Effektivare förebyggande av butiksstölder med nya åtgärdsrekommendationer och utveckling av samarbetet
Det är mycket viktigt för företag inom handeln att skydda personalen, kunderna och egendomen genom att utveckla butikssäkerheten bland annat med hjälp av förebyggande av butiksstölder. Finsk Handel är belåten med det arbete som en av rådet för brottsförebyggande tillsatt arbetsgrupp gjort och med de åtgärdsrekommendationer som arbetsgruppen lagt fram.
Arbetsgruppen bestod av företrädare för näringslivet och myndigheter. Den planerade åtgärder för förebyggande av butiksstölder och har nu överlämnat sin rapport till rådet för brottsförebyggande. I rapporten presenteras flera rekommendationer för åtgärder för att öka butikssäkerheten och utveckla samarbetet mellan olika parter. Exempel på dem är utveckling av informationsutbytet mellan butikerna och polisen, upplysningskampanjer för barn och unga, guider som tas fram till butikerna och utvidgning av medlingsförfaranden som observerats vara välfungerande.
Rapporten med åtgärdsrekommendationerna har varit ett av de centrala målen för Finsk Handels säkerhetsutskott under det innevarande året, och utskottet har aktivt deltagit i arbetet med att ta fram rapportens innehåll. Det är viktigt för hela handelsbranschen att konkreta verktyg erbjuds mot butiksstölder och för butikssäkerhet som helhet.
Butikssäkerhet skyddar personalen, kunderna och egendomen
”Butikssäkerhet är en viktig del av den helhetsmässiga hanteringen av säkerheten i ett handelsföretag. Genom att systematiskt utveckla olika delområden inom företagssäkerhet är det möjligt att skydda kunderna och personalen, samtidigt som företaget sparar pengar, det vill säga handlar ansvarsfullt även i detta avseende”, berättar säkerhetsexpert Lauri Kulonen på Finsk Handel.
”Finsk Handel har uppskattat att butiksstölder orsakar branschen förluster på upp till 550 miljoner euro varje år” tillägger Mikko Koskinen, som är chef för SOK:s riskhanteringsenhet och ordförande för Finsk Handels säkerhetsutskott. Koskinen verkade dessutom som butiksstöldsarbetsgruppens ordförande.
”Kunderna i butikerna ser butikssäkerheten bland annat i form av säkerhetstjänster, strukturella lösningar och kameraövervakning, men säkerheten bygger framför allt på kunnig personal och en välfungerande säkerhetskultur”, säger Koskinen.
Både Kulonen och Koskinen understryker att det också är viktigt för rättssystemets trovärdighet och den allmänna laglydigheten att de som gör sig skyldiga till butiksstölder får ett rättvist straff för sina gärningar. Vid behov ska det dessutom vara möjligt att genom domstolsförfarande omvandla återkommande bötesstraff till fängelsestraff.
Åtgärdsrekommendationer från arbetsgruppen för utveckling av förebyggandet av butiksstölder:
- Främja införandet av en elektronisk applikation för stöld- och polisanmälan mellan Finsk Handel, företagen och polisen.
- Använda handelsföretagens interna statistik över butikssäkerheten för att skapa en lägesbild över butiksstölder.
- Fortsätta arbetet i arbetsgruppen för förebyggande av butiksstölder inofficiellt även efter arbetsgruppens ordinarie mandatperiod.
- Samla in internationella jämförelsedata om förebyggandet av butiksstölder.
- Utveckla lokala medling under beaktande av de goda erfarenheterna av gatumedling.
- Genomföra Ekonomi och ungdom TAT:s och Finsk Handels kampanj Mun vastuu, mun elämä för skolelever år 2020 och säkerställa den fortsatta finansieringen för de kommande åren.
- Producera en guide för hur man handlar med unga som uppvisar problematiska symtom och utslagna personer för butikernas användning.
- Öka samarbetet mellan handeln och myndigheterna inom den lokala säkerhetsplaneringen.
Finsk Handel är belåten med de konkreta åtgärdsrekommendationer som arbetsgruppen tagit fram och börjar arbeta tillsammans med myndigheten för att de ska genomföras. Avtal ingås om genomförandet av rekommendationerna. Därefter följs framstegen upp i Finsk Handels säkerhetsutskott samt, till de delar som förutsätter myndighetssamarbete, tillsammans med medlemmarna i arbetsgruppen för förebyggande av butiksstölder.
Du kan läsa mer om slutrapporten från arbetsgruppen för utveckling av förebyggandet av butiksstölder här:
http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162269/OM_2020_4_ML.pdf?sequence=1&isAllowed=y (på finska, svensk resumé)
Mer information:
Lauri Kulonen, säkerhetsexpert, Finsk Handel, tfn 040 419 9309, lauri.kulonen@pty.fi
Mikko Koskinen, ordförande för Finsk Handels säkerhetsutskott, chef för SOK:s riskhanteringsenhet, tfn 010 76 82421, mikko.koskinen(at)sok.fi
Bakgrund
Rådet för brottsförebyggande, som verkar i anslutning till justitieministeriet, tillsatte en arbetsgrupp med uppgift att utveckla förebyggandet av butiksstölder under mandatperioden 1.3.2019–28.2.2020. Arbetsgruppens ordförande var Mikko Koskinen, som är ordförande för Finsk Handels säkerhetsutskott och chef för SOK:s riskhanteringsenhet, och som medlemmar i arbetsgruppen medverkade företrädare för Finsk Handel, detaljhandeln och myndigheter som arbetar i området.
Arbetsgruppen hade som mål att samla information om butiksstölder och stöldernas särdrag i Finland och lägga fram förslag för att minska dem. Arbetsgruppen som planerat åtgärder för förebyggande av butiksstölder överlämnade sin rapport till rådet för brottsförebyggande i mitten av maj.