Handelns kollektivavtalsförhandlingar inleddes 9.1.2020
Finsk Handel och Servicefacket PAM påbörjar förhandlingarna om handelns kollektivavtal torsdag 9.1. Finsk Handel informerar om hur avtalsförhandlingarna framskrider och vilket resultatet blir på sidan Neuvottelumaailma på webbplatsen Kauppa.fi.
Handelns kollektivavtalsförhandlingar inleds med att gå igenom bägge parternas lägesöversikter om handelns utsikter samt förslag till ändring i kollektivavtalsbestämmelserna. Arbetsmarknadsdirektör Anna Lavikkala leder förhandlingarna för Finsk Handel.
Enligt Lavikkala är en helhet som beaktar omvälvningen inom handeln avgörande för förhandlingarna. Ändringsbehov skapas av bland annat en allt snabbare digital utveckling och den internationella näthandeln, som också gör konkurrensläget tuffare inom handel i Finland.
Handeln har stor betydelse för ekonomin och sysselsättningen
Handeln är en mångsidig bransch. Branschen omfattar företag från dagligvaruaffärer till fackaffärer och tekniska partiaffärer samt från små kiosker till internationella börsbolag.
Handeln har under hela 2000-talet sysselsatt 290 000–300 000 personer. Av dem har cirka 85–88 procent varit löntagare; de övriga är företagare och familjemedlemmar som arbetar i deras företag. År 2018 sysselsatte handeln 292 000 personer.
Branschen är av stor betydelse för Finlands ekonomi, eftersom dess andel av värdeökningen i nationalekonomin är cirka 9–10 procent. Handeln är också Finlands största sysselsättare. När den globala handeln ökar befinner branschen sig i en brytningstid, och naturliga jämförelseobjekt för utvecklingen på senare år är Sverige, Norge och Danmark. Handeln är en av de största skaparna av mervärde i alla nordiska länder.
Nästan lika många kvinnor som män arbetar inom handeln. Andelarna av hel- och deltidsanställda har legat kvar på samma nivå under det senaste årtiondet. Inom handeln arbetar 75 procent av arbetstagarna heltid och en fjärdedel deltid.
Finsk Handels Neuvottelumaailma-sidor betjänar
På Finsk Handels webbplats finns nu Neuvottelumaailma-sidorna med bakgrundsinformation om kollektivavtal och kollektivavtalsförhandlingar samt statistik och analys om arbetsmarknadsläget inom handeln. I förhandlingsloggen berättar vi på ett allmänt plan om hur förhandlingarna framskrider.
Förbundets princip är att förhandla i enrum med PAM, inom ramen för s.k. förhandlingsfred. Detaljerade kollektivavtalsmål eller detaljer om förhandlingen är inte offentliga.
Handelns kollektivavtal gäller till 31.1.2020. Efter att kollektivavtalet löpt ut och innan det nya kollektivavtalet träder i kraft tillämpas bestämmelserna i det kollektivavtal som löpt ut.
Finsk Handel representerar handeln, den största branschen inom näringslivet. Handeln sysselsätter cirka 300 000 personer i Finland. Finsk Handel har cirka 7 000 medlemsföretag och representerar både detalj- och partiaffärer inom näringspolitiken och intressebevakningen på arbetsmarknaden. Kauppa.fi