Läroavtalsutbildning är en investering i framtiden – utbildningsformens kontinuitet ska säkerställas
Läroavtalsutbildning är ett centralt sätt att svara på kompetensbehoven inom handeln. Utbildningsformen har varit populär bland yrkesstuderande i över 25 år. Nedskärningarna i yrkesutbildningen hotar nu att försvaga denna viktiga utbildningsmöjlighet och dess utveckling.
I Finsk Handels utredning granskades läroavtalsutbildningen för examina i affärsverksamhet åren 2020–2022. Enligt utredningen utgör personer över 25 år en betydande del av nya läroavtalsstuderanden som avlägger examina i affärsverksamhet. Även bland dem som avlägger delar av examina som läroavtalsutbildning betonas personer över 25 år.
“Läroavtal är ett effektivt sätt att komplettera kompetensen och utbilda sig flexibelt för arbetslivets behov. Detta är särskilt viktigt inom handeln, där nästan hälften av framtidens arbetstagare behöver kompetens som produceras av yrkesutbildningen“, säger Moona Naakka, utbildningsexpert vid Finsk Handel, som har utarbetat utredningen om läroavtal inom handeln.
“Vuxenstuderande är en viktig målgrupp som använder sig av läroavtalsutbildningen. Istället för nedskärningar borde det riktas stöd till yrkesutbildningen för vuxna“, fortsätter Naakka.
Unga vuxna och läropliktiga får inte heller glömmas bort, så att även de kan använda sig av läroavtalsutbildningen i större utsträckning i framtiden.
Utöver finansiering är en lösning att stärka kommunikationen om läroavtalsutbildningen och dess anseende bland olika målgrupper. Enligt utredningen är kunskaperna om läroavtalsutbildningen fortfarande bristfälliga. Både företag och läroanstalter anser att det är viktigt att förbättra kommunikationen och anseendet.
Företag ser många möjligheter med läroavtalsutbildning
Företag inom handeln önskar också att utökade ekonomiska stöd, införandet av löner som grundar sig på kompetensnivån och minskningen av det genomsnittliga antalet läroavtalstimmar per vecka skulle beaktas när läroavtalsutbildningen utvecklas.
“Arbetsgivarnas utvecklingsförslag förmedlar ett starkt budskap om att företag inom handeln anser att läroavtalsutbildning är enormt viktigt med tanke på tillgången till kompetent arbetskraft. Företagen ska dock ha förutsättningar för att erbjuda platser“, påminner Naakka.
Ett exempel på detta kan vara att läroavtalsstuderandenas lön baseras på studerandenas kompetensnivå, vilket innebär att lönen ökar i takt med att kompetensen växer.
Även de läroanstalter som deltog i utredningen stöder införandet av en lönemodell som grundar sig på kompetensnivån. Läroanstalterna anser också att det stöd som arbetsgivarna får för handledning av studerande behöver utvecklas.
“Företag och läroanstalter inom handeln berättade att samarbetet mellan företag och läroanstalter har varit det som fungerat bäst inom läroavtalsutbildningen. Detta är ett mycket positivt budskap om den nuvarande kvaliteten på samarbetet“, sammanfattar Naakka.
Mer information: Moona Naakka, utbildningsexpert, Finsk Handel, tfn 045 651 8474, moona.naakka(at)kauppa.fi
Bilaga: Läroavtal inom handeln 2.12.2024 (endast på finska) Oppisopimus kaupassa -selvitys, tiivistelmä
I utredningen Läroavtal inom handeln granskas grund-, yrkes- och specialyrkesexamina i affärsverksamhet. Materialet har samlats in från företag inom handeln och läroanstalter som erbjuder affärsexamina åren 2020–2022. I utredningen har det också utnyttjats siffror från Utbildningsstyrelsens statistiktjänst.