Kaupan alan energiankäyttö ja päästöt laskevat tehokkaasti, mutta tavoitteiden saavuttaminen vaatii poliittisia päätöksiä
Kaupan alan yritykset vähensivät vuonna 2022 sähkönkulutustaan prosentin ja lämmönkulutustaan 9 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Kaupan hiili-indeksin mukaan alan hiilidioksidipäästöt laskivat samalla 12,3 prosenttia. Kaupan tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä ja päästöttömyys vuoteen 2050 mennessä, mutta tavoitteiden saavuttaminen edellyttää alaa tukevia politiikkatoimia.
Kaupan alan toimijat ovat jo vuosien ajan asettaneet, ja saavuttaneet, kunnianhimoisia tavoitteita energiankäytön ja hiilidioksidipäästöjen alentamiseksi. Vuonna 2022 kaupan alan yritysten sähkön ja lämmön kulutus väheni edelliseen vuoteen verrattuna, kertoo Tilastokeskuksen julkaisema energiatilinpidon tilasto. Sähkön kulutus oli 2 294 GWh, mikä on prosentin vähemmän kuin vuonna 2021. Lämpöä puolestaan käytettiin 1 324 GWh, mikä merkitsi 9 prosentin vähennystä edellisvuoteen nähden. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten kokonaisenergian käyttö väheni vuonna 2022 yhteensä 4 prosenttia.
”Kauppa on toteuttanut energiatehokkuustyötään ja päästöjen vähentämistä suunnitelmallisesti jo useiden vuosien ajan. Olemme palanneet sähkön ja lämmön käytön tilastoissa laskevalle käyrälle, sillä vuonna 2021 luvut kohosivat hetkellisesti. Tämä kuitenkin johtui lukujen vertaamisesta koronavuoteen 2020, jolloin energiankäyttö laski yleisesti”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Lauri Leskinen kertoo.
Kaupan ala määritti nyt kolmatta kertaa hankintaperusteiset energian kasvihuonekaasupäästöt, joissa huomioidaan ostoenergian uusiutuva ja päästötön sähkö- ja lämpöenergia. Näiden päästöjen osalta saavutettiin 12 prosentin lasku verrattuna vuoteen 2021. Sijaintiperusteisesti määritettynä, eli alueellisen energiaverkon tilanteeseen perustuen, kaupan alan energian käytön kasvihuonekaasupäästöt laskivat 13 prosenttia vuonna 2022. Tämä luku saadaan käyttämällä valtiokohtaisia energiantuotannon keskimääräisiä päästökertoimia.
Päästöjen vähentäminen jatkossa edellyttää selkeitä päätöksiä
Kaupan ala tekee määrätietoista työtä energian käytön ja päästöjen vähentämiseksi. Esimerkiksi vapaaehtoisessa Motivan energiatehokkuussopimuksessa mukana olevat 21 kaupan yritystä ja yli 2 700 kaupan toimipistettä saavuttivat yhteisen energiansäästötavoitteen jo vuonna 2019, reilusti ennen alkuperäistä tavoitevuotta 2025. Vuosina 2017–2023 sopimuksessa mukana olevat kaupan yritykset ovat tehneet peräti yli 5 900 toimenpidettä energiatehokkuuden edistämiseksi.
Jotta energian käytön ja päästöjen vähentäminen olisi tuloksellista jatkossakin, tulisi esimerkiksi rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä ja kansallisessa lainsäädännössä keskittyä aidosti päästöjä vähentäviin toimiin.
”Rakennusten korjausvaatimukset eivät saa johtaa turhaan ja päästöjen vähentämisen kannalta tehottomaan peruskorjaamiseen. Nyt direktiiviin on esimerkiksi sisällytetty vaade rakentaa osa kiinteistön pysäköintipaikoista siten, että niihin voidaan asentaa sähköauton latauspiste. Tuolloin kiinteistöllä ei välttämättä ole varaa toteuttaa muita, mahdollisesti tehokkaampia energiansäästöratkaisuja”, Leskinen selvittää.
Kaupan alan tähtäimessä on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja lähes päästötön vuoteen 2050 mennessä. Viime kesänä päivitetyn kaupan alan vähähiilisyytiekartan mukaan kaupan alan päästöt olivat kokonaisuudessaan vuonna 2022 noin 28,3 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia (MtCO2e), josta päivittäistavarakaupan osuus oli 54 %, erikoiskaupan osuus 36 % ja teknisen kaupan osuus 10 %. Kokonaispäästöistä lähes 98 % syntyi alan yritysten arvoketjuissa.
Kaupan liiton mukaan vuoden 2035 hiilineutraaliuden ja vuoden 2050 nollapäästöisyyden saavuttaminen vaatii monien eri toimijoiden yhteistyötä, mutta myös alaan kohdistuvia politiikkatoimia, esimerkiksi:
- Luodaan sähköverokantaan palvelualoille oma veroluokka. Palveluala maksaa nyt yli 40 kertaa suurempaa sähköveroa kuin teollisuus.
- Tuetaan omavaraista sähköntuotantoa ja nostetaan sähkön pientuotannon alarajaa. Näin kannustetaan mm. paikallisen aurinko- ja tuulivoiman rakentamiseen.
- Hyödynnetään kaupan alan hukkalämpöä nykyistä laajemmin (kaksisuuntainen kaukolämpö).
- Luodaan kannustavia tukimekanismeja vähähiilisyyttä edistäviin investointeihin.
Hiili-indeksi seuraa kaupan alan päästöjen kehitystä
Kaupan hiili-indeksi on luotu osana kesäkuussa 2020 julkistettua Uusiutuva kauppa 2035 -tiekarttakokonaisuutta siinä esitettyjen skenaarioiden seurantaan. Indeksi on osa vähähiilisyystiekarttatyöhön liittyvää jalkautusta ja toimeenpanoa. Raportoimme hiili-indeksin kehittymisestä vuosittain syksyllä Tilastokeskuksen julkistettua ilmapäästöjen ja energiatilinpidon tilastot.
Hiili-indeksiä seuraamalla pystymme vertailemaan toteutuneita päästölukuja kahteen tiekartassa esitettyyn skenaarioon, perusuraan ja uusiutuvan kaupan uraan arvioiden samalla, mitä vaikutuksia politiikka- ja yritystoimilla käytännössä on päästöjen vähenemiseen.
Kaupan alan hiili-indeksiin on koottu kattavasti saatavilla oleva tieto eri virallisista lähteistä kaupan suorista ja epäsuorista päästöistä, kuten sähkön ja lämmön käytöstä. Lisäksi hankintaperusteisen ostoenergian päästöt on huomioitu vuodesta 2020 lähtien. Mukaan on otettu kaupan alan yritykset, jotka ovat sitoutuneet Science-Based Targets -tavoitteisiin (SBTi)* ja joiden päästötiedot ovat julkisesti saatavilla.
Pohjalla ovat myös Energiateollisuuden tuottamat ominaispäästökertoimet nykyhetkeen, ja niiden avulla on yhdenmukaistettu erilaisten skenaarioiden tulevaisuuden kertoimet sekä vaikutukset toimialaan.
*Science-Based Targets -aloite (SBTi) eli Tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet -aloite on luotu edistämään ilmastotoimia yksityisellä sektorilla auttaen yrityksiä asettamaan tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet omalle toiminnalleen. Aloite asettaa yrityksille selkeät toimenpidelinjaukset kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.
Kaupan hiili-indeksin päivitys on toteutettu yhteistyössä ToDD:n Satu Pahkalan kanssa. Grafiikka: Satu Pahkala/ToDD
Kaupan alan energiatehokkuussopimus
Tutustu kaupan alan vähähiilisyystiekarttaan täällä >
Kaupan energiankäyttö kasvoi vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna − päästöt pysyivät ennallaan
Lisätiedot: Lauri Leskinen, johtava asiantuntija, Kaupan liitto, p. 044 091 1067, lauri.leskinen(at)tekninen.fi