verkkokauppa

Verkko-ostaminen kotimaasta väheni ja kasvoi Kiinasta – pärjätäkseen kilpailussa kotimainen erikoiskauppa tarvitsee tukea

Suomalaisten verkko-ostaminen koti- ja ulkomailta kutistui runsaat kolme prosenttia viime vuonna. Digiostaminen kotimaasta pieneni enemmän kuin ulkomailta, mihin vaikutti myös kiinalaisten digikaupan jättien, Temun ja Sheinin, nousu. Helmikuussa 2024 Temu on noussut vierailumäärillään jo suomalaisten eniten käyttämäksi ulkomaiseksi markkinapaikaksi. Jotta kotimainen erikoiskauppa pärjäisi kansainvälisessä kilpailussa, sen olisi saatava tukea digitalisaatioon ja esimerkiksi tekoälypohjaisten ratkaisujen käyttöönottoon ja soveltamiseen.

eCom Summit and Awards

Digital Commerce Finland järjestää ensimmäisen verkkokauppayhteisön seminaarin ja gaalaillan. Tapahtumassa juhlistetaan yhdessä yhteisön onnistumisia ja luodaan pohjat uusille – ja pääset verkottumaan muiden verkkokauppatoimijoiden kanssa. Tule kuulemaan keynote-puheenvuorot mm. IKEA:lta, … Lue lisää

Analyysi: Ruokakaupat, hypermarketit ja halpakaupat porskuttavat vuoden edetessä

Arhi Kivilahti
Kotimainen kauppa menee vuoden tärkeimpään sesonkiin ristiriitaisissa tunnelmissa. Vuoden kolmannen neljänneksen tulokset piirtävät kuvan kahtiajakautuneesta tilanteesta, jossa muutamilla yrityksillä menee hyvin, mutta valtaosalla on enenevässä määrin vaikeaa. Kaupan toimialoista ruokakauppa Prisman sekä halpakauppa Puuilon johdolla ovat jatkaneet vahvassa kasvussa. Lisäksi vahvat kansainvälistyvät konseptit, kuten Musti & Mirri, Marimekko tai pienemmät Finnish Design Shop ja Varuste.net, pärjäävät vaikeampinakin aikoina.

Odotukset joulumyynnistä ovat viime vuotta korkeammalla

Marraskuun merkitys joulukaupassa on kasvanut vuosi vuodelta, mutta joulukuu on edelleen sesongin ja koko vuoden tärkein myyntikuukausi vähittäiskaupassa. Marraskuu on verkkokaupan suurta sesonkia ennen kaikkea pitkäksi venähtäneen Black Friday -kampanjoinnin vuoksi, mutta joulukuu on fyysisten myymälöiden juhlaa. Tänä vuonna joulukaupan myyntiodotukset ovat viime vuotta positiivisemmat.

Missiona digitaalisen kaupan kansainvälinen kasvu

Ville Simola
Digitaalisen kaupan markkina kasvaa Suomessa ja oli kokonaisuudessaan vuoden 2021 jälkeen noin 13,3 miljardia euroa ja vaikka pandemian tuoma kasvusysäys on väistynyt, verkko-ostoksia tehdään silti kolmannes enemmän kuin ennen pandemiaa. Uusin eCommerce Europen tutkimus kertoo, että suomalaista 81 prosenttia kertoi ostaneensa tavaroita tai palveluita verkosta. Ostot jakaantuvat karkeasti 44 prosenttia tavaroihin, 34 prosenttia liittyy matkailuun, ja 22 prosenttia palveluihin.

Ajankohtaiset uutiset sähköpostiisi