Arbetsministern skjuter upp strejker inom handelns logistikbransch på förslag av riksförlikningsmannen
På förslag av riksförlikningsmannen Anu Sajavaara skjuter arbetsminister Tuula Haatainen upp den första vågen av strejker inom handels logistikbransch. Strejkerna inom lagerbranschen som varslats till den 6-9 februari skjuts upp med två veckor. Strejkerna skjuts upp för att säkra försörjningstryggheten samt livsmedelsförsörjningen för de mest utsatta.
I beslutet konstateras att strejkerna inom handelns logistikbransch skulle ha riktats mot samhällets vitala funktioner och skadat det allmänna intresset. En viktig orsak till beslutet är att säkra livsmedelsförsörjningen för de mest utsatta eftersom strejkvågen skulle ha orsakat betydande störningar i lagstadgade livsmedelstjänster och utmaningar för försörjningstryggheten.
Genom arbetsministerns ändringsbeslut inleds strejkerna klockan fem den 20 februari. Beslutet att flytta strejkerna gäller endast den första vågen av strejker, det vill säga strejkerna inom logistikbranschen mellan den 6 och 9 februari. Den 9 februari inleds de första strejkerna i butikerna och den andra vågen av strejker inom logistikbranschen och i butikerna som varslats till vecka 7 hotar ännu att bli genomförd.
Livsmedelstjänsterna som ingår i Foodservice-sektorn är ur samhällssynvinkel och med tanke på försörjningstryggheten av avsevärd betydelse. Lagstadgade livsmedelstjänster är beroende av partiaffärernas leveranser och dessa tjänsters verksamhet skulle försvåras avsevärt av strejker.
”Strejker som riktar sig till foodservice-partiaffärerna som levereras råvaror till restauranger och storkök kan påverka verksamheten på till exempel sjukhus, enheter för serviceboende med heldygnsomsorg, daghem, fängelser och Försvarsmakten, konstaterar Lauri Kulonen, beredskapsexpert på Finsk Handel.
Konsumenterna kommer att ha tillgång till tillräckligt med mat även under en eventuell strejk. Det finns totalt 2 800 dagligvarubutiker i Finland, och strejkvarsel har främst utfärdats för stormarketar.
”Cirka 80 procent av de livsmedel som säljs i Finland produceras i Finland, så det finns tillräckligt med mat även om det uppstår störningar i importen. För konsumenterna kan situationen potentiellt leda till bristande produkter avseende enskilda produktgrupper och varumärken, främst i fråga om frukt- och grönsaksprodukter”, säger Kulonen.
Lauri Kulonen är representant för handeln i den nationella organisationen för tryggande av försörjningsberedskapen – dess handels- och distributionspool som även bedömer effekterna av eventuella strejker på kontinuiteten hos företag inom branschen och den dagliga leveransen av varor till medborgarna. Handels- och distributionspoolen tar inte ställning till själva strejkerna, utan dess uppgift är att i samarbete med näringslivet och myndigheterna säkerställa att de för dagligvaruförsörjningen förutsatta distributionssystemen och livsmedelsförsörjningen fungerar i samband med olika störningar och undantagssituationer.
Mer information:
Lauri Kulonen, sakkunnig, beredskap, Finsk Handel, 040 419 9309, lauri.kulonen(at)pty.fi