Hallitusohjelman päälinjaukset vahvistavat talouskasvua ja työllisyyttä – monopolien purkamiseen tarvitaan lisää kunnianhimoa
Kaupan liitto pitää hallitusohjelman päälinjauksia onnistuneina erityisesti talouskasvua ja työllisyyttä vahvistavien päätösten osalta. Monopolien purkamista koskevissa rakenteellisissa uudistuksissa hallitusohjelman linjaukset jäävät kuitenkin puolitiehen. Kauppa toivoo hallituksen jatkavan määrätietoisesti tiellä kohti eurooppalaisempaa toimintaympäristöä.
Kaupan liitto on tyytyväinen hallitusohjelman päälinjauksiin. Ne mahdollistavat toteutuessaan yrityksille vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön sekä vahvistavat talouskasvua ja työllisyyttä.
“On erittäin tervetullutta, että hallitus on sitoutunut parlamentaarisen TKI-työryhmän ehdotuksiin nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Tärkeää on niiden myötä nopeuttaa Suomen siirtymistä kohti modernia palvelutaloutta ja kohdentaa tukia myös kuluttajapalveluiden kehittämiseen”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi sanoo.
Kauppa on suuri investoija, joten hallitusohjelman lupajärjestelmään kaavaillut muutokset tulevat tarpeeseen.
“On erinomaista, että lupaprosesseja sujuvoitetaan, yhdenmukaistetaan lupa- ja valvontakäytäntöjä sekä sitoudutaan hallinnollisen taakan keventämiseen. EU-sääntelyn päälle lisätty kansallinen sääntely kaipaakin siivoamista. Perusteltua on myös sitoutua siihen, että uutta sääntelyä esitettäessä puretaan vanhaa”, Kiviniemi näkee.
Kauppa toivottaa myös erittäin tervetulleeksi hallitusohjelmaan kirjatun yrityslähestymiskiellon. Yrityslähestymiskiellolla vahvistetaan myymäläturvallisuutta sekä työnantajien edellytyksiä suojella työntekijöitään vakavalta ja toistuvalta häiriökäyttäytymiseltä. Vastaava sääntely tuli Ruotsissa voimaan vuonna 2021.
Veroratkaisuissa huomioitava ostovoima
Suomen kokonaisveroaste on OECD:n mukaan Euroopan viidenneksi korkein, joten pyrkimys verotuksen ja varsinkin ansiotuloverotuksen keventämiseen on kannatettavaa.
“Työn verotusta keventämällä kohennetaan sekä työnteon kannusteita että tuetaan ostovoimaa. Tärkeää kuitenkin olisi, että työn verotusta kevennettäisiin tasaisesti, jotta ostovoima paranisi kaikilla tulotasoilla eikä uusia kannustinloukkualueita muodostuisi”, Kiviniemi huomauttaa.
Kaupan liitto on huolissaan korotuksista alimpaan arvonlisäverokantaan. Kiristykset arvonlisäverotukseen sekä leikkaavat suomalaisten ostovoimaa että kohdistuvat muun muassa ulkomaisen verkkokaupan haastamaan kirjakauppaan.
“Kotimaisen kirjakaupan elinvoimaisuus on tärkeää suomalaisen kirjallisuuden tulevaisuudelle ja erikoiskaupan palveluvalikoimalle myös pienemmillä paikkakunnilla”, Kiviniemi harmittelee.
Työlainsäädännön uudistaminen ja kannustinloukkujen purkaminen etenevät oikeaan suuntaan
Kaupan liitto pitää positiivisena hallituksen tavoitetta uudistaa asumistukea, toimeentulotukea ja työttömyysturvaa, jotta myös kauppaa piinavia kannustinloukkuja pystyttäisiin purkamaan. Kiitettävää on myös tavoite luoda yhden yleistuen ja yhden hakemuksen malli sosiaaliturvakomitean välimietinnön viitoittamalla tavalla.
Kaupan alan haasteena on jatkossakin osaavan työvoiman saanti, joten työperäisen maahanmuuton ehtoihin tehtävien kiristysten vaikutuksia tulee seurata tarkasti.
Elinkeinoelämän suurimpana työllistäjänä kauppa pitää tärkeänä, että hallitus ryhtyy esitettyihin työmarkkinauudistuksiin, jotka toteutuessaan tukevat Suomen kilpailukykyä ja lisäävät työllisyyttä.
“Työrauhalainsäädännön uudistaminen kohti kilpailijamaiden − Pohjoismaiden ja Saksan − tasoa on erittäin perusteltua ja tarpeellista. Samoin paikallisen sopimisen laajentaminen etenee oikeaan suuntaan”, Kiviniemi sanoo.
“Työpaikoilla on yhä suurempi tarve pystyä sopimaan kullekin yritykselle ja sen henkilöstölle räätälöityjä ratkaisuja, sillä yritysten tilanne vaihtelee voimakkaasti muun muassa suhdanteiden, asiakastarpeiden ja kilpailutilanteen mukaan. Niin ikään rekrytointikynnystä madaltavat työlainsäädännön muutokset rohkaisevat etenkin pienempiä yrityksiä työllistämään”, hän jatkaa.
Apteekkiuudistusta jatkettava kohti proviisoriomistuksen purkamista
Lääkejakelun ja apteekkiuudistuksen osalta hallitusohjelma olisi voinut olla kunnianhimoisempi ja asettaa tavoitteeksi aidosti kilpailun lisäämisen sekä markkinoiden avaamisen purkamalla vanhanaikaisen proviisoriomisteisuuden.
“Nyt ohjelman linjaukset mahdollistavat apteekkiuudistuksen etenemisen, mutta kehitysaskeleet ovat kovin pieniä. Lähtökohtaisesti suurempi uudistus olisi mahdollistanut myös moninkertaiset säästöt valtion budjettiin hallitusohjelmassa sovittuun verrattuna”, Kiviniemi huomauttaa.
Hallitusohjelman kirjaus itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisesta on Kaupan liiton mukaan oikeansuuntainen.
“Kun Fimean turvalliseksi arvioimat itsehoitolääkkeet vapautetaan myyntiin muihinkin myyntipaikkoihin ja hintakilpailu itsehoitolääkkeissä lisääntyy, kauppa pystyy tarjoamaan lääkkeitä tarvitseville apua nykyistä lähempänä ja laajemmilla aukioloajoilla sekä halvemmilla hinnoilla. Kuluttajien arkea pystytään helpottamaan lääkitysturvallisuudesta tinkimättä”, Kiviniemi toteaa.
Apteekkiuudistuksen tavoitteena tulee olla apteekkien monopolimaisen liiketoiminnan suojelemisen sijasta lääkitysturvallisuus ja -neuvonta, edullisemmat lääkekustannukset yhteiskunnalle ja kuluttajille sekä apteekkipalveluiden sujuvuus, saatavuus ja saavutettavuus koko maassa − myös haja-asutusalueilla. Tätä tavoitetta tukisi Kaupan liiton mukaan vahvasti myös apteekkien proviisoriomistuksen purkaminen.
Viinien myynnin vapauttamisen askel otettava puoliväliriiheen mennessä
Alkoholin myyntiin kaupan ala toivoi laajoja rakenteellisia uudistuksia kohti eurooppalaisempia käytäntöjä.
“Uudistukset jäivät kuitenkin valitettavan niukoiksi. Viinien myynnille ruokakaupoissa on vahva kansan ja kansanedustajien tuki, jota ei nyt riittävästi huomioitu. On kuitenkin myönteistä, että viinien myynnin vapauttamisesta tehdään kahden ministeriön yhteistyönä selvitys puoliväliriiheen mennessä. Sen myötä on mahdollista ottaa uudistuksen seuraava askel”, Kiviniemi uskoo.
Positiivisena kauppa pitää alkoholilainsäädännön uudistamista siten, että alkoholin vähittäismyyjät saavat oikeuden toimittaa alkoholijuomia etäkaupan yhteydessä vastuullisesti ja ikärajavalvonnasta huolehtien kotiin.
“Tämä on selkeä parannus kuluttajan näkökulmasta ja lisää Suomessa toimivien kaupan yritysten tasavertaisuutta ulkomaalaisten toimijoiden kanssa”, Kiviniemi perustelee.
Lisätietoja:
Mari Kiviniemi, toimitusjohtaja, Kaupan liitto, p. 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi