Sosiaaliturvan uudistus auttaisi työttömien ja työpaikkojen kohtaanto-ongelmassa
Kaupan liiton mukaan työttömien ja avoimien työpaikkojen kohtaamisessa on vakavia ongelmia Suomessa, ja työvoiman saatavuusongelmat ovat tuttu ilmiö myös kaupan alalla. Sosiaaliturvajärjestelmän uudistusta tulisi nopeuttaa ja kannustinloukkuja purkaa, jotta jokaisen työtunnin vastaanottaminen ja tekeminen olisi kannattavaa. Hallitus päättää perjantaina 11.2. uusista työllisyystoimista.
Kaupan liiton mukaan työttömien ja avoimien työpaikkojen kohtaamisessa on vakavia ongelmia, ja työvoiman saatavuusongelmat ovat kasvaneet myös kaupan alalla. Yksi kohtaanto-ongelman juurisyistä on Kaupan liiton mukaan suomalaisen sosiaaliturvan ja työnteon yhteensovittaminen, joka synnyttää edelleen kannustinloukkuja.
Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli joulukuussa 275 300 henkeä. Samaan aikaan Suomea riivaa työvoimapula. Kaikkiaan joulukuussa oli avoinna 164 500 työpaikkaa, mikä on 71 600 enemmän kuin vuosi sitten.
“Työ kilpailee sosiaaliturvan kanssa myös kaupan alalla. Kannustinloukut piinaavat erityisesti osa-aikaisia ja vaikuttavat työvoiman saatavuuteen. Esimerkiksi asumistuen ja työttömyystuen loukut voivat tehdä työn vastaanottamisen yksinkertaisesti kannattamattomaksi”, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala toteaa.
Tuoreen ETLA-tutkimuksen mukaan viime vuonna tuloloukussa, eli tilanteessa, jossa ei välttämättä rahallisesti kannata tehdä lisätöitä, oli yli puoli miljoonaa suomalaista eli 23 prosenttia työllisistä. Työttömyysloukussa oli 136 500 henkeä, kun rajana käytetään sitä, että käteen jäävä tulo on korkeintaan 20 prosenttia bruttotuloista. Työttömyysloukku on tilanne, jossa ei taloudellisesti kannata ottaa vastaan työtä.
”Jotta jokaisen työtunnin vastaanottaminen ja tekeminen olisi kannattavaa, tulisi sosiaaliturvajärjestelmän uudistusta nopeuttaa ja kannustinloukkuja purkaa. Myös työttömyysturvaa tulee uudistaa ansioturvaa porrastamalla. Samalla voitaisiin vahvistaa julkista taloutta”, Lavikkala jatkaa.
Sosiaaliturvan eri tuki- ja maksujärjestelmät muodostavat vyyhdin, jota on vaikea selvittää yksittäisiä järjestelmiä kehittämällä. Käytännössä vain tuloverotuksen keventäminen kaikilla tulotasoilla lievittää kannustinloukkuja ilman, että loukkujen tulorajat siirtyvät muiden taakaksi. Työn kannustimien ja toisaalta perusturvan välinen ristiriita on kuitenkin pystyttävä ratkaisemaan ennen kuin kansantalouden huoltosuhde heikkenee ja talous velkaantuu yhä enemmän.
“Kaupan liitto esittää ratkaisuksi perustiliä, jota myös useat asiantuntijat kannattavat. Mallin jatkovalmistelu tulee saada pikaisesti liikkeelle työllisyysriihessä. Samoin yleistä ansioturvaa tulee selvittää mahdollisimman nopeasti ja laaja-alaisesti”, Lavikkala painottaa.
Työperäistä maahanmuuttoa edistettävä
Työvoimapulan ratkaisemiseksi tarvitaan sekä lyhyellä että erityisesti pidemmällä tähtäimellä työperäistä maahanmuuttoa.
“Se toimisi ratkaisuna korkeasti koulutettujen osaajien saatavuuteen, mutta myös esimerkiksi kaupan alan myyjien rekrytointihaasteisiin. Samalla työperäinen maahanmuutto parantaisi kansantalouden huoltosuhdetta”, Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo sanoo.
Ulkomaisen työvoiman lupaprosesseja tulee Kaupan liiton mukaan nopeuttaa ja varmistaa viranomaisten riittävät resurssit lupahakemusten käsittelyyn niin Suomessa kuin ulkomailla.
Palkankorotukset eivät ole ratkaisu
Kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi julkisuudessa on nostettu yhtenä esimerkkinä palkankorotukset. Keskustelussa ei kuitenkaan oteta esille kolikon kääntöpuolta: jo nyt vähittäiskaupan hinnoista yli puolet (52 %) on suoria ja välillisiä palkkakuluja.
Kaupan tuotteisiin ja palveluihin kertyy paljon kotimaista työtä ja moninkertaisia verokiiloja erilaisten palvelu-, toimitus- ja hankintaketjujen kautta. Päällekkäiset verokiilat nostavat palkkakustannuksia, sen seurauksena hintoja ja lopulta leikkaavat ostovoimaa. Tämä taas houkuttaa ihmisiä ostamaan tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista halvemmilla hinnoilla.
Paras keino kaventaa verokiilaa sekä parantaa ostovoimaa ja kaupan alan yritysten kansainvälistä kilpailukykyä on työn verotuksen alentaminen.
“Korkeampien palkkojen tarjoaminen yhdessä yrityksessä tai yhdellä alalla ei ratkaise työvoimapulaa, sillä saatavuusongelmat vain siirtyvät muille. Eri alojen yritysten välinen palkkakilpailu ei myöskään ole kansantalouden kannalta toivottavaa. Uusien työntekijöiden houkuttelu korkeammilla palkoilla nostaa myös koko yrityksen ja alan palkkakustannuksia, sillä samalla on korotettava vanhojen työntekijöiden palkkoja”, Anna Lavikkala avaa.
Palkankorotusten sijaan Kaupan liitto kannattaa laajempia rakenteellisia uudistuksia työttömien ja työpaikkojen kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi.
Korjaus: Artikkelin alussa luki alun perin virheellisesti, että hallitus päättäisi työllisyystoimista 14.2. alkavalla viikolla. Hallitus päätti työllisyystoimista kuitenkin perjantaina 11.2.2022.
Lisätiedot:
Anna Lavikkala, työmarkkinajohtaja, Kaupan liitto, p.0400 406 088, anna.lavikkala(at)kauppa.fi
Simo Hiilamo, edunvalvontajohtaja, Kaupan liitto, p. 050 350 7564, simo.hiilamo(at)kauppa.fi