Handelns koldioxidutsläpp minskade – utvecklingen av utsläppen inom branschen följs upp med ett koldioxidindex
Enligt handelns koldioxidindex minskade branschens koldioxidutsläpp med 7 procent år 2019. Med koldioxidindexet följer Finsk Handel hur scenarierna i färdplanen för minskning av koldioxidutsläpp förverkligas, och utvärderar samtidigt hur den politiska sektorn och företagssektorn i praktiken påverkar utsläppsminskningen.
År 2018 ökade handelns förbrukning av el och värme något jämfört med föregående år. Det framgår av Statistikcentralens energibokslut. Elförbrukningen steg med 5 procent och värmeförbrukningen med 6 procent jämfört med 2017. Inom alla Finlands branscher ökade förbrukningen av el och värme med 2 procent. Handelns koldioxidutsläpp ökade med 1 procent. Motsvarande ökning i alla branscher var 2 procent.
Av Finsk Handels koldioxidindex framgår att handelns koldioxidutsläpp minskade med 7 procent år 2019. Enligt Statistikcentralens uppgifter var Finlands totala utsläpp rekordlåga under 2019. Minskningen jämfört med föregående år var 6 procent. Minskningen beror till stor del på att förbrukningen av fossila bränslen i Finland minskade med 6 procent år 2019, samtidigt som även utsläppen från energiproduktionen minskade.
Framöver kommer Finsk Handel att årligen följa upp utvecklingen av handelns koldioxidutsläpp genom koldioxidindexet. Koldioxidindexet har tagits fram som en del av färdplanshelheten Uusiutuva kauppa (Förnybar handel) 2035 för att följa upp de scenarier som presenteras i den, och är en del av etableringen och verkställandet av färdplansarbetet för låga koldioxidutsläpp.
Koldioxidindexet har tagits fram som en del av färdplanshelheten Uusiutuva kauppa (Förnybar handel) 2035.
”Vi var tvungna att ta fram ett koldioxidindex eftersom de officiella källorna inte ger tillräckligt exakt information för att ge en helhetsbild”, berättar ekonomen Bate Ismail, som varit mycket involverad i att ta fram indexet.
”Samtidigt kan vi jämföra de förverkligade utsläppen med de två scenarier som läggs fram i färdplanen, grundscenariot och scenariot med förnybar handel. Genom att följa koldioxidindexet ser vi om handelns målsättningar uppfylls och om de politiska åtgärderna är tillräckligt effektiva”, berättar Ismail.
Med hjälp av två olika scenarier i färdplanen Uusiutuva kauppa 2035 följer Finsk Handel förändringarna inom handeln: I grundscenariot fortsätter den positiva förändringen enligt den nuvarande modellen, det vill säga främst genom företagens egen verksamhet, och koldioxidneutralitet uppnås år 2050. I scenariot med förnybar handel stöds handelns övergång av en lägre skatt på el, och handeln tar också i bruk egna små lösningar för förnybar energiproduktion, vilket minskar förbrukningen av köpt el och värme betydligt. Koldioxidneutralitet uppnås då år 2035.
Enligt Ismail har de förverkligade utsläppen under de närmaste 15 åren lika stor betydelse som när branschen är koldioxidneutral. En snabbare minskning av utsläppen är viktig för att uppnå Finlands mål för koldioxidneutralitet år 2035.
”Genom att jämföra scenarierna kan vi uppskatta de kumulativa totala utsläppen under de kommande åren. Uppskattningarna visar att scenariot med förnybar handel ger upp till 30 procent lägre utsläpp än grundscenariot”, berättar Ismail.
Handeln kan inte uppnå koldioxidneutralitet på egen hand – politiska åtgärder behövs
Handelns egna direkta utsläpp står för mindre en procent av Finlands CO2-utsläpp. Branschen har under lång tid gjort ett ambitiöst klimatarbete, och företagen inom branschen har redan länge arbetat målmedvetet för att övergå till koldioxidneutrala och förnybara energikällor.
”Det är viktigt med politiska åtgärder som stöder den pågående positiva utvecklingen för minskade utsläpp inom handeln”, påminner Finsk Handels vd Mari Kiviniemi.
Visionen för förnybar handel-scenariot är koldioxidneutralitet år 2035 – 15 år tidigare än offentliga sektorns verksamhetsmiljö och politiska åtgärder skulle förutsätta om dessa förblir desamma – och att vi är nästan helt utsläppsfria år 2050. Handeln kan dock inte åstadkomma detta på egen hand.
”Handeln i Finland behöver incitament för investeringar och anskaffningar samt nya skattelösningar, som främjar handelsföretagens kostnadskonkurrenskraft och en jämlik konkurrenssituation i den globala, gränslösa ekonomin”, säger Kiviniemi.
”Den finska handeln har alltid agerat i en internationell miljö, och konkurrensen kommer kunderna till nytta. Konkurrenssituationen måste ändå vara jämlik”, fortsätter Kiviniemi.
I färdplanen för förnybar handel 2035 framförs också förslag om sänkning av elskatten för servicebranschen, stöd för småskalig produktion av förnybar energi, lika skyldigheter för internationella webbplattformer, utveckling av trafiken och infrastrukturen för att trygga uthållighet, planeringens hållbarhet i klimatfrågor samt förbättring av statistikföringen.
Finsk Handel rapporterar om utvecklingen av koldioxidindexet varje år i oktober, efter att Statistikcentralen publicerat energibokslutet och statistiken om utsläppen i luften. Man kan följa indexet på Finsk Handels webbplats på adressen kauppa.fi/hiili-indeksi
Bilaga:koldioxidindexet, grafer (på finska)
Läs mer om färdplanen Uusiutuva kauppa (Förnybar handel) 2035 >> (på finska)
Mer information:
Mari Kiviniemi, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 050 511 3189, mari.kiviniemi@kauppa.fi
Bate Ismail, ekonom, Finsk Handel, tfn 040 526 0942, bate.ismail@kauppa.fi
*För koldioxidindexet har man sammanställt information från officiella källor om handelns direkta och indirekta utsläpp, bland annat förbrukningen av el och värme. Dessutom har man bland medlemsföretagen kartlagt nuläget och framtidsprognoserna för utsläpp av kylmedel som är av betydelse för handeln. Beräkningarna grundar sig också på Finsk Energiindustris specifika utsläppskoefficienter för nuläget och koefficienter för olika framtidsscenarier. Med hjälp av dem kunde man förenhetliga de olika scenariernas effekter på branschen. De förenhetligade CO2-utsläppen för nuläget och olika scenarier indexerades med statistiska metoder, vilket gör det möjligt att följa upp förändringar.