Sammanfattning av ändringar i handelns kollektivavtal
Handelns nya kollektivavtal har ingåtts, och de gäller 1.2.2020−31.1.2022.
Avtalsuppgörelsen inom handeln gäller förutom handelns kollektivavtal även kollektivavtalet för förmän inom detaljhandeln, kollektivavtalet för lager- och transportförmän, kollektivavtalsprotokollet för handelns IKT-tjänstemän samt kollektivavtalsprotokollet för Hankkija Oy .
- Löneuppgörelse och anvisningar om löneförhöjningar
Lönerna för alla arbetstagare och tjänstemän som 31.3.2020 står i arbetsförhållande höjs från och med 1.4.2020 med 2,0 %. Lönerna höjs från och med 1.4.2021 med 1,3 %.
Tabellönerna (branschens minimilöner) höjs på motsvarande sätt från och med 1.4.2020 med 2,0 % och från och med 1.4.2021 med 1,3 %.
Lönerna för förmän inom detaljhandeln höjs på motsvarande sätt från och med 1.4.2020 med 2,0 % och från och med 1.4.2021 med 1,3 %.
Lager- och transportförmännens individuella löner och tabellöner höjs på motsvarande sätt från och med 1.4.2020 med 2,0 % och från och med 1.4.2021 med 1,3 %.
Lönetabeller:
Ersättningarna till förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktiga höjs från och med 1.4.2020 med 3,3 %.
Arbetstidstilläggen höjs inte under avtalsperioden.
- Textändringar (ändringarna träder i kraft 1.4.2020 om inte annat anges)
Det gjordes att betydande antal ändringar i handelns kollektivavtal. Här anges de mest centrala ändringarna.
- Systemet för årsledighet bevaras, men arbetstidsförlängningen, dvs. konkurrenskraftsavtalet, slopades genom att redigera trapporna för intjänande och mängden årsledighet i systemet för årsledighet.
- Trapporna för intjänande i systemet för årsledighet ändrades och i fortsättningen är maximiantalet årsledighet per år 9.
- Systemet med söckenhelger bevaras som en alternativ modell för förkortning av årsarbetstiden, och som tidigare kan det tas i bruk genom arbetsgivarens direktionsrätt. Arbetstiden för heltidsanställda arbetstagare i systemet med söckenhelger förkortades från det tidigare 38 till 37,5 timmar.
- Ändringarna gällande årsledighet och systemet med söckenhelger träder i kraft 1.1.2021.
- En ny arbetstidsform, s.k. flexibelt heltidsarbete togs fram för handelns kollektivavtal.
- Med flexibelt heltidsarbete avses ett förfarande där full månadslön betalas till en arbetstagare som arbetar med ett avtal under 37,5 timmar. Mot månadslönen förbinder sig anställda att i tillägg till timmarna antecknade i arbetsskiftsförteckningen ta emot så kallade flextimmar så att totala timantalet blir lika stort som i heltidsarbete. För en arbetstagare som omfattas av flexibelt heltidsarbete ska minst 22,5 timmar arbete per vecka planeras i arbetsskiftsförteckningen. Utöver detta kan arbetsgivaren planera arbetet mer flexibelt. Syftet med arrangemanget är att öka mängden heltidsarbete. Arbetstagaren och arbetsgivaren avtalar lokalt om flexibelt heltidsarbete.
- Bestämmelsen om flexibelt heltidsarbete kan till skillnad från andra ändringar tillämpas från och med 1.1.2021. Förbunden tar fram tillämpningsanvisningar för flexibelt heltidsarbete senast 30.11.2020. Tillämpningsanvisningarna kommer att precisera vissa frågor om systemet.
- Ändringar i publiceringstidpunkten för arbetsskiftförteckningen
- Arbetsskiftsförteckningen kan i fortsättningen ges för kännedom 2 veckor innan arbetsveckan inleds, om utjämningsperiodens längd är 18 veckor eller kortare. Om utjämningsperiodens längd är över 18 veckor, ska arbetsskiftsförteckningen som tidigare ges för kännedom senast 3 veckor innan arbetsveckan inleds. Genom avtal på arbetsplatsen kan arbetsskiftsförteckningen dock alltid ges för kännedom senast 1 vecka innan arbetsveckan inleds oberoende av längden på utjämningsperioden. Om arbetsplatsen har en förtroendeman, avtalar man med honom eller henne om frågan. I annat fall ingås avtal med den berörda personalgruppen.
- Ändringar i på varandra följande arbetsdagar
- När arbetsskiftsförteckningen görs upp kan det i fortsättningen finnas högst 8 arbetsdagar mellan ledigheter i stället för de tidigare 9 dagarna. Genom ett arbetsplatsspecifikt avtal (i enlighet med 23 §) kan det dock finnas högst 10 arbetsdagar mellan ledigheter. Om arbetsplatsen har en förtroendeman, avtalar man med honom eller henne om frågan. Med en arbetstagare kan man till skillnad från det ovan nämnda i ett enskilt fall dock avtala om att det kan finnas högst 11 arbetsdagar mellan lediga dagar.
- Även för lagerarbetstagare kan det finnas högst 8 arbetsdagar mellan ledigheter i stället för de tidigare 9 dagarna. Med lagerarbetstagare är det dock fortfarande möjligt att avtala om högst 12 på varandra följande arbetsdagar genom arbetsplatsvisa överenskommelser.
- Förlängningar i dygnsvila
- Arbetstagaren ska under de 24 timmar som närmast följer på arbetsskiftets början ges en oavbruten vilotid på minst 11 timmar. Arbetsgivaren och arbetstagaren kan avtala annorlunda om dygnsvilan. Den ska dock vara minst 8 timmar i stället för de tidigare 7 timmarna. Avvikande från det ovan nämnda kan det dock med arbetstagaren i ett enskilt fall avtalas att dygnsvilan är minst 7 timmar.
- Ändringar i bestämmelser om ledighet på helgdagsaftnar för kontorsanställda
- Kontorsanställda ska ges ledighet på påskafton, midsommarafton och julafton. Handelns kollektivavtal ändrades så att endast två helgdagsaftnar i fortsättningen ges lediga till kontorsanställda på motsvarande sätt som till försäljare, ifall det finns en grundad anledning till detta på grund av företagets affärsverksamhet. En grundad anledning kan gälla arrangemang som hör till företagets produktions- eller serviceverksamhet och som behövs för att betjäna företagets kunder eller för någon annan motsvarande operativ anledning. Arbetsgivaren ska på begäran uppvisa skriftliga motiveringar till det affärsmässiga behovet. Om skriftliga motiveringar trots begäran inte uppvisas inom 2 veckor från att begäran framförts, ska den tidigare regeln om att nämnda tre helgdagsaftnar ska ges lediga tillämpas framledes.
- Undantag i fast ledig dag för kontorsanställda
- För kontorsanställda är ledigheten en fast ledig dag, om möjligt lördag. Bestämmelsen om fast ledig dag i kontorsarbete behöver dock inte iakttas om det finns en grundad anledning till detta som föranleds av företagets affärsverksamhet enligt beskrivningen ovan.
- Flyttning av lediga dagar under utjämningsperiod
- Under en utjämningsperiod ska det finnas lika många lediga dagar enligt kollektivavtalet som antalet veckor i perioden. När utjämningsperiod används kan en ledig dag enligt kollektivavtalet flyttas från en vecka till en annan. I kontorsarbete förutsätter flyttning av lediga dagar ett arbetsplatsspecifikt avtal (i enlighet med 23 §), såvida det inte är frågan om en ovan nämnd grundad anledning som föranleds av företagets produktions- eller serviceverksamhet. Vid flyttning av en ledig dag från en vecka till en annan ska den lediga dagen alltid fogas till någon annan ledighet. Det kan avtalas annorlunda om beviljande av lediga dagar utan avbrott genom ett arbetsplatsspecifikt avtal (enligt 23 §).
- Kontorsanställda och partiförsäljare har möjlighet att avtala annorlunda om uppsägningstid
- För kontorsanställda och partiförsäljare kan man avvikande från kollektivavtalet avtala om att båda parternas uppsägningstid är 1 månad. Om arbetsgivarens uppsägningstid enligt kollektivavtalet är längre än den avtalade uppsägningstiden på 1 månad, ska arbetsgivaren följa den längre uppsägningstiden.
- Prövotiden kan i fortsättningen vara högst 6 månader i enlighet med arbetsavtalslagen. I visstidsanställningar som är kortare än 12 månader kan prövotiden dock vara högst hälften av anställningens längd.
- I förtroendemannaavtalet förbättrades bl.a. förtroendemannens rätt att få information I förtroendemannaavtalet skapades en ny bestämmelse om att förhandla om en eventuell regional förtroendemannaorganisation i nationellt omfattande företag eller i företag som sysselsätter över 800 arbetstagare. Förtroendemannaavtalet innehåller även andra nya bestämmelser gällande bl.a. belastningen i förtroendemännens arbete samt tid för befrielse från arbetet för förtroendemän på deltid.
- Motsvarande ändringar gjordes i samarbetsavtalet för arbetarskydd.
- Förbättringar i löneutbetalning under sjuktid för arbetstagare
- Den avlönade periodens längd är minst 4 veckor oavsett anställningsförhållandets längd, om arbetstagaren är arbetsoförmögen på grund av en arbetsolycka. Dagpenningen som enligt lagen gör till arbetstagaren betalas för denna tid till arbetsgivaren högst till det belopp som motsvarar lönen som arbetsgivaren betalar.
- Dessutom innehåller uppgörelsen nya möjligheter till överenskommelse gällande en utjämningsperiod på högst 52 veckor och ersättning för arbetskläder.
Obs! Ordalydelserna i textändringarna i kollektivavtalen bearbetas för närvarande, och därför är textformuleringarna i länken nedan inte slutliga.
Kollektivavtal för förmän
För förmännen är textändringarna mindre. Med ändringarna i kollektivavtalen för förmän ville man främja frågor som gäller hur cheferna orkar i vardagen. De viktigaste ändringarna gällde matraster och arbetsskiftsplanering samt diskussioner om tid för befrielse från arbete för förmännens förtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig.
Finsk Handel och förhandlingsorganisationen för förmän inom handeln genomför också ett gemensamt projekt för att främja förmännens arbetshälsa, ork i arbetet och hantering av det egna arbetet under 2020 och 2021.
Obs! Ordalydelserna i textändringarna i kollektivavtalen bearbetas för närvarande, och därför är textformuleringarna i länken nedan inte slutliga.
- Övriga överenskommelser
- Förbunden har kommit överens om sommarpraktikprogrammet ”Bekanta dig med arbetslivet och tjäna en slant” för åren 2020 och 2021.
- Förbunden fortsätter förnya lönesystemet i arbetsgrupper.
- Förbunden grundar även en särskild arbetsgrupp för att bedöma hur arbetstagarna orkar i arbetet samt en ergonomisk och arbetsgemenskapsorienterad skiftplanering.
- Finsk Handel och PAM utarbetar under 2020 gemensamma anvisningar i syfte att hjälpa företagen göra upp egna, arbetsplatsvisa anvisningar om tillvägagångssätt vid trakasserier och sexuella trakasserier.
- En ny arbetsgrupp för utbildningspolitik kommer att grundas för att analysera behov och utmaningar i fråga om utveckling av yrkeskompetens i branschen.
- Förbunden grundar en ny arbetsgrupp för att utreda effekterna av användningssätten för arbetskraft och former för utförande av arbete.
Information om när kollektivavtalens webbversioner och tryckta versioner färdigställs ges separat på förbundets webbplats.
Texten uppdaterades 18.2.2020: I punkt 2. Textändringar, underpunkt flexibelt heltidsarbete, har den andra punkten i förteckningen kompletterats med ytterligare information om tillämpningsanvisningar gällande heltidsarbete.