Organisationerna vädjar: Företagsbesöksförbud behövs fort – allvarliga hotfulla situationer inom kundservice och förbrytelser inom handeln fortsätter att öka
Statsminister Petteri Orpos regering har förbundit sig att reglera företagsbesöksförbudet. Flera organisationer efterlyser nu att löftet ska omsättas i praktiken. Stölder och störande beteende i butiker ökar kraftigt, så lagstiftningsarbetet ska inte längre skjutas upp. En ny lag behövs särskilt för att säkerställa att arbetet och ärenden i butiken kan skötas tryggt, eftersom en mängd kunder upprepade gånger utgör ett allvarligt hot för butikspersonalen och samtidigt för kunderna.
Antalet polisanmälda butiksstölder och snatterier har ökat med 10 procent under det senaste året och med upp till 26 procent sedan 2019. Rån mot företag inom handeln har ökat med 15 procent under samma tid. Statistiken är dyster och obestridlig. Varje butiksstöld är ett verkligt hot som i värsta fall kan eskalera till allvarligt våld när gärningen upptäcks. Upp till 80 procent av dem som tas fast har med sig ett verktyg som kan åsamka skada, till exempel ett knogjärn, en kniv eller till och med ett handvapen.
Samtidigt har olämpligt beteende, hot och trakasserier mot butikspersonalen ökat avsevärt – ännu mer i förhållande till stölder. Enligt Finsk Handels färska konsumentenkät har finländarna oftare än tidigare stött på kunder med störande uppförande i kundsituationer. Enligt en enkät som genomfördes 2017 hade 36 procent av finländarna stött på kunder med störande uppförande eller osakligt beteende i kundsituationer. I resultatet för år 2022 hade andelen stigit till 44 procent. Störande uppförande har uttryckligen blivit vanligare i butiker, där 23 procent av kunderna har bevittnat störande uppförande. Motsvarande andel för fem år sedan var 15 procent.
Enligt en undersökning av anställda inom tjänstesektorn 2023 hade 70 procent av de tillfrågade stött på trakasserier eller annat otillbörligt beteende från kunder i sitt arbete under det senaste året. Polisens statistik över fall då någon motsatt sig en ordningsbevarande person har också ökat markant under de senaste åren.
Alla kan inte eller kommer inte ihåg att uppföra sig – det behövs en ny lag för att hjälpa arbetsgivaren
Det ska vara självklart att sexuella trakasserier, annat hotfullt beteende eller verbala kränkningar inte hör hemma på någons arbetsplats. Men alla som handlar i butik respekterar inte andras integritet, trots att många knep för att trygga säkerheten har testats i butiker.
Eftersom hot, trakasserier och direkt våld mot anställda och andra kunder är mycket utbredda inom tjänstesektorn måste situationen förändras. Lag om företagsbesöksförbud behövs. Det gör det möjligt för arbetsgivaren att bättre ta hand om medarbetarnas säkerhet.
För närvarande kan arbetsgivaren inte inleda en tillträdesförbudsprocess för att skydda sina anställda, även om det är arbetsgivarens lagstadgade uppgift att säkerställa arbetssäkerheten. Samhället måste ge ett tydligt budskap om att olämpligt beteende på en annan persons arbetsplats kan få allvarliga konsekvenser. Trakasserier, hot och våld på arbetsplatsen kan också ge upphov till en bredare inre känsla av otrygghet i samhället.
Utredning: Företagsbesöksförbud är även möjligt i Finland
Lagen om företagsbesöksförbud ger arbetsgivaren möjlighet att ansöka om tillträdesförbud för en kund om hen uppträder hotfullt och äventyrar säkerheten för anställda och/eller kunder. Ingen skulle emellertid bli utan till exempel mat eller andra dagligvaror, eftersom butikstjänsterna i dag är tillgängliga och ordnas under alla förhållanden, vilket coronatiden i praktiken visade.
Även ur ett brett grundrättsligt perspektiv finns det inga hinder för företagsbesöksförbud i Finland. Det är vad ledande juridiska experter har kommit fram till i sin utredning om tillträdesförbud, Liikelähestymiskielto. Det är alltså möjligt att stifta en lag som till största delen liknar den som funnits i Sverige i över tre år. En lag som också har fungerat i praktiken.
I utredningen om tillträdesförbud till butik undersöktes inte bara de konstitutionella förutsättningarna och flera grundläggande rättsliga aspekter, utan även de centrala elementen i en eventuell lag på paragrafnivå. Grunden för lagstiftningsarbetet har alltså redan skapats.
Företag och medarbetare behöver robustare verktyg för att skydda sig så snart som möjligt.
Vi uppmanar beslutsfattare att utan dröjsmål vidta åtgärder för att reglera företagsbesöksförbud.
Vädjan till Finlands regering, riksdag och ministerier lämnas av:
Kari Luoto, verkställande direktör, Finsk Handel
Jyri Häkämies, verkställande direktör, Finlands Näringslivs EK
Tuomas Aarto, verkställande direktör, Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf
Annika Rönni-Sällinen, ordförande, Servicefacket PAM
Jarkko Eloranta, ordförande, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC
Mikael Pentikäinen, verkställande direktör, Företagare i Finland
Juho Romakkaniemi, verkställande direktör, Centralhandelskammaren
Ilkka Nieminen, tf. verkställande direktör, Finlands Dagligvaruhandel PTY rf
Ulla Pöllänen, verkställande direktör, Erikoiskaupan liitto ETU ry
Jari Salonen, verkställande direktör, Trafikservicehandlarna rf
Arno Ahosniemi, verkställande direktör, Finanssiala ry
Se även:
I slutet av meddelandet ”Inga konstitutionella hinder för företagsbesöksförbud” kan du läsa om utredningen om företagsbesöksförbud.