EU-kommissionen föreslår att tullfriheten avskaffas – det blir dyrare att beställa smågods från länder utanför EU
EU-kommissionen föreslår att tullfriheten för nätbutiker utanför EU avskaffas från och med 1.3.2028. Avskaffandet av tullfriheten skulle bli synligt för konsumenterna, eftersom det i fortsättningen skulle bli dyrare att beställa smågods av lågt värde från länder utanför EU. Den finska handeln skulle gynnas av att tullfriheten avskaffas, eftersom den orättvisa konkurrensfördelen för företag utanför EU skulle upphöra. Avskaffandet av tullfriheten skulle också vara ett effektivt sätt att bekämpa bedrägerier.
Europeiska unionen har hittills stött nätbutiker och marknadsplatser i Kina, USA och andra länder utanför EU genom att befria beställningar till låga värden från tullavgifter. Med den nuvarande tullfriheten har det lönat sig för konsumenterna att beställa produkter från länder utanför EU för upp till ett värde av 150 euro, eftersom de inte har behövt betala någon tullavgift alls. Tullavgift betalas endast för beställningar vars värde överstiger 150 euro.
Finsk Handel har länge förespråkat ett avskaffande av tullfriheten som en del av att säkerställa lika konkurrensvillkor.
”Kommissionens förslag att avskaffa tullfriheten skulle vara en mycket välkommen förändring. Konkurrensen mellan företag blir rättvisare när säljare och marknadsplatser utanför EU inte längre kan sälja sina produkter till ett pris som understiger tullavgiften”, säger Toni Jääskeläinen, ledande expert på Finsk Handel.
Den finska handeln skaffar naturligtvis varor från länder utanför EU i stora partier, så tullavgift måste betalas i samband med importen.
”Tullen höjer konsumentpriserna för finska företag, vilket skapar en orättvis konkurrensfördel för företag utanför EU. På grund av tullsubventionen kan företaget sälja sina produkter till ett lägre pris än tullavgiften”, förklarar Jääskeläinen.
Ojämlikheten mellan företag är också synlig i mervärdesskatten
Det ojämlika bemötandet av företag är inte begränsat till importtullar. Den betalda tullen påverkar också mervärdesskatten.
”Mervärdesskatten baseras på ersättningen för den sålda produkten, exklusive skatt. Eftersom ersättningen inkluderar tull ökar den också mervärdesskattens andel av produktens pris”, säger Jääskeläinen.
Förutom att jämna ut konkurrensen bekämpar EU-kommissionens förslag om ett avskaffande av tullfriheten också effektivt bedrägerier. Enligt kommissionen rapporterar beställarna av paket i upp till 65 procent av fallen att värdet på paketen är för låga för att undvika importtullar. I beskattningen avskaffades motsvarande skattebefrielse för beställningar av lågt värde 2021.
Enligt Finsk Handel är avskaffandet av skattebefrielsen ett utmärkt exempel på en lyckad förändring, eftersom kommissionen har rapporterat att förändringen har ökat EU-ländernas skatteintäkter med totalt 690 miljoner euro. Avskaffandet av tullfriheten beräknas öka de årliga intäkterna i EU-länderna med totalt 750 miljoner euro.
För konsumenterna skulle byråkratin minska
I samband med tullreformen förenklar kommissionen också tullförfarandena och ökar säljarnas ansvar. För närvarande är konsumenten som beställare vanligtvis ansvarig för tulldeklarationen och betalningen av tullar.
Med reformen skulle marknadsplatser betraktas som importörer av konsumenternas nätköp, så tullskyldigheterna skulle överföras till dem. För konsumenterna skulle köp från marknadsplatser utanför EU bli enklare genom minskad byråkrati.
”Den föreslagna reformen är därför ett steg i rätt riktning, men åtgärder behövs fortfarande för att säkerställa att bland annat konsumentskydd, produktsäkerhet och miljöansvar också implementeras på internationella marknadsplatser”, betonar Jääskeläinen.
Mer information: Toni Jääskeläinen, ledande expert, Finsk Handel, tfn 050 533 0619, toni.jaaskelainen(at)kauppa.fi