka 7 och 8. De första strejkerna inom logistiken hotar att inledas den 13 februari, och den andra strejkvågen som gäller butikerna hotar att stänga bland annat alla Prisma-butiker, K-Citymarket-butiker, S-market-butiker och Lidl-butiker den 16 februari om ingen lösning nås innan dess. Utöver dessa hotar den andra strejkvågen inom logistikbranschen att inledas den 20 februari, eftersom arbetsminister Tuula Haatainen på förslag av riksförlikningsmannen sköt upp de första strejkerna inom handelns logistikbransch vilka enligt det preliminära tillkännagivandet skulle ha inletts den 6 februari.
Riksförlikningsmannen är i kontakt med parterna för att diskutera när det är möjligt att fortsätta förlikningen.
Mer information:
Anna Lavikkala, arbetsmarknadsdirektör, Finsk Handel, 040 040 6088, anna.lavikkala(at)kauppa.fi