Handeln tackar regeringen för FUI-insatserna – satsningar på strukturella reformer och att stärka sysselsättningen saknades
Finsk Handel anser att regeringens rambeslut är i rätt riktning, men för reformens del otillräckliga. Handeln är nöjd med regeringens FUI-beslut eftersom de stärker tillväxten på lång sikt. Insatser för att trygga Finlands säkerhet och följderna av kriget i Ukraina är också nödvändiga. Däremot fanns inga lösningar som förbättrar sysselsättningen och avveckla flitfällor i regeringens ramförhandlingar.
Handeln förväntade sig att regeringens ramförhandlingar skulle ge lösningar som stödjer köpkraften, regleringsreformer som främjar tillväxten och beslut som tar hänsyn till alla potentiella och kostnadseffektiva energiproduktionsmetoder som svar på de rådande energisäkerhets- och klimatutmaningarna.
”Regeringens beslut är huvudsakligen i rätt riktning, men förblev otillräckliga vad gäller reformerna”, konstaterar Mari Kiviniemi, vd för Finsk Handel.
Tidigareläggning av en indexhöjning för social trygghet, beslut om tryggandet av tillgången på energi till ett rimligt pris och indexjusteringar av beskattningen av förvärvsinkomster som väntas senare på våren, är enligt Kiviniemi nödvändiga, men ur köpkraftens perspektiv rätt anspråkslösa åtgärder.
”Det är förståeligt att regeringen tar upp nya skulder för att trygga säkerheten i Finland och för konsekvenserna av Rysslands krigshandlingar. Åtgärder för att säkerställa Finlands försvar, cybersäkerhet och försörjningstrygghet är nu nödvändiga. Samtidigt skulle det emellertid ha behövts trovärdiga planer för att dämpa skuldsättningen och vända riktning under de kommande åren. Behovet av strukturella förnyelser ökar hela tiden”, betonar Kiviniemi.
Finsk Handel saknade även beslut som förbättrar sysselsättningen och avvecklar flitfällor. Förhöjningen av inkomstgränsen för studiepenningen är endast en liten men ändå välkommen metod för att uppmuntra till arbete.
Att bygga en hållbar tillväxt och förnya ekonomin förutsätter förnyelse av regleringen. Det är positivt att lovprocessen för investeringar påskyndas och projekt för grön övergång bereds med ett påskyndat schema. Behovet av en smidigare lovprocess är emellertid omfattande.
”Förutom dessa skulle det ha varit nödvändigt att öppna en väg mot avveckling av monopol. Särskilt apoteksmarknaden bör reformeras till fördel för konsumenter och samhället på basis av de åtgärdsförslag som lagts fram av Konkurrens- och konsumentverket. Att likt andra nordiska länder förnya marknaderna skulle även garantera lägre priser för läkemedel, för vilka det finns ett särskilt behov allt eftersom andra levnadskostnader stiger.
Att höja Business Finlands FUI-fullmakt att bevilja understöd samt finansiering för lokomotivföretagen är välkomna beslut för att stödja reformen av företagssektorn. Det är viktigt att påskynda Finlands övergång till en modern serviceekonomi och rikta stöd mot utveckling av konsumenttjänster, konstaterar man vid Finsk Handel.
”Regeringens mål att öka energioberoendet och lösgöra sig ifrån fossil energi är oundvikligt. Inom handeln finns spillvärmepotential på nästan en terawattimme, som bör utnyttjas för att uppnå målet. Energigenombrottet behöver yrkesmässig kompetens och därför är det välkommet att satsa på yrkesutbildning”, betonar Kiviniemi.
Mer information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi