Kauppa pitää kunnissa pyörät pyörimässä – elinvoimaa lisätään paikallisilla päätöksillä
Kaupan yritykset ovat kunnissa merkittäviä työllistäjiä, veronmaksajia ja investoijia. Ei siis ole samantekevää, miten kaupalla menee, sillä ala luo hyvinvointia, menestystä ja työtä kaikkialla Suomessa. Kaupan liitto kannustaa tulevia kuntapäättäjiä huomioimaan paikalliset kaupan yritykset kuntien päätöksenteossa ja tarjoaa ehdokkaille materiaalia vaalityön tueksi.
Kuntapäättäjillä on paljon valtaa vaikuttaa alueelliseen elinvoimaisuuteen sekä yritysten toimintaedellytyksiin ja kilpailukykyyn.
“Paikallisen vireyden lisäämisessä kannattaa kuunnella alueen yrityksiä. Sekä kaupan yrityksille että kuntalaisille tärkeät päätökset liittyvät erityisesti kaavoitukseen, julkisiin hankintoihin, kaupunkikeskustojen ja yritysten toimintaedellytysten kehittämiseen, oppilaitosten yritysyhteistyöhön ja turvalliseen lähiympäristöön”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi sanoo.
Pidetään kaupat ja keskustat vireinä
Koronapandemian aikana päivittäistavaroiden, kodintekniikan sekä rauta- ja sisustuskaupan kasvu on ollut voimakasta, mutta monet erikoiskaupat – erityisesti kivijalkakauppiaat ja keskustojen yrittäjät – ovat kokeneet kovia. On tärkeää, etteivät paikalliset päätökset, kuten kiinteistöveron taso ja muut kunnalliset maksut, heikennä paikkakunnalla toimivien kaupan yritysten kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä.
Kunta- ja kaupunkikeskustojen elinvoimaisuutta tukee niiden hyvä saavutettavuus kaikilla kulkuneuvoilla. Toimivien joukkoliikenneyhteyksien ohella keskustojen saavutettavuus myös henkilöautolla sekä riittävistä ja kohtuuhintaisista pysäköintimahdollisuuksista huolehtiminen ovat tärkeitä keskustayrittäjille. Kuntien rooli toimintojen ja tapahtumien mahdollistajana keskustoissa – esimerkiksi lupaprosessien sujuvoittamisessa – on merkittävä.
”Keskustakehittämisessä tarvitaan rohkeutta kokeilla, erikoistua ja profiloitua. Viihtyisyys ja palveluiden monipuolisuus luovat osaltaan vetovoimaa. Tärkeää on kuunnella kivijalkayrittäjien ideoita ja heidän tarpeitaan”, sanoo Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo.
Ketterä kaavoitus edistää investointeja
Kuntien kaavoituksen on oltava nopeaa ja ketterää, jotta kaupan yritykset voisivat kehittää ja tuoda palveluitansa kuntalaisten lähelle. Kuntien olisi mahdollistettava uusia investointeja alueelleen ja kuunneltava yrityksiä niiden tarpeista ja näkemyksistä, sillä investoijalla on aina paras ymmärrys omasta toiminnastaan sekä kannattavan liiketoiminnan edellytyksistä.
Kaupunkien ja kuntien julkisilla hankinnoilla on suuri merkitys kaupan alalle ja yleisesti paikalliselle elinvoimaisuudelle. Niiden avulla vahvistetaan yrittäjyyttä, työllisyyttä ja aluekehitystä. Samalla kuntalaiset saavat kohtuuhintaisia ja laadukkaita palveluita ja tuotteita käyttöönsä.
”Ilmastokestävillä ja energiatehokkailla hankinnoilla kunnat myös säästävät toimintamenojaan ja vahvistavat hiilineutraaliustavoitteidensa saavuttamista. Vähähiilisyyskriteerit tuleekin ottaa entistä paremmin huomioon kilpailutusten kriteereissä”, toteaa Hiilamo.
Laadukkaalla yhteistyöllä kehitetään osaamista ja lähiympäristöä
Osaamisen jatkuva kehittäminen on tärkeää alueellisen vetovoimaisuuden kehittämisessä kaikilla koulutusasteilla. Erityisesti toisen asteen koulutuksessa tarvitaan panostusta oppilaitosten ja yritysten tiiviiseen yhteistyöhön, jossa työelämä tuodaan vahvasti oppilaitosten toimintaan. Tämä valmistaa nuoria entistä paremmin työelämään.
”Kuntapäättäjät voivat tukea yhteistyötä esimerkiksi luottamustehtävissään kuntien omistamissa oppilaitoksissa”, Hiilamo muistuttaa.
Kaupan alan yritykset tekevät viranomaisten kanssa jatkuvaa yhteistyötä myymälävarkauksien ehkäisemiseksi. Toimivasta yhteistyöstä ja systemaattisesta turvallisuustyöstä huolimatta vakavien uhkatilanteiden, myymälävarkauksien ja näpistysten määrä on viime vuosina ja erityisesti korona-aika lisääntynyt selvästi. Aktiivinen ja näkyvä toiminta kunnissa estää varkauksia, häiriökäyttäytymistä ja väkivaltatilanteita.
”Turvallista lähiympäristöä luodaan parhaiten kunnan eri toimijoiden, kuten nuorisotyön, koulujen ja muiden viranomaisten sekä paikallisen elinkeinoelämän yhteistyönä. Näpistysten ja varkauksien ennaltaehkäisy onkin tärkeä ottaa mukaan paikalliseen turvallisuussuunnitteluun”, Hiilamo painottaa.
Tutustu pääviesteihimme:
Kaupan alan viestit kuntapäättäjille -aineisto >
Kaupan liiton kuntavaalisivusto >
Kaupan liiton kuntavaaliwebinaari 4.5.2021
Järjestämme medialle, ehdokkaille ja jäsenyrityksille Kaupan liiton kuntavaali-webinaarin 4.5.2021. Julkistamme selvityksen kaupan merkityksestä seutukunnissa ja kuulemme jäsenyritystemme näkemyksiä siitä, millä keinoin kuntapäättäjä voi edistää alueellista elinvoimaisuutta.
Lisätietoja:
Mari Kiviniemi, toimitusjohtaja, Kaupan liitto, p. 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Simo Hiilamo, edunvalvontajohtaja, Kaupan liitto, p.050 350 7564, simo.hiilamo(at)kauppa.fi