Vi behöver få en ändring av den knappa kostnadsstödslinjen och bättre förutsägbarhet för sommarens turistsäsong
Finlands regering bereder den fjärde ansökningsomgången för kostnadsstöd till företag, som är mycket nödvändig även för företag inom handeln i och med att coronapandemin och tillhörande begränsningsåtgärder drar ut på tiden. Finsk Handel anser att de föreslagna stödkriterierna är för strama, eftersom de fortfarande exkluderar en stor del av företagen inom handeln. En trög öppning för turismen och sommarens festsäsong ökar de ekonomiska utmaningarna för företagare, varför det är nödvändigt att granska stödkriterierna.
Finsk Handel anser att omsättningsgränsen på 30 procent för att få stöd, som föreslås i lagförslaget för kostnadsstöd, är för hög. Omsättningen har minskat med 20–30 procent inom många företag inom handeln till följd av myndigheternas coronaåtgärder och de ändringar i konsumtionsvanorna som dessa orsakat. En kraftig nedgång i omsättningen har blivit långvarig i och med att pandemin har fortskridit och för en del företag har nedgången redan varat över ett år. De kriterier för att få stöd som föreslås i lagförslaget kommer sannolikt att exkludera en stor del av företagen inom handeln från kostnadsstödet.
”Inom handeln är den sänkta omsättningen på 20–30 procent så stor till sitt belopp att kostnaderna från affärsverksamheten inte kan anpassas i motsvarande grad. Vi anser att omsättningsgränsen för kostnadsstödet ska sänkas till 20 procent”, säger Mari Kiviniemi, vd för Finsk Handel.
Enligt Finsk Handel är det möjligt att göra detta i fråga om det allmänna kostnadsstödet genom ett nationellt beslut. Samtidigt säkerställer man att stödet bättre når de företag som lider av en långvarig sänkning av omsättningen. Dessutom skulle en sänkning av omsättningsprocenten stödja genomförandet av de mål som redan tidigare har ställts för kostnadsstödslagen. Förbundet påminner om att även grundlagsutskottet har konstaterat vikten av en skälig kompensation till företagen i samband med alla begränsningsåtgärder i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar.
”Även om företag inom handeln inte har stängts med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar, har de indirekta effekterna av begränsningarna och rekommendationerna varit betydande för handeln och de facto begränsat näringsfriheten. Därför skulle det vara skäligt att kompensera de negativa ekonomiska effekterna som begränsningarna orsakat”, säger Kiviniemi.
De begränsningar i rörligheten som regeringen föreslog och som riksdagen senare drog tillbaka samt den offentliga debatten i anknytning till dem avspeglade sig även kraftigt i kundmängderna och försäljningen i handelns fysiska affärer.
En knapp stödlinje försvagar Finlands internationella konkurrenskraft
I Finland har staten understött företag knapphändigt under pandemin i jämförelse med andra EU-länder. Enligt Europeiska kommissionen var de krisstöd som i Finland betalades till företag ifjol de tredje lägsta inom EU i förhållande till bruttonationalprodukten. Endast i Irland och Kroatien betalades mindre stöd än i Finland.
Den knappa stödlinjen har även märkts inom handeln. Under kostnadsstödets andra ansökningsomgång fick endast 33,5 procent av företagen inom detaljhandeln ett positivt beslut på sin stödansökan, och till företagen inom branschen betalades sammanlagt cirka 6,5 miljoner euro i stöd.
”De knappa kostnadsstöden försvagar de finländska företagens internationella konkurrenskraft och förutsättningar att sysselsätta och investera”, påminner Kiviniemi.
Företagens utsikter för framtiden är exceptionellt dunkla
Sommarens festsäsong börjar, men det är fortfarande oklart om finländarna kan ordna fester och företag kan satsa på säsongen. Även öppnandet av turismen ser för närvarande mycket osäkert ut, och beslutsfattandet är trögt.
Den utländska turismen har en stor betydelse för företag inom fackhandel och dagligvaruhandel bland annat i närheten av den östra gränsen, i Helsingfors och på turistmålen i Lappland. Man har till exempel försökt få kravet på ett negativt coronatestintyg för dem som reser in i landet i lagen, och ett nytt förslag om intyget är under beredning i social- och hälsovårdsministeriet. Finsk Handel anser att helheten måste fås framåt snabbt.
”Den långsamma öppningen av ekonomin har en betydande inverkan på omsättningen för både företag inom turistbranschen och handeln. Företagens utsikt för framtiden är exceptionellt svag. Vi behöver raska och tydliga beslut samt proaktiv kommunikation om lättnader i begränsningarna”, betonar Kiviniemi.
Mer information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi