Finsk Handel till regeringens halvtidsöversyn: Lättare beskattning av förvärvsinkomster och öppnande av marknaden för att påskynda den ekonomiska tillväxten
Finsk Handel föreslår åtgärder i regeringens halvtidsöversyn för att främja den ekonomiska tillväxten. Förbundet betonar lättnader i beskattningen på alla inkomstnivåer och kräver jämlika konkurrensvillkor för webbutiker i förhållande till aktörer utanför EU. Dessutom föreslår förbundet en reform av regleringen och främjande av investeringar för att stödja den ekonomiska tillväxten.
Finlands ekonomiska tillväxt måste påskyndas och det förutsätter att köpkraften och tjänstekonomin stärks. Finsk Handel föreslår åtgärder i regeringens ramförhandlingar som förbättrar finländarnas köpkraft. Enligt förbundet är en lättnad av inkomstbeskattningen på alla inkomstnivåer under regeringsperioden det snabbaste sättet att stimulera ekonomin och stärka servicebranscherna. Handeln är en av Finlands största sysselsättare och hörnstenar i ekonomin då den står för cirka 50 procent av den mervärdesskatt som samlas in från inhemsk försäljning.
”Stärkande av den strukturellt svaga köpkraften genom att sänka beskattningen av arbete med en procentenhet på alla inkomstnivåer är det snabbast verkande sättet att lyfta ekonomin. En förbättring av konkurrenskraften för företag som verkar i Finland skulle också ge staten mer mervärdesskatteintäkter”, betonar verkställande direktören för Finsk Handel Kari Luoto.
Intensifierad övervakning av distanshandelns leveranser
Handelsbranschen konkurrerar hårt särskilt med internationella marknadsplatser på nätet. Flera testköp har visat att det på populära Asienbaserade marknadsplatser på nätet säljs produkter som inte uppfyller EU:s produktsäkerhetskrav, till exempel när det gäller mängden kemikalier. Webbutiker och plattformar som förmedlar produkter från länder utanför EU får en betydande konkurrensfördel av tullfrihetsgränsen för varor under ett värde av 150 euro. Företag som säljer på plattformarna smiter också ofta från avfallshanteringsavgifterna.
”I EU-påverkan måste vi ingripa i försäljningen av produkter från tredjeländer till den inre marknaden genom att hålla plattformarna ansvariga för de produkter de säljer. Som en omedelbar åtgärd bör man i halvtidsöversynen besluta om att starta ett projekt för intensifierad övervakning och bevilja nödvändig finansiering för det. I och med projektet kunde vi få en lägesbild och information om fenomenets omfattning, vilket skulle stödja planeringen av nödvändiga tilläggsåtgärder. Samtidigt kunde man öka konsumenternas medvetenhet om produktsäkerhetsrisker och andra negativa effekter”, anser Luoto.
Regleringsreformer till förmån för konkurrensen och konsumenterna
I enlighet med regeringsprogrammet har regeringen beställt en utredning om att tillåta försäljning av viner med en alkoholhalt på högst 15 procent i livsmedelsbutiker, och enligt Finsk Handel bör detta tillåtas.
Utvecklingen av alkohollagstiftningen borde betraktas ur ett bredare näringspolitiskt perspektiv. I samband med utvecklingen borde man beakta hur reformerna förutom handeln kan främja den inhemska turismen, restaurangbranschen, jordbruket och exporten och samtidigt öka konkurrensen och skatteintäkterna.
”De tidigare reformerna visar att finländarna är redo för nästa reform av alkohollagen. Trots att försäljningstiderna har förlängts, procentgränsen för alkohol som säljs i affären har höjts och försäljningsrättigheterna har ökat, minskar alkoholkonsumtionen”, påpekar Luoto.
Det nuvarande apotekssystemet är inte kostnadseffektivt och orsakar betydande kostnader för staten och konsumenterna. Enligt Finsk Handels utredning skulle ett effektivare system enligt den svenska modellen kunna ge årliga besparingar på upp till 250 miljoner euro.
”En reform av apotekssystemet är i fortsättningen nödvändig ur både konsumenternas och den offentliga ekonomins synvinkel. Vid halvtidsöversynen borde regeringen besluta om att låta göra en tjänstemannautredning om effekterna av en reform”, föreslår Luoto.
Andra beslut som stöder den ekonomiska tillväxten
Nedskärningarna i hushållsavdraget har försvagat konsumenternas möjligheter att utföra renoveringar och försvårat situationen inom byggbranschen. Finsk Handel föreslår att hushållsavdraget återställs och att alla renoveringar som förbättrar energieffektiviteten ska omfattas av det. Detta skulle stödja både hushållens investeringar och den hårt drabbade bygg- och inredningsbranschen.
Vad gäller bilbranschen önskar Finsk Handel att regeringen återinför skrotningspremien för bilar, eftersom det skulle främja en modernisering av Finlands bilpark och stödja uppnåendet av utsläppsmålen.
Ett smidigt och snabbt tillståndsförfarande för investeringar är i sin tur avgörande för den ekonomiska tillväxten och skapandet av arbetstillfällen. Genom att minska byråkratin och påskynda tillståndsprocesserna är det möjligt att påskynda inhemska och utländska investeringar.
Mer information: Kari Luoto, verkställande direktör, Finsk Handel, tfn 0400 688 708, kari.luoto(at)kauppa.fi