Stölder orsakar butikerna en räkning på upp till en miljard varje år
Finsk Handel lät genomföra en extern utredning om omfattningen av stöldförluster inom detaljhandeln. Samtidigt kartlades kostnaderna för att bekämpa stöldförluster för första gången.
Aktörerna inom handeln upplever att snatteri, stöld och rån tydligt har ökat i butikerna under en längre tid. Finsk Handel lät genomföra en utredning för att få en bättre helhetsbild av situationen. Utredningens granskningsperiod var år 2022, då data samlades in från företag inom detaljhandeln om produktförluster som uttryckligen identifierats som beroende på stölder.
”Det är nu lättare än någonsin att prata om de utmaningar inom handeln som är relaterade till stölder, när frågan har klargjorts och enskilda erfarenheter har bekräftats av en mer omfattande utredning”, säger Terhi Kuljukka-Rabb, specialsakkunnig vid Finsk Handel.
1 miljard euro per år för stöldförluster och förebyggande åtgärder
Enligt utredningen är värdet på de stulna varorna en halv miljard euro per år, och ytterligare en halv miljard euro går i butikerna åt till åtgärder för att försöka förhindra stölder och snatterier.
Utredningen beställdes av Finsk Handels säkerhetsutskott. Undersökningen genomfördes med en enkät och intervjuer. Dessutom utnyttjades Statistikcentralens offentliga uppgifter.
”Stöldförlusternas omfattning inom detaljhandeln utreddes genom att ställa frågorna så exakt som möjligt, så att andra typer av oidentifierade förluster utesluts från svaren, och respondenterna rapporterar ärendet på ett enhetligt sätt. I den meningen är undersökningen mer exakt än tidigare”, konstaterar Kuljukka-Rabb.
Resultatet av undersökningen beskriver detaljhandelsbranschen i fråga om produktsortiment ganska brett, med undantag för ett fåtal specialbranscher.
”Resultatet är riktgivande i den meningen att det är svårt att identifiera alla kostnadseffekter, särskilt av förebyggande åtgärder och hanteringen av misstänkta brottmål”, förtydligar Kuljukka-Rabb.
Den nya lagstiftningen som hjälp mot butiksstölder
Om en snattare riskerar att bli fast innan hen hinner lämna butiken finns det alltid en risk att situationen blir våldsam eller hotfull.
”Snattare bär ofta verktyg med sig avsedda att skada andra och de tvekar inte att använda dem. Allvarliga situationer händer alldeles för ofta nuförtiden”, säger Kuljukka-Rabb.
Arbetsgivaren är skyldig att säkerställa personalens säkerhet, och man arbetar konstant med detta. Attityden att ”prata igenom saker” räcker inte alltid till.
Handeln förväntar sig särskilt att den nya lagstiftningen om så kallat företagsbesöksförbud ska underlätta de svåraste situationerna, eftersom man verkligen behöver ett nytt, robust sätt att ingripa i upprepade allvarliga trakasserier. Det är redan verkligt bråttom med lagstiftningen för att kunna bryta den oroande trenden.
Mer information:
Terhi Kuljukka-Rabb, ledande expert, säkerhet inom handeln, Finsk Handel, tfn 050 300 3263, terhi.kuljukka-rabb(at)kauppa.fi