Regeringsprogrammets huvudlinjedragningar stärker den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen – mer ambition behövs för att avveckla monopolen
Finsk Handel anser att regeringsprogrammets huvudlinjedragningar är lyckade, särskilt när det gäller beslut som stärker den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen. I strukturreformerna som gäller avveckling av monopol kom regeringsprogrammets riktlinjer dock av sig. Handeln hoppas att regeringen fortsätter vägen målmedvetet mot en mer europeisk verksamhetsmiljö.
Finsk Handel är nöjd med regeringsprogrammets huvudlinjedragningar. Om de förverkligas möjliggör de en stabil och förutsägbar verksamhetsmiljö för företagen samt stärker den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen.
– Det är mycket välkommet att regeringen har förbundit sig till FUI-arbetsgruppens förslag om att öka finansieringen av forsknings- och utvecklingsverksamheten till fyra procent av Finlands bruttonationalprodukt fram till år 2030. I och med dem är det viktigt att påskynda Finlands övergång till en modern serviceekonomi och rikta stöd mot utveckling av konsumenttjänster, säger Mari Kiviniemi, vd för Finsk Handel.
Handeln är en stor investerare, så de planerade förändringarna i regeringsprogrammets tillståndssystem behövs.
– Det är utmärkt att man strömlinjeformar tillståndsprocesserna, förenhetligar tillstånds- och tillsynspraxis och förbinder sig till att minska den administrativa bördan. Nationella lagstiftningen som lagts till EU-regleringen behöver putsas upp. Det är också motiverat att åta sig att avveckla gammal lagstiftning när man föreslår ny, säger Kiviniemi.
Handeln ger också ett varmt välkomnande till företagsbesöksförbudet som ingår i regeringsprogrammet. Företagsbesöksförbudet stärker säkerheten i butikerna och arbetsgivarnas förmåga att skydda sina anställda från allvarligt och upprepat störande beteende. Motsvarande reglering trädde i kraft i Sverige år 2021.
Köpkraften ska beaktas i skattelösningar
Enligt OECD är Finlands helhetsskattenivå den femte högsta i Europa, så målet att minska beskattningen, och särskilt beskattningen av förvärvsinkomster, är välkommet.
– Att sänka beskattningen av arbete förbättrar incitamenten att arbeta och stöder köpkraften. Det är dock viktigt att beskattningen av arbete sänks stadigt, så att köpkraften förbättras på alla inkomstnivåer och inga nya flitfällor skapas, påpekar Kiviniemi.
Finsk Handel är bekymrad över höjningarna av den lägsta mervärdesskattesatsen. Skärpningarna av mervärdesbeskattningen kommer både att skära i finländarnas köpkraft och inriktas på bland annat bokhandlare, som utmanas av den utländska webbhandeln.
– Den finska bokhandelns livskraft är viktig för den finska litteraturens framtid och fackhandelns utbud av tjänster, även på mindre orter, beklagar Kiviniemi.
Reformen av arbetslagstiftningen och avvecklingen av flitfällor går i rätt riktning
Finsk Handel anser att regeringens mål att reformera bostadsbidraget, utkomststödet och arbetslöshetsskyddet är positivt, så att även de flitfällor som plågar handeln avvecklas. Målet att skapa en modell för ett allmänt bidrag och en ansökan, som beskrivs i mellanrapporten av kommittén för social trygghet, är också berömligt.
Utmaningen för handeln kommer även fortsättningsvis att vara tillgången på kvalificerad arbetskraft, så effekterna av att strama åt förutsättningarna för arbetsrelaterad invandring måste noga följas upp.
Som den största arbetsgivaren inom näringslivet anser handeln att det är viktigt att regeringen inleder de föreslagna arbetsmarknadsreformerna som, om de genomförs, stöder Finlands konkurrenskraft och ökar sysselsättningen.
– Att reformera nivån av arbetsfredslagstiftningen mot konkurrentländerna – det vill säga Norden och Tyskland – är mycket motiverat och nödvändigt. På samma sätt går utvidgningen av lokala avtal i rätt riktning”, säger Kiviniemi.
– På arbetsplatserna finns det ett växande behov av att kunna komma överens om skräddarsydda lösningar för respektive företag och dess personal, då företagens situation varierar kraftigt bland annat enligt konjunkturer, kundbehov och konkurrenssituationen. Förändringar i arbetslagstiftningen som sänker rekryteringströskeln uppmuntrar också till sysselsättning, särskilt för mindre företag, fortsätter hon.
Apoteksreformen bör fortsätta mot avreglering av provisorsägande
När det gäller läkemedelsdistributionen och apoteksreformen kunde regeringsprogrammet ha varit mer ambitiöst och satt upp målet att verkligen öka konkurrensen och öppna marknaderna genom att avskaffa det omoderna provisorsägandet.
– Nu gör programmets linjedragningar det möjligt för apoteksreformen att gå framåt, men utvecklingsstegen är mycket små. I princip skulle en större reform också ha möjliggjort flerdubbla besparingar i statsbudgeten jämfört med vad som överenskommits i regeringsprogrammet, påpekar Kiviniemi.
Enligt Finsk Handel är regeringsprogrammets bidrag till att avreglera försäljningen av receptfria läkemedel ett steg i rätt riktning.
– När de receptfria läkemedel som Fimea bedömer vara säkra släpps ut till försäljning i andra butiker och priskonkurrensen inom receptfria läkemedel ökar, kommer handeln att kunna erbjuda hjälp till dem som behöver läkemedel på närmare avstånd, med bredare öppettider och lägre priser. Konsumenternas vardag kan underlättas utan att läkemedelssäkerheten äventyras, konstaterar Kiviniemi.
I stället för att skydda apotekens monopolliknande affärsverksamhet, bör syftet med apoteksreformen vara läkemedelssäkerhet och -rådgivning, billigare läkemedelskostnader för samhället och konsumenterna samt smidiga, tillgängliga och åtkomliga apotektjänster i hela landet – även i glesbygden. Enligt Finsk Handel skulle detta mål också stödjas starkt av att upplösa provisorsägarskapet av apoteken.
Steget mot att avreglera försäljningen av vin ska senast tas vid halvårsbudgeten
När det gäller försäljning av alkohol hoppades handeln på omfattande strukturreformer mot en mer europeisk praxis.
“Reformerna blev tyvärr rätt sparsamma. Försäljningen av vin i livsmedelsbutiker har ett starkt stöd av folket och riksdagsledamöterna, vilket inte beaktades tillräckligt nu. Det är dock välkommet att det ska utarbetas en utredning om att avreglera vinförsäljningen som ett samarbete mellan två ministerier senast till halvårsbudgeten. I och med utredningen är det möjligt att ta nästa steg i reformen”, anser Kiviniemi.
Handeln anser att en positiv reform av alkohollagstiftningen omfattar det, att detaljförsäljare av alkohol får rättigheter i samband med distanshandeln att leverera alkoholdrycker till hemmen på ett ansvarsfullt sätt och ta hand om åldersgränskontrollen.
“Ur konsumentens synvinkel är detta en tydlig förbättring som ökar jämlikheten mellan handelsföretag som är verksamma i Finland och utländska aktörer”, motiverar Kiviniemi.
Mer information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi