Finsk Handel i SuomiAreena: En reformering av apoteksregleringen skulle underlätta konsumenternas vardag
Det ligger i varje finländares intresse att läkemedel finns tillgängliga på ett säkert och så billigt sätt som möjligt i alla delar av Finland. I SuomiAreena-diskussionen, som anordnas av Finsk Handel onsdagen den 13 juli , överväger vi om butiken kunde sänka priserna på läkemedel och ge kunderna bättre tjänster än det nuvarande apotekssystemet.
”Det åldrande Finland måste föra apotekstjänsterna närmare konsumenten utan att äventyra läkemedelssäkerheten. Läkemedlen måste också vara mer tillgängliga och billigare”, säger Mari Kiviniemi, verkställande direktör för Finsk Handel.
Enligt en enkätundersökning gjord på uppdrag av Finsk Handel anser 69 procent av konsumenterna att det skulle bli lättare att organisera sin vardag om de kunde få receptbelagda och receptfria läkemedel när de besöker en mataffär. Finländare som upplever att deras ekonomiska situation är dålig eller ganska dålig är särskilt överens om påståendet.
”Bättre tillgång på läkemedel skulle kunna hjälpa vardagen för dem som har ekonomiska svårigheter, eftersom de förmodligen har mer begränsade möjligheter att göra separata inköpsresor enbart för läkemedel”, öppnar Kiviniemi enkätresultatet.
Resultatet av enkäten visar också att 35 procent av kunderna ibland har fått skjuta upp läkemedelsinköp på grund av priset.
Behovet av att underlätta vardagen ses också bland barnfamiljer och löntagare. Hela 77 procent av barnfamiljerna tycker att deras vardag skulle bli lättare om de kunde få medicin när de handlar mat. Mer än tre fjärdedelar av finländarna har också behov att handla medicin på kvällarna eller under veckoslut. Då närapoteket är stängt säger kunderna bland annat att de beställer läkemedel från nätapoteket vid upphämtningsplatsen, men också lånar dem.
”För att Finland ska utvecklas till ett modernt servicesamhälle måste vi modigt vidta åtgärder som reformerar samhällets strukturer, utvecklar tjänstesektorerna och förstå konsumenten”, betonar Kiviniemi.
Enkäten visar att tillgången på läkemedel också har könskonsekvenser: apotekssystemet tillgodoser uppenbarligen inte kvinnors behov lika bra som männens. Hela 70 procent av kunderna har upplevt att den medicin de behövt har tagit slut på apoteket. Det har särskilt ofta varit fallet med kvinnor, 78 procent. Kvinnor har i genomsnitt lägre inkomster än män, så det är förståeligt att läkemedelsprisernas effekt på dem också är större.
”Vi anser att en reformering av apoteksregleringen ligger i intresse för dem som använder läkemedel och samhällsekonomin.Vi anser att det är viktigt att reformen säkerställer bevarandet av högkvalitativ läkemedelsrådgivning, läkemedelssäkerhet och nationell service”, konstaterar Kiviniemi.
Finsk Handel: Hur får man billigare läkemedel och säkrar tjänster i hela Finland? — diskussionen äger rum onsdagen den 13.7. kl. 17:00 på SuomiAreenas MTV-scen. Panelisterna är Olli Koski, chef för samhälleliga relationer, Wolt, Juha Viertola, verksamhetsledare för Diabetesförbundet, Juha A. Pantzar, verkställande direktör för Takuusäätiö samt Mari Kiviniemi verkställande direktör för Finsk Handel. Mari Haavisto modererar evenemanget.
I diskussionen pratar vi bland annat om konsumenternas förändrade köpvanor och -önskemål, de nya möjligheterna för webbhandeln, och den överlägsna effektiviteten i butikens distributionsnät vad gäller både tillgången på läkemedel och försörjningstryggheten.
Syftet med konsumentenkäten som utformats av Finsk Handel och genomförd av Consumer Compass var att ta reda på finländarnas tankar om läkemedels- och apotekstjänsters tillgänglighet och funktionalitet i den egna vardagen. Enkäten bestod av 1 124 fastlandsfinländare i åldern 18 år eller äldre och urvalet viktades för att passa befolkningens åldersstruktur. Konsumentenkäten genomfördes vecka 23.
Mer information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Pia Pohja, direktör, läkemedelsmarknad, Finsk Handel, tfn 040 545 7285, pia.pohja(at)kauppa.fi