Finsk Handel: Nu behövs snabba beslut om direkt stöd för till exempel hyreskostnader – modell från övriga nordiska länder
Finsk Handel skyndar på regeringens beslut om direkta stöd till företagen för bland annat hyreskostnaderna. För fackhandeln har coronaepidemin orsakat ett kritiskt läge så lösningarna behövs snabbt. Enligt uppgifter i offentligheten kan understöd från NTM-centralerna i fortsättningen även användas för att betala löner och hyror och att man som bäst håller på att förbereda en förordning som möjliggör detta. Även om förordningens juridiska formuleringar fås till stånd nästa vecka är det nödvändigt att preliminärt kunna bekräfta saken så snabbt som möjligt. Finsk Handel föreslår att lösningen hämtas från de former av direkt stöd som de övriga nordiska länderna tagit i bruk.
Särskilt i fysiska butiker och inom fackhandeln i shoppingcenter, såsom modeaffären, har företagens omsättningar rasat med upp till 80–90 procent jämfört med normalläge. Försäljningen har alltså i praktiken stannat upp då medborgarna undviker offentliga platser.
I dessa företag är hyreskostnaderna den största fasta kostnaden vid sidan av personalen. Även lager som inte blir sålda belastar företagens ekonomi. Hyresvärdarna består av företag, såsom olika fastighetsinvesteringsbolag, som inte trots undantagstillstånden alltid varit beredda att förhandla om sänkta hyror. SMF-företagen har vad gäller hyresavtalen i praktiken ingen förhandlingsstyrka alls ifall hyresvärden inte vill genomföra en ändring.
”Situationen hotar leda till en konkursvåg inom handeln. Att hindra detta förutsätter snabba beslut av regeringen. Det är bra att regeringen lyssnat till fackhandelns budskap och snabbt ökat beloppet för direkta stöd som delas ut via Business Finland och NTM-centralerna med flera hundratals miljoner. Det är dock nödvändigt att de direkta stöden även kan beviljas för att kompensera hyreskostnaderna eftersom låntagning och nya skulder i praktiken inte kommer på frågan särskilt för SMF-företagens del. Även hyresvärdarna bör delta i delningen av krisens kostnader”, betonar Mari Kiviniemi, verkställande direktör för Finsk Handel.
En lösning för problemen med hyreskostnaderna kan hämtas till exempel från åtgärderna i Danmark, Sverige och Norge.
”I de nordiska stödmodellerna kompenseras bland annat hyreskostnaderna till hyresgästen med direkt stöd ifall dennes omsättning har minskat radikalt. Även hyresvärden kan vara berättigad till stöd. Detta skulle uppmuntra och påskynda förhandlingarna om sänkt hyra: om hyresvärden går med på tillfälligt sänkt hyra kan en del av rabatten ersättas hyresvärden som direkt stöd”, säger ledande sakkunnig Janne Koivisto som satt sig in i de övriga nordiska ländernas modeller.
”Nu behövs en snabb bekräftelse på att hyresstöd är på kommande, även om modellens detaljer slås fast senare. Beslutsfattarna i Finland måste även göra allt för att undvika konkursvågen. Direkta stöd till företagen behövs eftersom låntagande och skuldsättning inte i praktiken kommer på fråga för SMF-företag”, säger Finsk Handels verkställande direktör Mari Kiviniemi.
Mer information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Janne Koivisto, ledande expert, Finsk Handel, 050 321 3639, janne.koivisto(at)kauppa.fi