Majoriteten av väljarna vill avreglera inrättandet av apotek
Det finländska apotekssystemet måste reformeras för att tillgodose medborgarnas behov på ett mer heltäckande sätt än i dag – utan att äventyra den höga säkerhetsnivån. Mer än 60 procent av väljarna välkomnar en avreglering av lagstiftningen om att inrätta apotek, vilket framkommer i en enkät som gjorts på uppdrag av Finsk Handel.
Finsk Handel anser att alla aktörer som uppfyller de lagstadgade kraven och som sköter läkemedelssäkerheten och -rådgivningen bör kunna inrätta ett apotek. Med en reform av apotekssystemet kan man förbättra tillgången till nödvändiga apotekstjänster för medborgare både i fysiska butiker, regionalt och på webben. Handelns företag vill betjäna sina kunder på sätt som passar kundernas liv och ekonomi, i riksomfattande utsträckning och vid olika tidpunkter på dygnet, på ett sätt som fungerar bra och effektivt och är säkert på alla vis.
Finsk Handel gav Aula Research Oy i uppdrag att genomföra en enkät för både riksvalskandidater och väljare. I enkäten frågades om lagstiftningen om inrättandet av apotek bör avregleras, så att äganderätten till apotek skulle finnas för alla aktörer som uppfyller de krav som ställs i lagen och som tar hand om läkemedelssäkerheten och -rådgivningen.
Mer än hälften (55 %) av kandidaterna i riksdagsvalet (n=349) instämmer helt eller delvis med påståendet. Den mest positiva synen på avregleringen i enkäten har kandidater från SFP, Samlingspartiet och De Gröna.
Hela 61 procent av väljarna (n=1 140) instämmer helt eller delvis med avregleringen av inrättandet av apotek. Personer över 50 år är mer positivt inställda till avregleringen än personer under 50 år. Bland olika yrkesgrupper har i synnerhet pensionärer och företagare en mer positiv inställning till avreglering i samband med att inrätta apotek. Människor som bor i städer med färre än 50 000 invånare och särskilt de med färre än 10 000 invånare är mest positiva till avregleringen av apotekslagstiftningen. Väljarna i Lapplands valkrets är mest positivt inställda till avregleringen.
– Äldre åldersgrupper och pensionärer ser avregleringen av att inrätta apotek som en förbättad tillgång till apotekstjänster i takt med att öppettiderna förlängs och verksamhetsställena blir fler. På mindre orter och glesbefolkade områden kan tillgången till läkemedel vara ett problem. Särskilt för människor som bor i dessa områden är det viktigt att avreglera inrättandet av apotek, säger Mari Kiviniemi, vd för Finsk Handel.
Resultaten är i linje med konsumentenkäten som Finsk Handel publicerade sommaren 2022. Enligt enkäten anser nästan 70 procent av finländarna att det skulle bli enklare att sköta sina vardagssysslor om läkemedel kunde köpas i samband med butiksbesök. Erfarenheten är särskilt stark inom barnfamiljer.
Optikerbutiker är ett bra exempel på behovet av att reformera läkemedelsdistributionen
Läkemedel måste finnas tillgängliga för alla överallt i Finland, till lägsta möjliga pris när användarna av läkemedlen behöver dem. Optikerbutikerna är ett bra exempel på en bransch där moderniseringen av läkemedelsdistributionen inte bara skulle tillföra tydlighet och kostnadseffektivitet till kunden, men också besparingar för samhället.
En överväldigande majoritet av recepten för att behandla ögonsjukdomar skrivs ut till kunden i optikerbutikerna. Ur kundens synvinkel skulle det vara enkelt och ekonomiskt att ta hand om den egna hälsan utan att sköta sina ärenden på flera ställen.
Metoder för en säker reform av apotekssystemet:
- Provisorsägandet nedmonteras – läkemedelssäkerheten, farmaceutisk expertis och läkemedelsrådgivning har ingenting att göra med ägandeformen av ett apotek.
- Apotek som endast är verksamma på webben tillåts – för närvarande är webbapotek knutna till befintliga stenfotsapotek.
- Försäljningen av egenvårdspreparat som Fimea bedömt som säkra i dagligvaruaffärer tillåts – människors vardag förenklas, men reformen görs på ett kontrollerat sätt i linje med säkerheten i fokus och enligt rekommendationer från experter.
- En reform av apoteksekonomin som skapar ett apotekssystem som är förmånligare för patienterna och billigare samhället.
Mer information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Pia Pohja, direktör, läkemedelsmarknad, Finsk Handel, tfn 040 545 7285, pia.pohja(at)kauppa.fi
Läs mer om Finsk Handels apoteksmålsättningar (på finska)>
Bilaga:
Aula Research enkät om avreglering av inrättandet av apotek 23.2.2023 (på finska)